Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ξεκίνησε και επίσημα η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο- Ποιοι εποφθαλμιούν τα πλούσια κοιτάσματα



Του Ραφαήλ Αξιώτη

Ξεκίνησαν και επίσημα οι εργασίες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 11. Με την υπ΄αριθμόν 240/17 NAVTEX, η Λευκωσία αναγγέλει τις εργασίες από τις 10 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2017 και προειδοποιεί ξένα πλοία να μην εισέρχονται χωρίς άδεια στην περιοχή. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του οικοπέδου ανήκουν στην κοινοπραξία  Total/Eni, δύο εταιρείες-κολοσσοί που έχουν επενδύσει πολλά στην κυπριακή ΑΟΖ , καθώς η ιταλική εταιρεία ήταν η αυτή που ανακάλυψε και το παραπλήσιο κοίτασμα Zοhr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που θεωρείται ως το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Ωστόσο, η κίνηση της Κύπρου λίγες μέρες πριν την Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, θεωρείται ως "εχθρική" για την Άγκυρα. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως το γνωστό ερευνητικό σκάφος Barbaros θα παρενοχλεί τα κυπριακά συμφέροντα από τις 18 Ιουνίου, ημέρα έναρξης των επίσημων συνομιλιών. Η τουρκική πλευρά, ως γνωστόν, ζητάει να μη διεξαχθούν οι έρευνες, ενώ υπέρ της τουρκικής γραμμής τάσσεται και ο ειδικός απεσταλμένος του OHE, Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ότι υπάρχει κίνδυνος κρίσης στην περιοχή, εξαιτίας των ερευνών!
Την ίδια στιγμή, οι εμπλεκόμενοι στο κυπριακό ζήτημα (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Κυπριακή Δημοκρατία, κατεχόμενα) οδηγούνται στο Κρανς Μοντάνα, δίχως κοινό έγγραφο, με τους Βρετανούς ωστόσο να κατηγορούνται για μυστική διπλωματία με την Άγκυρα. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου, οι Βρετανοί πιέζουν για συμφωνία επί ενός περιγράμματος λύσης με τον καθορισμό οδικού χάρτη για την επεξεργασία του τελικού σχεδίου λύσης που θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Μάλιστα, το Λονδίνο προάγει νέα Διάσκεψη, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το χειρότερο όμως είναι η κίνηση από πλευράς Βρετανίας που προσπαθεί να βελτιώσει την θέση της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα μέσω του περιβόητου εγγράφου Άιντε, που φέρει έντονο το "αποτύπωμα" του Foreign Office.
Όπως είχε καταγγείλει ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, το έγγραφο ενστερνίζεται αποκλειστικά τις τουρκικές θέσεις, βγάζοντας έξω τις ελληνικές-κυπριακές. Αυτό είναι ένα δείγμα για συμμαχία Βρετανίας-Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού, καθώς αμφότερες χώρες θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετεί καλύτερα μια αποδυναμωμένη Κύπρος με έντονη την παρουσία του τουρκικού στρατού ως "εγγυητή" και συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.                                                                                                                                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: