Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Σκουριές, ο (δύστυχος) λαός κι ο πολιτικός Ιανός



Ο Ιανός ήταν θεός των Ρωμαίων, με καταγωγή από τη Θεσσαλία, κοντοχωριανός των φίλων μου Ηλία Α. από τα Γεφύρια και Παναγιώτη Γκ. από την Καστανιά.
Πήγε σώγαμπρος στο Λάτιο και παντρεύτηκε την Καμέση. Γιος του, ο Τίβερης. Ηταν ο θεός των ενάρξεων, των μεταβάσεων αλλά και των Εισόδων και Εξόδων. Από το όνομά του και ο Ιανουάριος, η αρχή του έτους. Ο Ιανός, σε αντίθεση με τους ευθείς και καθαροπρόσωπους Θεσσαλούς φίλους μου, απεικονιζόταν πάντα διπρόσωπος.
Ο λαός μας έχει πια ξεκάθαρα απέναντί του έναν πολιτικό Ιανό, με το διπλό πρόσωπο του Τσίπρα και του Μητσοτάκη. Από τη μια, με γραβάτα και, από την άλλη, χωρίς. Μόνο που δεν είναι ο θεός των Εισόδων και των Εξόδων. Είναι απλά ο διπρόσωπος θεός των Εσόδων, των Φόρων.
Ακούγοντας τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να υιοθετεί ακόμη περισσότερο τη ρητορική Μητσοτάκη, αναρωτήθηκα: Αυτός ο πιστός εφαρμοστής των οδηγιών των δανειστών, που έχει καταπιεί αμάσητα, χωρίς μια γουλιά νεράκι, όλα του τα συνθήματα, τι θα αφήσει για το άλλο του πρόσωπο την άλλη εβδομάδα; Αν συνεχίσει έτσι, βλέπω τον Κυριάκο να του μείνουν να πει μόνο τα ζώδια.
Και αφήστε τι λέει˙ δείτε κυρίως τι κάνει. Τέτοιο μπαράζ κοψοχρονιά ιδιωτικοποιήσεων, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σπιτιών και τσουνάμι κατασχέσεων λογαριασμών, αν το είχε αποπειραθεί προηγούμενη κυβέρνηση, ο Ρουβίκωνας θα είχε πάθει υπερκόπωση από τις υπερωρίες. Δεν θα είχε μείνει τζάμι για τζάμι και μαλτεζόπλακα στα πεζοδρόμια. Τώρα απλά είναι Πέμπτη και η φύσις ησυχάζει.
«Τα πράγματα βαίνουν επιτυχώς εναντίον μας», κατά τον ευφυή τίτλο βιβλίου του σπουδαίου Θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη και τα ψωραλέα είδωλα του διπρόσωπου θεού των φόρων «κοσμούν» την αρένα, ως δήθεν αντίθετες επιλογές. Στην ουσία, εκπροσωπούν τις δύο όψεις της φορολαίλαπας, του μηδενισμού και της υπονόμευσης των εθνικών πυλώνων.
Και οι δύο μιλούν για «ανάπτυξη», για μελλοντική μείωση φόρων, όταν φυσικά βγουν του σπανού τα γένια. Με την παρούσα φορολογία, αυτά θα γίνουν όταν εγώ που τα γράφω κι εσείς που τα διαβάζετε θα έχουμε πεθάνει. Απλά διεκδικεί καθένας τον ρόλο του φοροεισπράκτορα, διότι -έστω και κολοβή- η εξουσία, με περιορισμένη την εθνική κυριαρχία, πληρώνει καλά. Μισθός πολλά χιλιάρικα, μετακλητοί, προνόμια, σούζα οι χωροφύλακες. Εξουσία. Πιο γλυκιά κι από τα πάντα, για τα δύο πρόσωπα του μαρασμού και τους παρατρεχάμενούς τους.
Στο μεταξύ, αριστεροί και κολωνακιώτες κρατικοδίαιτοι νεοφιλελεύθεροι συμφωνούν στην υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος, κατ’ ουσίαν κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, στην εξόντωση της μεσαίας τάξης και την ποινικοποίηση της κατοχής ακινήτων από ιδιώτες, διότι το μισητό Ελληνικό Εθνος είναι εκνευριστικά πρώτο σε ιδιοκατοίκηση, πάνω κι από τους πλουσιότερους δανειστές και εταίρους μας. Πρέπει να μετατραπούμε κι εμείς, οι θρασείς, σε νοικάρηδες στα ίδια μας τα σπίτια. Το ότι πολλαπλασιάστηκαν οι αποποιήσεις κληρονομιάς δεν είναι παρά αυτό. Πολλοί Ελληνες αποποιούνται την πατρική περιουσία τους, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους.
Παράλληλα, τα δύο πρόσωπα του Ιανού συμφωνούν στο Μεταναστευτικό, ήτοι στη διευκόλυνση του ισλαμικού εποικισμού. Χιλιάδες κρυφά hot spots, ήτοι ομάδες διαμερισμάτων στην Αθήνα, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα κι αλλού, παραχωρούνται με πληρωμένο το ενοίκιο σε απρόσκλητους μουσαφιραίους, ενώ συνεχίζεται το κατευθυνόμενο από τον Ερντογάν «ντου» και άλλων, οι κατ’ ευφημισμόν «ροές».
Ψάχνω αντίθεση της Ν.Δ., αλλά δεν βρίσκω. Ισως γιατί είναι απασχολημένη με τον ελεύθερο νομικό καθορισμό του φύλου, τη νομιμοποίηση της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και άλλα πολύ προοδευτικά και παρδαλά. Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο Εθνικό Σχολείο, έχει κάνει το άρθρο 16 του Συντάγματος κουρελόχαρτο και η Πειραιώς απλά του κρατάει το φανάρι, ψελλίζοντας μόνο κάτι για την αριστεία.
Για τις Σκουριές θα σας τα πω απλά: Μόνο ένας κοπρίτης -και ζητώ συγγνώμη από τους εξαίρετους τετράποδους κόπρους-, που ξύνεται στο Μαξίμου ως σύμβουλος, μπορεί να επιχαίρει για την ανεργία χιλιάδων. Η θέση μας, σαφής: Να μάθουμε πόσα τελικά πήρε ο Μπόμπολας, με ό,τι συνεπάγεται.
Η επένδυση να μείνει, αλλά να είναι επωφελής για την Πατρίδα. Δεν αρκούν οι θέσεις εργασίας και η απόδοση ΦΠΑ. Τα κέρδη ανώνυμων εταιριών προς φορολόγηση, φέξε μου και γλίστρησα. Χρειάζονται γρήγορα νέος Μεταλλευτικός Κώδικας και το κράτος, πέραν του ΦΠΑ και των άλλων φόρων, βρέξει χιονίσει, να εισπράττει συγκεκριμένο ποσοστό από την αξία του εξορυχθησόμενου μεταλλεύματος και εποπτεία στο πόσο χρυσό βγάζουν.
Δεν υπάρχει εξόρυξη, οτιδήποτε, χωρίς περιβαλλοντικό κόστος. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι πρέπει να βελτιώσουν -όσο γίνεται- τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να μην έχουμε, π.χ., 4.000 εργαζομένους στην εξόρυξη και να μείνουν άνεργοι διπλάσιοι στον τουρισμό. Ζημιά πάντα υπάρχει, ακόμη κι από ένα απλό λατομείο, χωρίς χημικά και επεξεργασίες. Οφείλουμε να τη μειώσουμε, όσο μπορούμε. Τρεις γενιές μεταλλωρύχοι. Δεν είναι χομπίστες οι άνθρωποι. Κοινή λογική και ισορροπίες χρειάζονται.
Διότι δεν έχουν δίκιο ούτε αυτοί που λένε «επένδυση άνευ όρων» και σιγοντάρουν εκβιασμούς ούτε αυτοί που θέλουν όλοι να γίνουν μελισσοκόμοι ή παρατηρητές πεταλούδων και να εγκαταλείψουμε ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό μας πλούτο, τρέχοντας με ξέπλεκες αντιεξουσιαστικές κοτσίδες στα λιβάδια με την ινδική κάνναβη.
Φαήλος Κρανιδιώτης
*Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, www.neadexia.gr         ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: