Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην άσκηση ¨ΗΝΙΟΧΟΣ 2022¨

 


Την 01 Απριλίου 2022, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχος (Ι) Φλωρίδης Μάριος, παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», που διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. 

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22»,  πραγματοποιήθηκε από 28 Μαρτίου έως 07 Απριλίου 2022, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και συμμετέιχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ιταλία, με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία. 

Η ΕΦ συμμετείχε με 16μελή αποστολή και ένα Ε/Π ΑW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ). Το προσωπικό της ΔΑ, συμμετέιχε στη σχεδίαση των εξεταζόμενων σεναρίων σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κλιμάκια των υπόλοιπων χωρών. Παράλληλα, έλαβε μέρος σε αριθμό εκπαιδευτικών αποστολών Έρευνας και Διάσωσης Μάχης, Τακτικών Αερομεταφορών και συνεργασίας με Ειδικές Δυνάμεις για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. 

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ΕΔ των συμμετεχουσών Χωρών, στη διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων. 

Κατά την διάρκεια της άσκησης εξετάστηκαν επίσης αντικείμενα συνεκπαίδευσης με τις συμμετέχουσες δυνάμεις στην Πολυεθνική Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22», στην οποία επίσης συμμετέχει η ΕΦ και η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την  «ΗΝΙΟΧΟΣ», Η αποστολή αποτελείται από δυο Αξιωματικούς για επάνδρωση του επιτελείου και 2 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Διοίκηση Ναυτικού, αντίστοιχα. 

Η συμμετοχή της ΕΦ στις δύο ασκήσεις εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού της αλλά και στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών και συνεκπαιδεύσεων με αντίστοιχες δυνάμεις φίλιων και συμμαχικών χωρών.    συμμαχικών χωρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: