Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Τελετή Απονομής Πράσινου Μπερέ σε Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και νέους Συμβασιούχους Οπλίτες των Δυνάμεων Καταδρομών


 

Την Δευτέρα 03 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ», στο Σταυροβούνι, η τελετή απονομής του πράσινου μπερέ στους νέους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Συμβασιούχους Οπλίτες των Δυνάμεων Καταδρομών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το 10ο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης, στην παρουσία του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, των οικογενειών των νέων καταδρομέων και αντιπροσωπείας στελεχών.  

 

          Η απονομή του πράσινου μπερέ, αποτελεί την ολοκλήρωση της επίπονης και απαιτητικής εκπαίδευσης την οποία παρακολουθούν όσοι επιλέξουν να υπηρετήσουν στις Δυνάμεις Καταδρομών. Κατά την διάρκεια της, οι υποψήφιοι εκπαιδεύονται στη χρησιμοποίηση του ατομικού και ομαδικού οπλισμού, σε αντικείμενα καταστροφών, την εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων, στην παροχή Α΄ Βοηθειών, καθώς επίσης και σε αντικείμενα ορεινού αγώνα.

 

Διαβάστε τον Χαιρετισμό του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς παρακάτω:

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΠΕΡΕ ΣΤΗΝ ΔΚΔ

 

Νέοι καταδρομείς,

 

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς, έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα στο Στρατόπεδο του ήρωα Αντιστράτηγου «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ» για να σας απονείμουμε τα τιμημένα πράσινα μπερέ. Σε εσάς, τους νέους καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς.

Ολοκληρώνετε σήμερα μια πολύπονη και σκληρή εκπαίδευση και εισέρχεστε πλέον επίσημα στην οικογένεια των καταδρομέων, σε ένα Νησί που το χώμα του έχει ποτισθεί με αίμα ηρώων, ανθρώπων που πάλεψαν για την ελευθερία και την ελληνικότητά του. Για την ελευθερία αυτής της γης ξεψύχησαν οι τελευταίοι Έλληνες που πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων.

Εσείς είστε οι απόγονοι του καταδρομέα και αλεξιπτωτιστή Μανώλη Μπικάκη, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας της Κύπρου, όταν μόνος του αντιμετώπισε μια ολόκληρη Ίλη αρμάτων και με την εφευρετικότητα του, κατάφερε να καταστρέψει 6 τουρκικά άρματα, με όπλο του την ελληνική ψυχή και το αντιαρματικό του.

Είστε οι απόγονοι των 318 καταδρομέων της επιχείρησης “ΝΙΚΗ”, που πέταξαν σε αποστολή αυτοκτονίας, όταν κλήθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις που διεξάγονταν στο νησί την νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974, ενώ ο Τούρκος εισβολέας είχε είδη αποβιβαστεί και κατακτούσε τα εδάφη του πολύπαθου τούτου τόπου.

Φάρος και παράδειγμά σας λοιπόν, πρέπει να είναι η θυσία των καταδρομέων μας στις βουνοκορφές του Πενταδακτύλου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Εκεί που η ψυχή αντικατέστησε τα  όπλα, τα πυρομαχικά και τα μέσα. Εκεί που η ανδρεία και το μεγαλείο του Καταδρομέα, σήκωσαν στους ώμους τους την εθνική μας υπερηφάνεια.

Νέοι Καταδρομείς,

 

Είστε τα καμάρια της Εθνικής Φρουράς, είστε παράδειγμα προς μίμηση και γι΄ αυτό οι γονείς και οι συγγενείς σας είναι δικαίως υπερήφανοι για εσάς.

Όμως η εκπαίδευσή σας στην κύρια αποστολή σας θα αρχίσει μετά το πέρας της σημερινής τελετής.

Οπλιστείτε με θάρρος, πίστη και αφοσίωση στην αποστολή σας. Εκτελέστε με προθυμία τις εντολές των προϊσταμένων σας και αναδείξτε το κάλλος της ψυχής, βοηθώντας και στηρίζοντας τον διπλανό σας. Αυτόν που μαζί ιδρώσατε και πονέσατε στην εκπαίδευση, αυτόν που θα σας καλύψει σαν άλλος «Αθηναίος έφηβος» στο πεδίο της μάχης.

 

Ο Καταδρομέας δεν είναι οικογενειακή ιστορία, δεν είναι εφέ, δεν είναι απλή υπόθεση, δεν είναι το “φένεσθε”, δεν είναι τα σήματα που φοράτε, δεν είναι λέξεις και ιδιότητα, δεν τεκμηριώνεται με τη    στρατιωτική ταυτότητα και με τη δήλωσή σας ότι είστε καταδρομείς. Είναι ιδέα, κουλτούρα, πίστη, ποιότητα, αφοσίωση, τόλμη, εκπαίδευση, γνώση και προπαντός Ήθος και Πειθαρχία. Τεκμηριώνεται με πράξεις και όχι λόγια. Οι απαιτήσεις στη συνέχεια της υπηρεσίας σας θα είναι μεγάλες. Μπορείτε. Επιβεβαιώστε το και αποδείξτε το. Τότε θα καταλάβετε το νόημα του Καταδρομέα.       

 

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω:

 

Το Διοικητή και όλα τα στελέχη της ΔΚΔ για την άψογη οργάνωση της όλης τελετής, η οποία δεικνύει και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού που τους διακατέχει και να σας ευχηθώ να έχετε την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου σε κάθε σας αποστολή.

 

              Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: