Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


 

Από 16 έως 21 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ με αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, υπό τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επικύρωση σε πολιτικό επίπεδο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς στο Πρόγραμμα Συνεργασίας “State Partnership Program-SPP” με εταίρο την Πολιτεία του New Jersey και την Εθνοφρουρά της, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση  30 χρόνων του SPP και παράλληλα η συμμετοχή στις επίσημες εκδηλώσεις και μνημόσυνα καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και η πραγματοποίηση σειράς επαφών. 

Ειδικότερα την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός παρέστη στο Μνημόσυνο Πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής, στη Νέα Υόρκη και ακολούθως  εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο σε επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Κατά την παρουσία του στη ΝΥ με τον κ. Υπουργό, είχε επίσης συνάντηση με τους Πρέσβεις στα Ηνωμένα Έθνη της ΚΔ και της Ελλάδας, κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου και κ. Ευάγγελο Σέκερη αντίστοιχα, καθώς και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού και τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

         

Στις 17 και 18 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός συμμετείχε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Washington D.C., με την ευκαιρία των εορτασμών για την 30η επέτειο του SPP. Στη Σύνοδο, στην οποία παρευρέθηκαν Υπουργοί και Αρχηγοί ή εκπρόσωποι τους, από τα 100 κράτη τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, συμμετείχαν από πλευράς ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγός Mark M. Milley και ο Αρχηγός της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, Στρατηγός Daniel R. Hokanson. Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν αφορούσαν τις παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις ασφάλειας, το όραμα και επιδιώξεις του προγράμματος SPP για τα επόμενα 30 χρόνια, οι δεσμοί και η συνεργασία μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι εξελίξεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και η κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερες συνεδρίες ανά Στρατηγική Διοίκηση στην οποία η Κυπριακή Αντιπροσωπεία συμμετείχε με τα κράτη της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων (EUCOM).  Σε παρεμβάσεις του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στη σημασία του προγράμματος και στην ανάγκη προσαρμογής, κατά περίπτωση, των δραστηριοτήτων οι οποίες εντάσσονται σε αυτά, επισημαίνοντας και την περιοχική διάσταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της παρουσίας στην Ουάσιγκτον συμμετείχε με τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γεωργάλλα στις συναντήσεις εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή των AHEPA κ. Βασίλη Μωσαϊδη, τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute-AHI κ. Νίκο Λαρυγγάκη και με το Jewish Institute for National Security of America (JINSΑ).

 

Από τις 19 μέχρι την 21 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτεία του New Jersey, οι επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των αντιπροσωπειών της ΕΦ και της Εθνοφρουράς του New Jersey, για περαιτέρω ανάλυση και καθορισμό των επί μέρους τομέων συνεργασίας που θα συμπεριληφθούν αρχικά στο πρόγραμμα, οι οποίες αποτελούσαν συνέχεια των αντίστοιχων επισκέψεων και επαφών που προηγήθηκαν στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του 2022 και Μάρτιο του 2023. Αντίστοιχα, υπήρξαν επαφές υψηλού επίπεδου μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού της Διοίκησης Εθνοφρουράς των ΗΠΑ Στρατηγό Daniel Hokanson και την Ταξίαρχο Lisa J. Hou, Διοικητή της αντίστοιχης του Νew Jersey.

 

Παράλληλα, αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων αξιωματικών της ΕΦ συμμετείχε σε συνέδριο και Ομάδες Εργασίας που διεξάγονταν από την Πολιτεία του New Jersey, με συμμετοχή ακαδημαϊκών από ΗΠΑ και Κύπρο και στελεχών των Υπουργείων, με σκοπό την ενημέρωση για τα θέματα Κύπρου και ΝΑ Μεσογείου, την αλληλοενημέρωση, την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων της συνεργασίας, την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η Διοικητής της Εθνοφρουράς του New Jersey.

 

Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε αριθμό Μονάδων και στρατιωτικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, όπου έγιναν ενημερώσεις από τους αντίστοιχους Διοικητές και το Επιτελείο τους, για την αποστολή και τις δραστηριότητές τους, ενώ έγινε και επίδειξη των δυνατοτήτων τους.

 

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της ΕΦ,  είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Secretary of the State of New Jersey, κ. Tahesha Way, ενώ σε μια λιτή, αλλά ιστορικής σημασίας τελετή, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή και τελική επικύρωση της ένταξης της ΚΔ ως το 100ο μέλος στο SPP,  με την από κοινού υπογραφή σχετικής συμφωνίας από τον Υπουργό Άμυνας κ. Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, από πλευράς ΚΔ και με τη Secretary of state κα. Way και τη Διοικητή της Εθνοφρουράς, Ταξίαρχο Hou, από πλευράς του New Jersey, αντίστοιχα.

 

Ο Αρχηγός, σε σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους εργάσθηκαν για την επιτυχή ευόδωση της διαδικασίας συνομολόγησης του προγράμματος σε εξαιρετικά μικρό χρόνο, υπογράμμισε την κομβική σημασία της υπογραφής αυτής στην περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επεσήμανε ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη κάτι το οποίο γνωρίζει καλά η ΚΔ με κατεχόμενο το ένα τρίτο του εδάφους της και με την αντιμετώπιση υβριδικών δράσεων στην περιοχή της. Σημείωσε τη μεγάλη ικανοποίηση και αισιοδοξία για την υπογραφή του SPP και την καταγραφή συγκεκριμένων προγραμμάτων αμοιβαίας επωφελούς ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και εκπαιδεύσεων καθώς και παράλληλη προσδοκία για την αξιοποίηση και άλλων επιλογών που δύνανται να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην ΚΔ. Τέλος, ανέδειξε τη σημασία των προσωπικών επαφών, των σχέσεων ειλικρινούς εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η συνεργασία αυτή ισχυροποιείται συμβάλλοντας στη σταθερότητα και στην ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

 

Τέλος, κατά την παρουσία του στο New Jersey, ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, είχαν συναντήσεις με την ηγεσία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), κύριους Jimmy Kokota, και Σάββα Τσίβικο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: