Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η σκευωρία των Τιράνων και ο κοιμώμενος Κοτζιάς


Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, πρέσβης Romana Vlahutin έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το διεφθαρμένο Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama, ο οποίος έχει αναθέσει δημόσια έργα στον εργολάβο συζυγό της.
Το παρασκήνιο που οδήγησε στην πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης Johannes Hahn περί υπάρξεως «τσάμικου ζητήματος» στην ατζέντα του ελληνο-αλβανικού διαλόγου, αποκαλύπτει έγγραφο της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τύπος της Κυριακής, το έγγραφο που φέρει διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο-Ειδικού Χειρισμού» συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή μια εβδομάδα, αφότου δημοσιοποιήθηκε η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρχικώς στα αλβανικά ΜΜΕ, οπότε προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στη γείτονα και κατόπιν στα ελληνικά ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι η απάντηση του Επιτρόπου εδόθη στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε στην Αλβανία, με μεγάλη καθυστέρηση (28 Σεπτεμβρίου), την ίδια ακριβώς ημέρα που επισκεπτόταν τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο των συναντήσεων για τον ελληνο-αλβανικό διάλογο. 
Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο, και προέρχονται από κορυφαίο πολιτικό παράγοντα της Αλβανίας, αποδεικνύουν ότι υπήρξε μια οργανωμένη σκευωρία, προκειμένου να δώσει αυτή την απάντηση ο Johannes Hahn. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο σημαίνων Αλβανός πολιτικός παράγων είπε πως «η δήλωση του επιτρόπου Χαν στήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Rama από την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, πρέσβη κα. Romana Vlahutin, σε συνεννόηση με την Ιταλίδα συνεργάτιδα Επιτρόπου στις Βρυξέλλες». Κατά την ίδια πηγή, ο διεφθαρμένος Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα έχει δεσμευθεί έναντι του Shpëtim Idrizi (σ.σ. επικεφαλής του «τσάμικου» κόμματος PDIU) ότι θα διεθνοποιήσει το «Tσάμικο», κυρίως στο πλαίσιο της Ε.Ε., και προς τούτο χρησιμοποίησε τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την κα. Vlahutin, και ιδίως με τον σύζυγό της (Σέρβος από το Μαυροβούνιο), στην εταιρεία του οποίου ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε τρία δημόσια έργα. Αλλωστε, πασιφανής και «τεχνοκρατικά αδικαιολόγητη» είναι η «υποστήριξη που η πρέσβης της Ε.Ε. παρέχει προς τον Edi Rama για θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, καθώς και η γενικότερη δημόσια στήριξη έναντι των κομματικών αντιπάλων του στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης».
Οπως αναφέρεται στo έγγραφο, ο Αλβανός πολιτικός παράγων λέγει ότι «στόχος του Rama είναι η ελεγχόμενη ενίσχυση του PDIU στις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου 2017, εις βάρος κατά κύριο λόγο της μειονοτικής εκπροσώπησης –η ΚΕΑΔ (σ.σ. μειονοτικό Κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναμένεται να υποστεί σφοδρή επίθεση από τον Αλβανό πρωθυπουργό– και δευτερευόντως εις βάρος ακραίων εθνικιστικών φορέων, τον πολιτικό χώρο των οποίων έχει αρχίσει να καταλαμβάνει» ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι οι πληροφορίες για το τρίγωνο των σχέσεων Rama, του υπουργού Εσωτερικών Saimir Tahiri και του Gazmend Demi, Τσάμη από τους Αγ. Σαράντα που είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρτιζάν Τιράνων και άμεσα εμπλεκόμενος στο εμπόριο κερδών και την κατανομή των κερδών ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PDIU.

Τα παραπάνω εκθέτουν άμεσα την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα και θέτουν μείζον ζήτημα για τις Eκθέσεις Προόδου της Αλβανίας αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία.
O Aλβανός υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati εξέθεσε τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, σε ραδιοφωνική συνέντευξη έχει δοθεί τόσο στον (Αυστριακό) Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
O Aλβανός υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati εξέθεσε τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκαλύπτοντας ότι τα non papers που αντηλλάγησαν μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, έχουν επιδοθεί τόσο στον (Αυστριακό) Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Johannes Hahn όσο και στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Federica Mogherini.
Διπλωματία των non papers
Μείζον θέμα υπάρχει και για τον ερασιτεχνικό τρόπο χειρισμού των ελληνοαλβανικών σχέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επέμενε να μεταβεί στα Τίρανα παρά τις περί του αντιθέτου υπηρεσιακές εισηγήσεις και δέχθηκε να ανταλλάξει non papers με τις διπλωματικές αρχές της Αλβανίας, τα οποία μάλιστα κοινοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, την στιγμή που εύκολα θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί ότι τα Τίρανα θα ανοίξουν το υποτιθέμενο θέμα της «Τσαμουριάς» και η πίεση των Βρυξελλών για τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν δεδομένη.
Αργά χθες το βράδυ, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την αποστολή επιστολής του Νίκο Κοτζιά προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Johannes Hahn, τον οποίο ουσιαστικά εκλιπαρεί να μη συμπεριληφθεί το ανύπαρκτο «Τσαμικό» ζήτημα στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία. Υπενθυμίζεται ότι οι Εκθέσεις Προόδου των υποψηφίων προς ένταξη κρατών εκδίδονται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και αποτυπώνουν την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό τους, την συμμόρφωση της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις σχέσεις με τους γείτονες της.
Με την αναφορά αυτή αλλά και με την έκκληση προς τον Επίτροπο Hahn να προβεί σε «διορθωτικά βήματα» και να μην υπάρξει «οποιαδήποτε παρόμοια παραπλανητική αναφορά στην Έκθεση Προόδου για την Αλβανία», καθώς αυτό θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας», ο Νίκος Κοτζιας ουσιαστικά διαψεύδει τις προηγούμενες δηλώσεις του με τις οποίες υποβάθμιζε τις προειδοποιήσεις ότι με τους χειρισμούς του οδηγεί σε ευρωπαικοποίηση των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Αλβανών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ ο υπουργός όλες τις προηγούμενες ημέρες χρησιμοποίησε οξύτατες εκφράσεις εναντίον των ΜΜΕ και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, στην χθεσινή ανακοίνωση του περιορίστηκε σε χαμηλών τόνων συστάσεις προς την Αλβανική κυβέρνηση, καλώντας την να φανεί …αντάξια του καθεστώτος μιας υποψηφίας για ένταξης χώρας και να παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, εγκαταλείποντας ουσιαστικά έναν από τους ισχυρούς μοχλούς πίεσης που διαθέτει η Αθήνα έναντι των Τιράνων, την σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας με την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού και μεγαλοϊδεατισμού.
Με πληροφορίες από τις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος, Βήμα και mignatiou.com                                                                                            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ        ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: