Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου: Αυτοί είναι οι ήρωες του 1940 – Τα ονόματα

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


28η Οκτωβρίου: Αυτοί είναι οι ήρωες του 1940 ονόματα που κλήθηκαν να πάρουν πολιτικές ή στρατιωτικές αποφάσεις εκείνο το πρωινό και κρίθηκαν από την ιστορία.

28η Οκτωβρίου, οι ήρωες του 1940

Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις, το «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.

Οι ήρωες του 1940 είναι πολλοί. Είναι αδύνατον να αναφερθεί κανείς σε όλους γιατί ακόμη και ο «τελευταίος στρατιώτης» ήταν ένας από τους ήρωες της 28ης Οκτωβρίου.

Παρακάτω ακολουθούν ήρωες του 1940 ονόματα που κλήθηκαν να πάρουν πολιτικές ή στρατιωτικές αποφάσεις εκείνο το πρωινό και κρίθηκαν από την ιστορία.

Οι ήρωες του 1940 ονόματα

Ιωάννης Μεταξάς

O Ιωάννης Μεταξάς ήταν αυτός που απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο στις 28 Οκτωβρίου του 1940 κατανοώντας το λαϊκό αίσθημα. Ο δικτάτορας που όμως ήταν πάντα διορατικός «βρέθηκε για πρώτη φορά σε σύμπνοια με το χειμαζόμενο ελληνικό λαό και διερμήνευσε τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων», χωρίς να υποτιμάται «και ένας άλλος παράγοντας που ασφαλώς επέδρασε στη στάση του Μεταξά: ο φόβος του ότι θα ανατρεπόταν με την άμεση ή έμμεση επέμβαση των Άγγλων, αν ενέδιδε στις αξιώσεις της Ιταλίας και στις πιέσεις του άξονα, γενικά».

Αυτό είναι η μία εκδοχή, γιατί από την άλλη σε ενημέρωση που είχε κάνει στους πολιτικούς συντάκτες της εποχής, μήνες πριν την έναρξη του πολέμου, ο Ιωάννης Μεταξάς είχε πει ότι το μέλλον και το συμφέρον της Ελλάδας ήταν με τους αγγλοσάξονες.

Ο ίδιος δεν ήταν αισιόδοξος για την έκβαση της μάχης, στην 29η Οκτωβρίου έγραφε στο ημερολόγιό του: «Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος Κοινή Γνώμη».

Οι ήρωες του 1940 ονόματα - Ιωάννης Μεταξάς

28 Οκτωβρίου 1940 ήρωες: Βασιλιάς Γεώργιος

Παρά τις τάσεις του στο φασιστικό καθεστώς και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη ναζιστική Γερμανία, ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν γνωστό ότι είχε φιλο-βρετανικά αισθήματα κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Μεταξάς απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο που ζητούσε την παραμονή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και η Ιταλία εισέβαλε στη χώρα, ξεκινώντας έτσι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Στις 23 Απριλίου 1941 ο βασιλιάς Γεώργιος και η κυβέρνηση εγκατέλειψαν την ελληνική ηπειρωτική χώρα για την Κρήτη, αλλά μετά τη γερμανική εναέρια επίθεση στο νησί (Επιχείρηση Mercury), εκκενώθηκαν στην Αίγυπτο. Για άλλη μια φορά, εξόριστος έφυγε για τη Μεγάλη Βρετανία, φαινομενικά κατ’ εντολή του βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου παρέμεινε ο επίσημος επικεφαλής του κράτους και υποστηρίζονταν από την εξόριστη κυβέρνηση και τις ελληνικές δυνάμεις που υπηρετούσαν στη Μέση Ανατολή.

28 Οκτωβρίου 1940 ήρωες: Βασιλιάς Γεώργιος

Οι ήρωες του 1940: Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ανέλαβε Αρχιστράτηγος του στρατού ξηράς, καταφέρνοντας, παρά τις υλικές αδυναμίες και τον αρχικό αιφνιδιασμό, να οργανώσει την αποτελεσματική άμυνα της χώρας και να απωθήσει τα ιταλικά στρατεύματα στην αλβανική ενδοχώρα.

Ο Αλέξανδρος Παπάγος παρέμεινε στην ηγεσία του στρατεύματος έως τις 23 Απριλίου 1941, οπότε παραιτήθηκε, προκειμένου να μη συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της συνθηκολόγησης μετά τη ναζιστική εισβολή και προέλαση, επικρίνοντας το στρατηγό Τσολάκογλου για το σχηματισμό δοσιλογικής κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής, δημιούργησε μία πατριωτική οργάνωση, τη «Στρατιωτική Ιεραρχία», στην οποία συμμετείχαν ως επί το πλείστον αξιωματικοί. Η αποκάλυψη της δράσης τους τον Ιούλιο του 1943 συνοδεύτηκε από την αποστολή του, μαζί με άλλους τέσσερεις αντιστράτηγους, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (στο Νταχάου, μεταξύ άλλων), στα οποία παρέμεινε μέχρι τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Οι ήρωες του 1940 - Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος

Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος

«Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς. Εδώ τώρα ούτε ο λαός εψήφισε την Κυβέρνηση, ούτε ο Βασιλεύς την όρισε. Πώς ζητάτε να ορκίσω Κυβέρνηση υποδειχθείσα υπό του εχθρού; Δια να είναι όργανό των;» Αυτή ήταν η στάση του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος σ’ αυτόν τον πόλεμο πολέμησε μαζί με το μαχόμενο έθνος από την πρώτη στιγμή και κατά του Ιταλού αλλά και κατά του Γερμανού εισβολέα. «Παρηγορητής της χήρας και εμψυχωτής του πολεμιστή», ακούραστα στήριξε τον άνισα μαχόμενο Ελληνισμό.

Οι ήρωες του 1940: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος

Οι ήρωες του 1940 ονόματα: Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος – 8η Μεραρχία

Με την «έκρηξη» του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ως διοικητής της 8ης Μεραρχίας αρχικά εξουδετέρωσε την επίθεση και στη συνέχεια διέταξε άμυνα μέχρις εσχάτων στον τομέα Ελαίας – Καλαμά, που κάλυπτε τα Ιωάννινα, αν και το στρατηγείο έχοντας υπόψιν γενικό στρατηγικό ελιγμό ολόκληρης της στρατιάς του είχε παράσχει ελευθερία ενέργειας όπως ελιχθεί επιβραδυντικά προς νότο, προς ολοκλήρωση κύκλωσης, με ύστατο όμως όριο ελιγμού της μονάδος του την κοιλάδα του Αράχθου.

Τελικά η κύκλωση δεν επιτεύχθηκε, η ηρωική του όμως αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι, συντέλεσε τα μέγιστα στην νίκη της Ελλάδας απέναντι στον ιταλικό στρατό.

Οι ήρωες του 1940 ονόματα: Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

Φριζής Μαρδοχαίος

Πριν ακόμη κηρυχθεί ο πόλεμος, ο Φριζής Μαρδοχαίος είχε εκπονήσει σχέδιο απώθησης του εχθρού σε περίπτωση επίθεσης, το οποίο είχε εγκριθεί από τον Παπάγο.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 τον βρήκε διοικητή του υποτομέα Δελβινακίου της 8ης Μεραρχίας.

Η ομάδα του Φριζή είναι επίσης αυτή που συνέλαβε τους πρώτους αιχμαλώτους πολέμου – περίπου 700 Ιταλούς – και που κράτησε τη γέφυρα του Καλαμά απωθώντας τους Ιταλούς «Κενταύρους». Ο Μαρδοχαίος Φριζής είναι ανάμεσα σ΄ αυτούς που ελευθέρωσαν την Κόνιτσα και προχώρησαν στο αλβανικό έδαφος ανακόπτοντας την προέλαση των Ιταλών, και επιτυγχάνοντας την «αναστροφή» του μετώπου.

Στις 5 Δεκεμβρίου, βορειοανατολικά της Πρεμετής, ο Φριζής και οι άντρες του δέχθηκαν επίθεση από ιταλικά αεροπλάνα.

Ο Φριζής έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να πέσουν στα χαρακώματα, παρ’ όλα αυτά, για να μην υπάρξει πανικός στους στρατιώτες, ο ίδιος παρέμεινε καβάλα στο άλογό του και συνέχισε να τους εμψυχώνει.

Ως καβαλάρης έγινε εύκολος στόχος για τα εχθρικά αεροπλάνα. Στην αρχή τον γάζωσαν και έπειτα μία βόμβα τον αποτελείωσε.

Φρίζης Μαρδοχαίος

Οι ήρωες του 1940: Κωνσταντίνος Δαβάκης

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, οπότε εκδηλώθηκε η Ιταλική εισβολή, ο Δαβάκης αντιμετώπισε την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ με ένα απόσπασμα 2.000 ανδρών, υπό τις εντολές και τις οδηγίες του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας.

Η τακτική του σε ολόκληρη την έκταση της ζώνης ευθύνης του (35 χιλιόμετρα) ήταν αμυντική, και μάλιστα έκανε υποχρεωτικό ελιγμό, αναμένοντας ενισχύσεις.

Την 1η Νοεμβρίου 1940, οπότε έφτασαν οι ενισχύσεις που περίμενε ο Δαβάκης, οι ελληνικές δυνάμεις έκαναν αντεπίθεση και κύκλωσαν τις ιταλικές, που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Κατά την αντεπίθεση αυτή, και συγκεκριμένα την 6η ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων, στον Προφήτη Ηλία Κάντσικου (μετέπειτα Δροσοπηγής), ο Δαβάκης τραυματίστηκε στο στήθος.

«Στον αξιωματικό, που τον πλησίασε για να τον περιποιηθεί, πρόσταξε, μαζεύοντας όσες δυνάμεις τού ‘μεναν ακόμα: «Άσε με εμένα, πες με πεθαμένο! Και κοίτα να μη σου πάρουν τις θέσεις! Τράβα!»

Στη συνέχεια τον μετέφεραν αναίσθητο με το φορείο στο Επταχώρι.Ο τραυματισμός προκάλεσε προβλήματα σε συσχετισμό με την παλαιά στηθική του νόσο. Έτσι χρειάστηκε να αποχωρήσει από το μέτωπο, όπου τον αντικατέστησε ο τότε ταγματάρχης Ιωάννης Καραβίας.

Οι ήρωες του 1940: Κωνσταντίνος Δαβάκης

     https://radar.gr/article/28i-oktovriou-aftoi-einai-oi-iroes-tou-1940

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού MLRS: Τα διαθέσιμα πυρομαχικά για τα δύο διαφορετικά πακέτα αναβάθμισης των MLRS και ποιες είναι οι συνέπειες που έχουν αυτά στο στρατηγικό πεδίο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού MLRS: Τα διαθέσιμα πυρομαχικά για τα δύο διαφορετικά πακέτα αναβάθμισης των MLRS και ποιες είναι οι συνέπειες που έχουν αυτά στο στρατηγικό πεδίο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης

Η ενημέρωση της Ελληνικής Βουλής, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των MLRS του ΕΣ με το πακέτο αναβάθμισης της αμερικανικής LM, έχει προκαλέσει μεγάλο και βάσιμο προβληματισμό, λόγω του πολύ υψηλού κόστους του, που αφορά έναν περιορισμένο αριθμό εκτοξευτών.

Το κόστος των 1,1 περίπου δις ευρώ, κρίνεται υπερβολικό για τον αριθμό των 24 εκτοξευτών που προβλέπει, ενώ το ίδιο υπερβολικό κρίνεται και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εκσυγχρονισμένων συστημάτων που θα φτάσει τα 11 χρόνια! Ασφαλώς, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό κλίμα και με την εμφάνιση φανερών οικονομικών περιορισμών στα προγράμματα ενίσχυσης των ΕΔ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο αυτή η επιλογή με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης είναι η βέλτιστη επιλογή από την άποψη του κόστους προς απόδοση των συστημάτων. Με λίγα λόγια, με αυτά που θα κληθούμε να πληρώσουμε, παίρνουμε το μέγιστο δυνατό επιχειρησιακό όφελος;

Η παραπάνω αμφιβολία ενισχύεται και από την αμφιβολία σχετικά με τους τύπους πυρομαχικών που θα είναι αποδεσμεύσιμοι και διαθέσιμοι για τον ΕΣ. Η πρόσφατη είδηση για ανεπίσημη άρνηση αποδέσμευσης πυραύλων πλεύσης AGM-158 JASSM για την ΠΑ από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, εγείρει πολλές και μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι διαθέσιμα τα βαλλιστικά βλήματα PrSM των 500χλμ ή τα παλαιότερα ATACMS των 300χλμ, για τους αναβαθμισμένους εκτοξευτές MLRS του ΕΣ.                                              για συνεχεια

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης μέσα από τον φακό μας (Video)


/, Ελλάδα, Κεντρικά/Η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης μέσα από τον φακό μας (Video)

Με παρουσία δεκάδων χιλιάδων θεατών ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκη παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Δίχως να σας κουράσουμε σας παθέτουμε το βίντεο όπως το κατέγραψε ο φακός του DefenceReview.gr: https://youtu.be/CAzJnYaJKY4?si=US8bEFBLdXk7dA5Z

Ο απόστρατος με τους 5 αξιωματικούς γιους και η φωτογραφία με τον ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κων. Φλώρο


Νίκος Χασαπόπουλος

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ορκωμοσία των νέων Ανθυπολοχαγών στη ΣΣΑΣ χαιρέτισε μια οικογένεια που απαρτίζεται αποκλειστικά από αξιωματικούς.

Την Παρασκευή κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων Ανθυπολοχαγών στη ΣΣΑΣ οι κεραίες μας έπιασαν ένα ασυνήθιστο γεγονός.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος χαιρέτισε έναν κύριο και μια κυρία, οι οποίοι εμφανώς χαρούμενοι είχαν γύρω τους 5 Αξιωματικούς!

Όπως πληροφορηθήκαμε λοιπόν ο κύριος είναι απόστρατος Ταξίαρχος Στρατολογικού και τα παιδιά του είναι Λοχαγός Υγειονομικού Ιατρός ειδικευόμενος ορθοπεδικής, Υποσμηναγός Φαρμακοποιός στην 112 ΠΜ στο στρατιωτικό φαρμακείο, Υπολοχαγός Πεζικού διοικητής-μόνιμος αρχιφύλακας σε Επιτηρητικό Φυλάκιο σε ακριτικό νησί, Ανθυποπλοίαρχος υπό εκπαίδευση στο σχολείο ανθυποπλοιάρχων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας κα μέχρι πριν λίγο καιρό Ύπαρχος σε παράκτιο περιπολικό στο ανατολικό Αιγαίο και τέλος ο βενιαμίν της οικογένειας ο Ανθυποσμηναγός (ΥΙ) ο οποίος ορκίσθηκε χθες και από Δευτέρα θα είναι στο 251 ΓΝΑ.

ΠΗΓΗ: https://www.tovima.gr

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου: Τα δέματα και τα γράμματα εμψύχωσης στους στρατιώτες του μετώπου και ο Κρητικός στρατιώτης που έλαβε τυχαία δέμα από την αδελφή του | Photos

 

28η Οκτωβρίου: Τα δέματα και τα γράμματα εμψύχωσης στους στρατιώτες του μετώπου και ο Κρητικός στρατιώτης που έλαβε τυχαία δέμα από την αδελφή του | Photos

Υπήρξαν ένα καθοριστικής σημασίας μέσο εμψύχωσης, για τους στρατιώτες του «Αλβανικού Μετώπου». 

Τα δέματα και τα γράμματα προς τους στρατιώτες, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1940 βρίσκονταν ήδη στα χιονισμένα βουνά, ήταν μια οδηγία που είχε δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Στρατιωτικών, με στόχο να τους κρατήσει συναισθηματικά ακμαίους, αν και οι συνθήκες που βίωναν, πολύ μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους, ήταν δύσκολες.

Γυναίκες και άνδρες από όλη τη χώρα έστελναν στους φαντάρους στα βουνά, δέματα που περιείχαν τσιγάρα, χαρτζιλίκι, μια φανέλα, ένα κασκόλ ή ένα ζευγάρι γάντια και ένα γράμμα, χωρίς συγκεκριμένο παραλήπτη, αφού αυτά έφταναν με φορτηγά και μουλάρια στα βουνά και αφήνονταν για να τα παραλάβουν τυχαία οι φαντάροι μας, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιστορικός- Ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης.

«Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα του 1940, με το κρύο και τις κακουχίες να έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τις συνθήκες, η αποστολή τέτοιων δεμάτων ήταν πολύ σημαντική. Ακόμη και αν δεν υπήρχε συγκεκριμένη σύνδεση είτε οικογενειακή, είτε φιλική, ένα γράμμα μπορούσε να δώσει ελπίδα σε έναν στρατιώτη στο μέτωπο. Ότι κάποιος τον σκέφτεται, ότι ένας συμπατριώτης ή μια συμπατριώτισσα, προσεύχεται για να είναι καλά» ανέφερε ο κ. Μαμαλάκης.

Από τις αξιομνημόνευτες και περίεργες πάντως μικρές ανθρώπινες ιστορίες, ως τμήματα της μεγάλης ιστορίας του «Αλβανικού Μετώπου», είναι και αυτή του στρατιώτη Εμμανουήλ Ασημιανάκη στα χιονισμένα βουνά, που παρέλαβε ένα τέτοιο δέμα, στις 14-12-1940.

Η αποστολέας, έγραφε μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ στρατιώτη. Φθάνουν Χρηστούγεννα. Όλλοι οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους για να εορτάσουν….Εσείς οι ήρωές μας θα τα επεράσετε εις τα βουνά της Ηπείρου…Έχετε τη βοήθειαν του Θεού και νικάται τον αιμοβόρο εχθρό… Πρέπει να έχετε θάρρος και επιμονή… Θα νικήσετε όμως και έτσι θα γυρίσετε εις τα σπίτια σας νικηταί…».

Η νεαρή γυναίκα ζητούσε από τον στρατιώτη να της απαντήσει στο γράμμα της, όπως και έπραξε.

Ο στρατιώτης διαβάζοντας το γράμμα, αναγνώρισε στην αποστολέα, την ίδια του την αδελφή, τη Σοφία Ασημιανάκη, που ζώντας μέσα στο ίδιο της το σπίτι την αγωνία του αδελφού στο μέτωπο του πολέμου, είχε την ευαισθησία να στείλει σε έναν οποιοδήποτε στρατιώτη ένα δέμα, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων το γράμμα, τσιγάρα και 50 δραχμές και που ποτέ δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ήταν ο ίδιος της ο αδελφός.—–

Την επιστολή της νεαρής γυναίκας και την απαντητική επιστολή του αδελφού της, έχει στο αρχείο του ο Ιστορικός – Ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απίστευτη αυτή σύμπτωση, την οποία, όπως τόνισε, είχε συμπεριλάβει στο ημερολόγιό του ως ιστορία και ο αξιωματικός Γεώργιος Καβός, που είχε τον Εμμανουήλ Ασημιανάκη, στην μονάδα του.

Όπως είπε ο κ. Μαμαλάκης, στην απάντησή του ο Εμμανουήλ Ασημιανάκης αρχικά δεν αποκαλύφθηκε.

«Αγαπημένη πατριώτισσα… Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς υπερβολήν μια από τις ποιο ευτηχησμένες της ζωής μου… Εις εμέ λοιπόν κατά την διανομήν επεφύλαξε η τύχη να κληρωθή το δικό σας δέμα… Εκπληρών λοιπόν την επιθυμίαν σας, σας γράφω και σας απαντώ… Να είσθαι βεβαία ηρωική πατριώτισσα ότι ο Έλλην στρατιώτης θα εκτελέση το καθήκον του παντού και πάντοτε. Πολύ δε περισσότερον όταν σκέπτετε ότι πίσω από αυτόν ευρίσκεται η σεμνή Ελληνοπούλα που περιμένη από αυτόν την ελευθερίαν και την σωτηρίαν της τιμής της…».

Πιο κάτω στην απάντησή του, ο Εμμανουήλ Ασημιανάκης αναφέρεται σε «μυθιστορηματικές» συμπτώσεις, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε εγώ λοιπόν δεν πίστεβα εις αυταίς μέχρι της στιγμής όπου έλαβα το δέμα σας. Γιαυτό και θα φυλάξω τα δύο τσιγάρα όπου μου έστειλες και όταν γυρίσω νικητής, θα τα φουμάρουμε μαζί. Γιατί γλυκιά μου αδελφή Σοφία, ο στρατιώτης όπου έλλαβε το δέμα και την επιστολήν σας είμαι εγώ ο Αδελφός σου Ασημιανάκης Εμμ. Τα σέβη μου εις την Μητέρα και τα φιλιά μου εις την συσηγό μου Καλιόπη και αδελφή μας Μαρίκα, θείο Μηχάλη και εις όλους τους συνγγενείς. Σε φιλώ και ευχαριστό διά το ευγεναίς έσθιμα σου υπέρ της Αγαπημένης μας πατρίδος Ελλάδος. Σε φιλό και μένω υπόχρεος ο Αδελφός σου Ε. Ασημιανάκης».

Οι στρατιώτες στο μέτωπο είχαν την ανάγκη να γράφουν συχνά, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαμαλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η συνήθεια, συνδεόταν και με το φόβο του θανάτου.

«Έγραφαν και συνδέονταν με την πατρίδα, σκηνοθετούσαν στο μυαλό τους μια μητέρα, μια αδελφή που τους περίμενε. Έχει υπάρξει καταγραφή, ότι στρατιώτης έγραφε σχεδόν κάθε δύο ημέρες. Μια τέτοια επαναλαμβανόμενη ανάγκη να επικοινωνήσει, ίσως να σχετιζόταν και με το φόβο που είχαν αυτοί οι άνθρωποι, ότι το κάθε γράμμα τους, μπορεί και να ήταν το τελευταίο» είπε ο κ. Μαμαλάκης.         https://maleviziotis.gr/2023/10/28/28%ce%b7-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%89%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

28η Οκτωβρίου - Πιλότος ομάδας ΖΕΥΣ: «Κινητήριος δύναμη η χαρά του κόσμου»

 

«Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα Χρόνια Πολλά!», ήταν το μήνυμα του πιλότου για την 28η Οκτωβρίου

Ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ, ο σμηναγός Χρήστος-Πάρις Χαρίτος, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη την Ελλάδα, με το μήνυμά του από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου, μίλησε στην ΕΡΤ.

«Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα Χρόνια Πολλά!», ανέφερε στο μήνυμά του από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ ο σμηναγός Χρήστος Πάρης, προκαλώντας συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία έγινε σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

«Είχα την τιμή και την υπερηφάνεια να λάβω εγώ μέρος με την ομάδα ΖΕΥΣ στην εθνική μας επέτειο», ανέφερε από τη βάση της Σούδας ο πιλότος στην ΕΡΤ. «Είναι ικανοί αυτό να το εκτελέσουν όλοι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτό είναι αποτέλεσμα της εντατικής εκπαίδευσης», πρόσθεσε. «Το να εισπράττεις την χαρά και τον ενθουσιασμό του κοινού είναι κινητήριος δύναμη αυτής της ομάδας», είπε μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς»


Εντυπωσιακούς ελιγμούς πραγματοποίησε ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Η διέλευση σε χαμηλότερο ύψος ενώπιον των θεατών ήταν αφιερωμένη σε όσους έχουν δώσει τη ζωή τους για την προάσπιση της πατρίδας μας αλλά και στις οικογένειες συναδέλφων που «έφυγαν» εν ώρα καθήκοντος.

Ο σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος απηύθυνε και τον δικό του χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

«Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα Χρόνια Πολλά!», είπε ο Έλληνας ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους σμηναγός (Ι) Χρήστος Πάρις Χαρίτος.

Μάλιστα όπως έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το όνειρο από τα παιδικά χρόνια και είμαι πολύ ευγνώμων που το κατάφερα. Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς πολύ για το φέρεις εις πέρας. Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς, όταν όμως τα καταφέρεις σου δίνει πίσω πάρα πολλά πράγματα».

Ποιος είναι ο πιλότος της Ομάδας «ΖΕΥΣ»

Όπως αναφέρει το thestival.gr, ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος – Πάρις Χαρίτος είναι αυτός που θα πιλοτάρει φέτος το αεροσκάφος F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ», που θα «σκίσει» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

xristos-paris-xaritos-zeys.jpg
Ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος – Πάρις Χαρίτος

Ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος – Πάρις Χαρίτος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006.

Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block 52+.

Από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα.

Έχει περισσότερες από 1600 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1200 είναι σε αεροσκάφη F-16.                                     https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1485339/28i-oktovriou-pilotos-omadas-zefs-kinitirios-dynami-i-xara-tou-kosmou

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ιωάννης Μεταξάς: Ο πατέρας της νίκης του ’40

 


Ο Μεταξάς απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο γιατί ο ίδιος πίστευε πως αυτό όφειλε να πράξει, υπόλογος όντας στην ίδια την Ιστορία της Ελλάδας. Η ατιμία δεν υπήρξε ποτέ ελληνική αρετή

Ιωάννης Μεταξάς: Ο πατέρας της νίκης του ’40

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια να αμαυρωθεί η μνήμη του, ο Μεταξάς συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του Έπους του 1940.

Η πολιτική και στρατιωτική του ευστροφία σήμερα δεν αμφισβητείται από κανέναν σοβαρό αναλυτή. Είναι ο ίδιος Ιωάννης Μεταξάς, που ως απλός ταγματάρχης του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας είχε εναντιωθεί με τεκμηριωμένη εισήγηση στην προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στην Ανατολία.

Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Κάτω από το ταπεινό παρουσιαστικό του, κρυβόταν η ατσάλινη θέλησή του και η πλέον κρυστάλλινη λογική.

Ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που όμως είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του, αδιαφορώντας για το αν θα είναι αρεστός ή όχι. Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1871 στην Ιθάκη. Η οικογένειά του ήταν από τις ιστορικότερες των Επτανήσιων, με τα κυριότερα μέλη της να συμμετάσχουν σε όλους τους εθνικούς αγώνες από τον 12ο αιώνα και μετά.                                                          ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://www.pronews.gr/istoria/ioannis-metaksas-o-pateras-tis-nikis-tou-40-3/

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ....

 

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL I/2023» στον Ευβοϊκό Κόλπο (φωτό)


Με προσωπικό και από την Γερμανία, την Εσθονία, τις Η.Π.Α, την Ιταλία και την Πολωνία

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL I/2023» στον Ευβοϊκό Κόλπο (φωτό)

Από την Κυριακή 15 έως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη η Πολυεθνική Άσκηση «AEGEAN SEAL I/2023», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Η «AEGEAN SEAL I/2023» είναι άσκηση τύπου LIVEX/INVITEX (Live Exercise/Invitation Exercise) που οργανώνεται και διευθύνεται από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), και αποσκοπεί στην εκπαίδευση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων σε αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων.

Στην Άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα από την Γερμανία, την Εσθονία, τις Η.Π.Α, την Ιταλία και την Πολωνία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:

Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΤΛΑΣ Ι.

1 Ελικόπτερο (Ε/Π) CH-47D.

1 Ε/Π S-70 της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ).

3 Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ) Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RIB-11 (Naval Special Warfare Rigid Inflatable Boat).

7 Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Χ) ΑΕΤΟΣ.

1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

1 Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ/VSW).

1 Στοιχείο Ελεύθερων Σκοπευτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Κ.Μουτζούρης: «Η κυβέρνηση αποστρατιωτικοποίησε τα νησιά – Έστειλε τα όπλα στην Ουκρανία – Έδιωξε τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων»!

 

«Κεραυνούς» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ο οποίος αποκάλυψε πως έχει ήδη αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, στέλνοντας τα όπλα τους στην Ουκρανία και διώχνοντας τα τα Κέντρα Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων!

Πρώτη φορά ακούγεται κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη στη χώρα μας.

Η συνέντευξη του περιφερειάρχη δόθηκε στο Kontra Channel και στην εκπομπή «Κόκκινη Ζώνη» με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, όπου ακούστηκαν οι απίστευτες αυτές αποκαλύψεις.

Ο περιφερειάρχης εξαπέλυσε μία πραγματική «βόμβα»: «Αυτό που μας απασχολεί επίσης στο Βόρειο Αιγαίο είναι η αυξανόμενη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αποστρατιωτικοποίηση η οποία δεν συζητιέται».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Π.Παναγιωτόπουλο:

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τα όπλα και τα οπλικά συστήματα που φύγανε και πήγανε στην Ουκρανία; Δεν έχουν αντικατασταθεί;

Κ.Μουτζούρης: Μόνο να σας πω ότι ακόμα και τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων που ήταν εγκατεστημένα στο Αιγαίο και σε άλλα νησιά έχουν μετακινηθεί.

Δημοσιογράφος: Έχουν πάει πού;

Κ.Μουτζούρης: Εχουν πάει στην κεντρική Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Δεν έχουν αντικατασταθεί τα όπλα που πήγαν στην Ουκρανία;

Κ.Μουτζούρης: Απ’ όσο γνωρίζω, όχι!

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει η κυβέρνηση να το διευκρινίσει. Είναι πάρα πολύ βαρύ αυτό που λέτε. Λέτε δηλαδή, κύριε περιφερειάρχη, ότι η κυβέρνηση αθορύβως κάνει κινήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία;

Κ.Μουτζούρης: Λέω ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με συμφωνίες που κάνει, εφαρμόζει μεθόδους αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Δεν νομίζω ότι είναι σε συμφωνία με την Τουρκία, διότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη έναντι της Τουρκίας. Ακολουθεί μια πολιτική που, νομίζω, επιδοκιμάζεται. Πέραν των συνομιλιών, που δεν γνωρίζω πού θα καταλήξουν.

Δημοσιογράφος: Λέτε, δηλαδή, ότι στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, προσβλέποντας σε μια συμφωνία με την Τουρκία;

Μουτζούρης: Όχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι επειδή η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις να παράσχει στην Ουκρανία διάφορα οπλικά συστήματα, θεωρείται και σκόπιμο να αφαιρεθούν από τα νησιά μας.

Δεν θεωρώ ότι (σ.σ.: η κυβέρνηση) είναι σε σύμφωνη άποψη με την Τουρκία. Διότι αυτό θα ήτανε εθνική μειοδοσία. Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει μειοδοσία, απ’ ό,τι ξέρω…

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα από τοπικά ΜΜΕ του Βορείου Αιγαίου ότι «κλείνει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Λέσβο. Τα τελευταία φύλλα πορείας που λαμβάνουν οι νεοσύλλεκτοι τούς παραπέμπουν να παρουσιαστούν στα κέντρα κατάταξης σε Αυλώνα, Κόρινθο».

Η κυβέρνηση δεν είχε πάρει καμία θέση ως προς τα δημοσιεύματα και τώρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τα επιβεβαιώνει.          https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/k-moutzouris-i-kyvernisi-apostratiotikopoiise-ta-nisia-esteile-ta-opla-stin-oukrania-ediokse-ta-kentra-ekpaideysis-neosyllekton/

Φοβερή ιστορία: Π'ως σώθηκε ένα ολόκληρο χωριό και 250 Μακεδονομάχοι απ΄τους τουρκαλάδες... το ψέμα και ο κυρ Ζήσος!


Το κομμάτι που παρουσιάζουμε αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου ''Μακεδονικές ιστορίες - Τα δύο στρατόπεδα'', Αθήναι 1958 κα...


Το κομμάτι που παρουσιάζουμε αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου ''Μακεδονικές ιστορίες - Τα δύο στρατόπεδα'', Αθήναι 1958 και έχει τίτλο ''Ο Μουχτάρης'' και αποτελεί ένα σημαντικότατο και σπάνιο κομμάτι που καταγράφεται από την ιστορία του χωριού Το χωριό ξεφάντωνε. Πολλά σώματα και κάπου 250 αντάρτες είχαν συγκεντρωθεί μία ηλιόλουστη μέρα του Απρίλη του 1905 στο Κωσταράζι, τότε σωστή αετοφωλιά. Πολλοί νόμιζαν πως πάει το ''Τούρκικο'' και ήρθε το ''Ελληνικό''.


Ενθουσιασμένοι ήταν και οι νεόβγαλτοι αντάρτες.

Ήταν το πρώτο χωριό απ' τα θεσσαλικά σύνορα όπου στάθηκαν ύστερα από ατελείωτες νυχτερινές πορείες και έβλεπαν με πόση λαχτάρα τους υποδέχονταν το πλήθος.

Η Επιτροπή, οι αγγελιοφόροι και οι άλλοι αρμόδιοι του χωριού ήταν στο πόδι.

Εκατό αρνιά ψένονταν στις σούβλες. Θα 'φευγαν όλοι το βράδυ, οι περισσότεροι για το Λέχοβο και έπειτα για τη Δροσοπηγή, το Φλάμπουρο. Απ' εκεί, κάθε σώμα θα τραβούσε για τον προορισμό του, το Βίτσι, τα Κορέστια, το Περιστέρι και το Μορίχοβο. Έπρεπε να 'χουν τα παιδιά για καλό κια για κακό στα σακίδιά τους κρέας, τυρί ψωμί για 24 τουλάχιστο ώρες.




Έγινε και η απαραίτητη δοξολογία. Η εκκλησία της Γέννησης Της Θεοτόκου γέμισε από κόσμο όσο καμιά άλλη φορά. Κωσταραζινοί και Κωσταραζινές, επηβλιτικοί άντρες με χακί στολές και ποδήματα ή με ντουλαμάδες και τσαρούχια, φορτωμένοι όλοι με άρματα, φυσιγκιοθήκες, μερικοί με ασημικά, οι παλαίμαχοι, αποτελούσαν το παράξενο εκκλησίασμα.

Λειτούργησε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης. Είχε βγει τη νύχτα με μια βάρκα απ' την Καστοριά, παρ' όλες της αντιρρήσεις της εκεί Επιτροπής. Εκύρηξε και τον θείον λόγο.

Και ήταν ο λόγος του, πολεμικό σάλπισμα. Με μάτια που έβγαζαν σπίθες και πρόσωπο που έλαμπε περισσότερο και από τα χρυσαφικά του, έλεγε:

''Ευλογημένοι οι ερχόμενοι εν ονόματι Κυρίου. Είσθε οι εκλεκτοί στρατιώται του Γένους και της Εκκλησίας, οι ιδανικοί σταυροφόροι της ελευθερίας, οι άσπιλοι λυτρωταί των δεδουλωμένων. Η Παναγία υπέρμαχος στρατηγός είναι μαζί σας.''

Συνέχισε στο ίδιο υψυλό τόνο και είπε:

''Ανεβαπτίσθητε ήδη εις την κολυμβήθραν του Γένους και της θυσίας, εις νέα Σιλωάμ. Όλα τα παραπτώματά σας, τα οποία ως άνθρωποι είχατε, εξαλείφθησαν και διεγράφησαν. Αφίενατι αι αμαρτίαι σας πάσαι παλαιαί και μέλλουσαι.''

Μα ξαφνικά ακούσθηκε η κραυγή ''Τούρκοι, Τούρκοι!!!''.

Το ''καραούλι'' έφερα λαχανιασμένο την είδηση πως ερχόνταν Τούρκοι. Ήταν ένα απόσπασμα από 70-80 κυνηγούς. Η εκκλησία δια μιας άδειασε πατείς με πατώ σε. Οι αντάρτες έτρεξαν να βρουν τα σώματά τους και οι Κωσταραζινοί τα παιδιά τους.

Ο Μητροπολίτης αναγκάσθηκε να κόψει το κήρυγμα. Κατέβηκε απ' τον πρόχειρο θρόνο, έκαμε το σταυρό του, είπε βιαστικά ''Κύριε ελέησον'' και δυνατότερα ''Κύριε, Κύριε, βοήθει ημίν. Γίνου ίλεως και αρωγός'' και βγήκε επίσης έξω.

Ο Βάρδας συζητούσε με τους οπλαρχηγούς και έδινε τις τελευταίες οδηγίες. Γύρισε έπειτα στον Μητροπολίτη.

- Πήραμε την απόφαση μας Σεβασμιώτατε. Δεν είναι δυνατόν να φύγουμε χωρίς να μας ιδούν και να μας πάρουν καταπόδι. Το βουνό είναι γυμνό και όχι μεγάλο. Να κρυφθούμε μέσα στα σπίτια είναι ακόμα λιγότερο δυνατόν. Είμεθα πολλοί. Είναι και οι φωτιές με τ' αρνιά στη σούβλα. Θα τους κτυπήσουμε ξαφνικά και άσχημα μέσα στο χωριό για να τους διαλύσουμε, θα το βάλομε έπειτα στα πόδια, άλλοι για το Βίτσι και άλλοι για το Μουρίκι και το Σνιάτσκο. Και ο Θεός βοηθός. Θα την πάθει το χωριό. Μα τι να γίνει;

- Πού καλά, πολύ ωραία, είπε ο Μητροπολίτης.

Δεν ήταν όμως καθόλου καλά, ούτε ωραία τα πράγματα. Παντού ολόγυρα υπήρχαν στρατιωτικοί σταθμοί και φρουρές. Η Καστοριά δεν ήταν μακριά. Με τις τουφεκιές θα εξορμούσαν πολλά στρατεύματα και το χωριό θα το πλήρωνε πολύ άσχημα.

Τσόντος Βάρδας: Με σας, Σεβασμιώτατε, τι θα γίνει; Αυτό μ' ενοχλεί, ήθελα να πω με στεναχωρεί περισσότερο.

Γερμανός Καραβαγγέλης: Α, για μένα στεναχωρήσθε; Είναι απλούστατο.

Τσόντος Βάρδας: Πως είναι τόσο απλό, Σεβασμιώτατε;

Γερμανός Καραβαγγέλης: Θα ρθω μαζί σας.

Τσόντος Βάρδας: Μαζί μας; Σεις! Είναι δυνατόν;!

Ο Καραβαγγέλης απ' το θάνατο του Μελά έτρεφε τ' όνειρο να βγει στο κλαρί. Μα δεν τον άφηναν. Τώρα έβρισκε την ποθητή ευκαιρία.

- Δεν υπάρχει πλέον άλλη διέξοδος. Έννοια σας, αρχηγε. Βαστούν τα κότσια μου. Είπε απευθυνόμενος στον Βάρδα.

Τσόντος Βάρδας: Και τι θα ειπούν οι Τούρκοι, ''οι Ευρωπαίοι'', το Πατριαρχείον;

Γερμανός Καραβαγγέλης: Αν γυρίσω στην Καστοριά μετά την συμπλοκή, θα φυλακισθώ, θα ρεζιλευθώ κι εγώ στο Πατριαρχείον.

Τσόντος Βάρδας: Και άμα αρχίσει η συμπλοκή;

Γερμανός Καραβαγγέλης: Θα δράξω κι εγώ το τουφέκι. Ξέρω από όπλα. Είμαι κυνηγός.

Τσόντος Βάρδας: Σεβασμιώτατε, με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Δεν ξέρω τι να πω. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Το πολύ να σας βοηθήσω κι εγώ να φύγετε κάτω στη Θεσσαλία.

Γερμανός Καραβαγγέλης: Αυτό θα το δούμε αργότερα. Είναι ζήτημα του μέλλοντος. Προέχει τώρα η σωτηρία των σωματων. Ξέρω πόσο πολύτιμα είναι και με τι καρδιοχτύπι τα περιμένουν.

Στο μεταξύ, τα σώματα έπιαναν θέσεις μέσα στα σπίτια και πίσω από τους τοίχους ολόγυρα απ' το μεσοχώρι. Θα βρισκαν καλή υποδοχή οι αυτζήδες οι Τούρκοι... Άλλο το ζήτημα αν το χωριό θα περνούσε έπειτα πολύ χειρότερα...

Οι χωρικοί έτρεχαν αλαφιασμένοι. Γυναίκες ζητούσαν τα παιδιά τους. Οι άντρες έβγαζαν έξω παιδιά και ζώα. Τα σπίτια άδειασαν.

Ο Μητροπολίτης είχε απομείνει στην πκατεία έρημος, βαρύς και μόνος. Έβλεπε ότι ο Βάρδας δε έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό για την αρματωλίτικη προσφορά του. Δεν ήταν εύκολο να γίνει ''ιδανικός σταυροφόρος της ελευθερίας''. Άρχισε ν' ανυσυχεί και ν' αμφιβάλει. Ίσως είχε δίκαιο η Επιτροπή που τον ξόρκιζε να μείνει στο γραφείο του.

Πέρασε βιαστικά κείνη τη στιγμή ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κωσταραζίου.

- Που είναι ο παππάς, τον ρώτησε ο Καραβαγγέλης

- Χαθ'κι. Μην παθ' η παπαδιά!

- Και ο μουχτάρης ο Κυρ-Ζήσος;

- Χαθ' κι κι αυτούνος. Ιέχασε σήμερα η μάνα του πιδί. Κι μας χρειάζιτι σήμερα ο γουρσούζης. Ποιός θα καλωσορίσ' τσ' Τούρκους;

Ο Καραβαγγέλης κούνησε το κεφάλι.

- Ετσι πως ήρθαν τα πράγματα! Είτε πάει είτε δεν πάει κανείς... το ίδιο είναι. Στείλε μου τους, σε παρακαλώ, τους θέλω.

- Ου Θιός να βαλ' το χέρι τ'. Μα τι τους χαλεύ'ς Δέσποτα;

- Θέλω ένα καλό τουφέκι με πολλά φυσέκια.

- Τουφέκ; Να σι δώσω το θ'κομ Δέσποτα. Θα καεί που θα καεί μαζί με το σπιτ', είναι λιγάκι σκουριασμένο, μα καλό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, πήγε να ξεθάψει το όπλο του που θα γινόταν στάχτη μαζί με το σπίτι του, βρίζοντας το μουχτάρη.

Ο κυρ-Ζήσος, δεν είχε χαθεί, ούτε είχε χάσει την ψυχραιμία του. Κατέβηκε κάτω χαμηλά στην είσοδο του χωριού και μπήκε στο πρώτο ακριανό σπίτι που είχε αδειάσει. Φώναξε δύο γειτόνισσες και τις δασκάλεψε.



Δεν άργησε να προβάλει ο Τούρκος αξιωματικός με τους πρώτους ''κυνηγούς''.

Ο μουχτάρης βγήκε τότε βιαστικός,με ένα μεγάλο μπουκάλι ρακί στα χέρια. Έκαμε πως ξαφνιάστηκε σαν τους αντίκρισε.

- Mπα! Πως βρεθήκατε εδώ μπέη μου; Δεν το πήραμε είδηση, είπε στα τούρκικα του αξιωματικού, τα οποία μιλούσε λόγω ότι είχε δουλέψει για χρόνια στην Πόλη.

- Δεν συνηθίζω να βαράω σάλπιγγα όταν βγαίνω έξω, αποκρίθηκε ο υπολοχαγός.

- Α! Με συγχωρείτε μπέη μου. Καλώς ήρθατε στο χωριό μας, είμαι ο μουχτάρης. Μόνο που διαλέξατε άσχημη μέρα.

- Δεν τη διάλεξα εγώ, σεις μας ξεποδαριάζετε. Τρώτε το ψωμί του Πολυχρονεμένου Σουλτάνου μας και το πατάτε με τους λησταντάρτες σας.

- Λησταντάρτες στο χωριό μας;! Όχι πασά μου, σας γέλασε όποιος σας το 'πε.

- Θέλεις να πεις πως δεν έχουν πατήσει λησταντάρτες στο χωριό;

- Δεν ξέρω πως είναι τα μούτρα τους. Δεν τους έχω ιδεί, σ' το ορκίζομαι.

- Μωρέ σας ξέρω εγώ τι κουμάσι είστε.

- Α! με συγχωρείς, είμαι ζαλισμένος. Πιαστήκαμε και στην κουβέντα, ξέχασα να σας κεράσω. Ορίστε! Πάρτε ένα ποτηράκι ρακί, θα σας κάνει καλό, είσθε κουρασμένοι. Να πιουν και να ξαποστάσουν και οι στρατιώτες, θα ειδοποιήσω αμέσως τους αζάδες και τον παπά.

Ο υπολοχαγός ήπιε ένα ποτηράκι.

- Μα τι συμβαίνει; ρώτησε με απορία. Δεν βλέπω ψυχή στο χωριό. Ερημώθηκε;

- Αχ, πασά μου. Μας βρήκε μεγάλο κακό! Έχομε να θάψουμε σήμερα τρεις νεκρούς.

- Τρεις νεκρούς;

- Άλλους τρεις θάψαμε χθες.

- Τι λέτε; Τόσοι θάνατοι δια μιας σε ένα χωριό;! Από τι πέθαναν;

- Μήπως ξέρουμε και μεις; Έτσι σε λίγες ώρες πάει ο άνθρωπος...

- Αλλάχ, Αλλάχ.

- Στα χέρια του Αλλάχ είμαστε. Τι είναι ο άνθρωπος; Πέθανε σήμερα και ο κουνιάδος μου (είχε πεθάνει πριν πολλά χρόνια). Ήρθα σ' αυτό το σπίτι να πάρω ρακί να μοιράσουμε στην κηδεία. Έτσι έχουμε συνήθεια.

- Είχαν πλησιάσει πολλοί στρατιώτες και άκουγαν με προσοχή τα λόγια του.

- Πάρετε και σεις από ένα ποτηράκι παιδιά, τους είπε. Για την ψυχή του πεθαμένου, κάνει καλό και στην αρρώστια. Όσοι βέβαια πίνετε.

Πήραν όλοι και οι φανατικότεροι μουσουλμάνοι.

- Μα δεν φέρατε γιατρό; ρώτησε ο αξιωματικός. Δεν ειδοποιήσατε την Καστοριά;

- Χτες ξέσπασε το κακό πασά μου, λογαριάζω να κατέβω αύριο στη Καστοριά και να πάω και στο χοκιουμάτι (τη Διοίκηση). Αν θέλει ο Αλλάχ και μ' έχει καλά.

Βγήκαν τότε απ' το σπίτι οι δύο γυναίκες με καρέκλες, που τις έβαλαν κάτω στον ίσκιο ενός δέντρου. Έφεραν και κάμποσους καφέδες.

Ο αξιωματικός κάθισε σε μια καρέκλα σκεπτικός, λίγο παραπέρα τρεις υπαξιωματικοί. Οι στρατιώτες στρώθηκαν καταγής με τα μάτια και τ' αυτιά τεντωμένα στο στόμα του μουχτάρη.

- Δεν πάμε τώρα και μέσα στο χωριό; τους είπε. Να ιδείτε και τους νεκρούς;

- Τι να τους κάμω; δεν είμαι γιατρός.

- Μα να σας φιλέψουμε. Μια που κάματε τόσο κόπο και μας ήρθατε, θα 'ταν ντροπή μας να μείνετε εδώ έξω.

- Όχι, όχι δεν χρειάζεται.

- Το σωστό είναι να 'ρθετε. Έχομε την αρρώστια, μα ο Αλλάχ είναι μεγάλος.

Ο επιλοχίας Σελήμ μπάστσαούς έσκυψε στο αυτί του υπολοχαγού και του είπε: Ανυσηχούν οι νεφέρηδες (στρατιώτες), καλύτερα να φύγουμε γρήγορα.

Γύρισε ο αξιωματικός στον μουχτάρη.

- Για πες μου τώρα καθαρά. Δεν έχετε λησταντάρτες στο χωριό;

- Ποιοι θα ήταν τόσο τρελοί πασά μου, να έρθουν σήμερα στο χωριό με τέτοια φωτιά; Φεύγουν και οι κάτοικοι.

- Φεύγουν; Έφυγαν πολλοί;

- Άδειασαν έως τώρα είκοσι σπίτια. Γι' αυτό δεν βλέπετε κόσμο. Θα είχα φύγει κι εγώ αν δεν ελιχα τον πεθαμένο κουνιάδο.

- Άκου μουχτάρη! Υπογράφεις ότι δεν υπάρχουν λησταντάρτες και ύποπτα ξένα πρόσωπα στο χωριό;

- Και με τα δυο τα χέρια πασά μου!

- Σκέψου καλά. Θα τα μάθουμε. Το χέρι του χακιουμάτι είναι μεγάλο, το λέει και η παροιμία και αλίμονό σου.

- Έννοια σου πασά μου. Ξέρω εγώ την δουλειά μου.


Ο αξιωματικός είχε έτοιμα κάμποσα πανομοιότυπα έγγραφα που έλεγαν:

''Ο υπογεγραμμένος μουχτάρης του χωριού ............................... του Καζά Καστοριάς, ότι δεν υπάρχουν λησταντάρτες ή ύποπτα ξένα πρόσωπα στο χωριό μας ........................... υπευθύνως και εν πλήρη γνώσει των συνεπειών, βεβαιώ και προσυπογράφω.''

Έγραψε στα κενά με το ''καλέμι'' το όνομα του χωριού και ο κυρ Ζήσος, έβαλε ευθύς αδίστακτα την υπογραφή και την μουχταρική σφραγίδα.

- Φεύγετε κιόλας; είπε. Μα κάτι έπρεπε να φάτε, είναι ντροπή να φύγετε έτσι.

- Όχι, όχι, δεν θέλουμε τίποτα.

- Ώρα καλή πασά μου! Να μας ξανάρθετε με το καλό άλλη μέρα!

O μουχτάρης του Κωσταραζίου, (ετυμολογία: μουχταρ στα τούρκικα muhtar) ήταν ο αιρετός δημοτικός ή κοινοτικός υπάλληλος, ο κοινοτάρχης, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν ο Ζήσης Ευθυμιάδη και αυτός είναι ο πρωταγωνιστής στο παραπάνω περιστατικό.        https://www.stoxos.gr/2023/10/250_01674058470.html

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΕΠΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ... Η δεύτερη μέρα της επιχείρησης για την απελευθέρωση των Γιαννιτσών από τη μεγάλη και νικηφόρα μάχη του Ελληνικού Στρατού..


Οι βραδυνές ώρες διέκοψαν την μάχη με τις ΙΙ και ΙΙΙ μεραρχίες να έχουν διαβεί τον Ασπροπόταμο και να είναι έτοιμες για την τελική προέλασ...



Οι βραδυνές ώρες διέκοψαν την μάχη με τις ΙΙ και ΙΙΙ μεραρχίες να έχουν διαβεί τον Ασπροπόταμο και να είναι έτοιμες για την τελική προέλαση και με τα τρια Συντάγματα της ΙV μεραρχίας και τμήμα της VI μεραρχίας να έχουν καταλάβει τμήμα της βόρειας αμυντικής τοποθεσίας και να βρίσκονται σε στενή επαφή με τον εχθρό. Οι στρατιώτες των τριών συνταγμάτων διανυκτέρευσαν υπό συνεχή βροχή και τσουχτερό κρύο, νηστικοί και κατάκοποι. Ο Αγώνας της επομένης θα αποδεικνυόταν σκληρότερος.


Με το πρώτο φως της ημέρας το 9ο τάγμα ευζώνων της VI μεραρχίας υπό τον αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο επιτέθηκε ακάλυπτο κατά των Τουρκικών θέσεων με εφ΄όπλου λόγχη με Μάχη των Γιαννιτσών την σημαία μπροστά και την την πολεμική σάλπιγγα να σημαίνει “προχωρείτε, προχωρείτε”. Η επίθεση ήταν τόσο ορμητική που όχι μόνο ανέτρεψε την Τουρκική αντίσταση αλλά συνέλαβε άθικτη και μια ολόκληρη Τουρκική πυροβολαρχία που βρισκόταν ταγμένη στο νεκροταφείο του χωριού και δεν πρόλαβε να υποχωρήσει.




Αλλά την κύρια νίκη την κατέκτησε η ΙV μεραρχία με μια θυελλώδη προέλαση των Συνταγμάτων της. Στις 6.30 τα τρία συντάγματα της ξεκίνησαν την επίθεση στηριζόμενα και από το φίλιο πυροβολικό που είχε αναπτυχθεί το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Η δυσκολία της μάχης ήταν αυξημένη για τον πρόσθετο λόγο ότι στο συγκεκριμένο σημείο οι επιτιθέμενοι δεν διέθεταν αριθμητική υπεροχή. Η επίθεση εξελίχθηκε ραγδαία με τα συντάγματα να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και να πλησιάζουν τα Τουρκικά χαρακώματα προελαύνοντας υπό το δραστικό πυρ του Τουρκικού πυροβολικού από τα γύρω υψώματα. Ταυτόχρονα και η ΙΙ και ΙΙΙ μεραρχία πίεζαν τους Τούρκους στον τομέα τους και τους είχαν εξαναγκάσει σε αναδίπλωση και συνεχή υποχώρηση.

Ο Τούρκος (Αλβανικής καταγωγής) στρατηγός Χασάν Ταχσίν Πασάς αντιλαμβανόταν ότι οι δυνάμεις του παρά τις προσπάθειες τους είχαν χάσει έδαφος και είχαν κλονιστεί. Ο σοβαρότερος όμως κίνδυνος για τους Τούρκους προερχόταν από την απρόσμενη προέλαση της VI μεραρχίας με το 9ο τάγμα του οποίου η επιτυχία και η εισχώρηση στα βόρεια της τοποθεσίας απειλούσε με κύκλωση και αιχμαλωσία ολόκληρη την Τουρκική στρατιά. Υπό τον κίνδυνο αυτό ο Ταξίν Πασάς διέταξε υποχώρηση που σύντομα πήρε την διάσταση της πανικόβλητης φυγής που διεξήχθη με μεγάλη δυσκολία λόγω της συνεχούς βροχής και της λάσπης. Ο κύριος όγκος του Τουρκικού στρατιωτικού υλικού έπεσε λάφυρο στα χέρια των νικητών Ελλήνων, ενώ οι υποχωρούσες Τουρκικές μονάδες βρίσκονταν σε διάλυση.Υπήρξαν 3000 αιχμάλωτοι Τούρκοι στρατιώτες, 25 πυροβόλα από τα 30, και 2 πολεμικές σημαίες. .


Το Γενικό Στρατηγείο διέταξε της Ι μεραρχία να καταδιώξει και να διαλύσει τον εχθρό, όμως αυτό δεν έγινε καθώς λόγω της γρήγορης προέλασης των Ελλήνων οι μονάδες είχαν μπερδευτεί μεταξύ τους μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι απώλειες των Ελλήνων στην διήμερη αυτή μάχη ήταν 188 νεκροί (ανάμεσα τους 10 αξιωματικοί) και 756 τραυματίες (ανάμεσα τους 29 αξιωματικοί).
Τα πρώτα τμήματα που μπήκαν στην πόλη των Γιαννιτσών, από το δρόμο της Αξού ήταν της δεύτερης μεραρχίας με τον Μέραρχο Καλάρη. Γύρω στις 11 π.μ. από τον ίδιο δρόμο μπαίνει και ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με το Επιτελείο του. Δημογέροντες της Ελληνικής κοινότητας και πλήθος κόσμου, τους υποδέχονταν μέσα σε παραλήρημα χαράς και ζητωκραυγών, στην οδό Χατζηδημητρίου, στο ύψος της νέας αγοράς. Επακολούθησε νεκρώσιμη ακολουθία στο Ναό της Παναγίας, για τους νεκρούς στρατιώτες. Κατόπιν άρχισε μεγάλη Δοξολογία μπροστά σε αξιωματικούς, στρατιώτες και κατοίκους της πόλης
Η εικόνα των ηττημένων Τούρκων στρατιωτών που ξεχύθηκαν στους λασπωμένους δρόμους προς την Θεσσαλονίκη ήταν φρικτή. Ένας πολεμικός ανταποκριτής των “ΤΑΙΜΣ” ο Κρώφορντ Πράϊς γράφει: “είδα πολλά άξια λόγου θέματα στη Μακεδονία, αλλά κανένα απ’αυτά τόσο σπαρακτικό και τόσο τρομερό, όσο η υποχώρηση του Ταξίν, την επόμενη της μάχης των Γιαννιτσών”.

Επίλογος


Η πολύ σημαντική αυτή νίκη συνέτριψε τους Τούρκους, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την Θεσσαλονίκη και εξασφάλισε την τελική νίκη στον Ά Βαλκανικό πόλεμο για τα Ελληνικά όπλα. Αιχμή της ηρωικής επίθεσης της ΙV μεραρχίας που περιγράψαμε αποτέλεσε το 9ο Σύνταγμα πεζικού που είχε τότε (όπως και σήμερα) την έδρα του στην Καλαμάτα. Λόγω της ανδραγαθίας του αυτής, το 9ο Σύνταγμα πεζικού που είναι πλέον σήμερα κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων οπλιτών, αποκαλείται τιμητικά “Γιαννιτσά” μέχρι και τις ημέρες μας.


Ι. Β. Δ.

Πηγές

Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ο Ελληνικός στρατός στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, εκδόσεις ΔΙΣ

Βασίλειος Αναστασόπουλος, Α΄ Βαλκανικός πόλεμος – Η μεγάλη εξόρμηση, εκδόσεις Περισκόπιο

Παντελής Καρύκας, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913, πολεμικές μονογραφίες

Θ. Πάγκαλος, απομνημονεύματα, εκδόσεις Αετός

Κρώφορδ Πράις, Βαλκανικοί Αγώνες, εκδόσεις “Εκάτη”

περιγραφή της μάχης των Γιαννιτσών από συμμετέχοντα Έλληνα οπλίτη

http://ellas2.wordpress.com/ Η μάχη των Γιαννιτσών       https://www.stoxos.gr/2023/10/blog-post_851.html

Ελληνικός Στρατός: Η αναβάθμιση των Leopard-2A4 στο επίκεντρο, νέα ενημέρωση από την KMW

 


/, Ελλάδα, Κεντρικά/Ελληνικός Στρατός: Η αναβάθμιση των Leopard-2A4 στο επίκεντρο, νέα ενημέρωση από την KMW

To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με εκπροσώπους της γερμανικής KMW, σχετικά με προτάσεις για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard-2A4. Δεν είναι η πρώτη φορά που η KMW παρουσίασε πρόταση αναβάθμισης των Leopard-2A4. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση και στις 4 Ιουλίου του 2023, για τα Leopard-1/2 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), ενώ στις 7 Ιουλίου έγινε και ενημέρωση από την ελβετική RUAG για την αναβάθμισης των ίδιων αρμάτων.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικά, στην πρόσφατη «DEFEA 2023» η KMW παρουσίασε την έκδοση Leopard-2A7, στην οποία προτείνει να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leopard-2A4. Το Leopard-2A7 θεωρείται από τα καλύτερα άρμα μάχης στον κόσμο, με κύρια χαρακτηριστικά την ενισχυμένη προστασία, τη μεγαλύτερη κινητικότητα, τη βελτιωμένη ικανότητα διοίκησης και ελέγχου, την αυξημένη επιβιωσιμότητα, τη μεγαλύτερη ισχύ πυρός και την καλύτερη εργονομία (να σημειωθεί ότι υπάρχει και η ικανότερη έκδοση Leopard-2A8).

Να σημειωθεί ότι στη «DEFEA 2023» προτάσεις αναβάθμισης των Leopard-2A4 παρουσίασαν και οι ελληνικές EODH και INTRACOM Defense. Η EODH παρουσίασε το Leopard-2A4, αναβαθμισμένο με νέα θωράκιση, με την ονομασία ASPIS. Η θωράκιση ASPIS αναπτύχθηκε από Έλληνες μηχανικούς της EODH και ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις απόρροια των διδαγμάτων από όλες τις πρόσφατες προσβολές αρμάτων ανά την υφήλιο με σύγχρονα πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα. Η INTRACOM Defense παρουσίασε δυνητικές επιλογές αναβάθμισης του Leopard-2A4 με επίκεντρο το υβριδικό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ισχύος GENAIRCON, αλλά και άλλες επιλογές αναβάθμισης των συστημάτων επικοινωνιών και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου.             https://defencereview.gr/ellinikos-stratos-i-anavathmisi-ton-leopard-2a4/

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...!! Σαν σήμερα στα 1912 αρχίζει η Μάχη των Γιαννιτσών κι ο Ελληνικός Στρατός αποφασισμένος να ανοίξει τον δρόμο για την Θεσσαλονίκη!

 

Ο Ελληνικός στρατός εξόρμησε στις 5 Οκτωβρίου από τα Θεσσαλικά σύνορα, προς Ελασσόνα και Σαραντάπορο όπου σημειώνεται η πρώτη λαμπρή νίκ...


Ο Ελληνικός στρατός εξόρμησε στις 5 Οκτωβρίου από τα Θεσσαλικά σύνορα, προς Ελασσόνα και Σαραντάπορο όπου σημειώνεται η πρώτη λαμπρή νίκη του. Διαδοχικά και μέσα σε μιά εβδομάδα, καταλαμβάνονται και απελευθερώνονται τα Σέρβια, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Κατερίνη και η Εδεσσα, η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια...






Ο Ελληνικός στρατός βρίσκεται στις 19 Οκτωβρίου δυτικά των Γιαννιτσών. Οι Τούρκοι όμως αποφάσίζουν να δώσουν μάχη, στις φυσικές οχυρές θέσεις των λόφων, δυτικά της πόλης. διέθεταν 25.000 στρατό, στηριζόμενο σε ισχυρό πυροβολικό και 30 πυροβόλα. Κατείχαν ισχυρές θέσεις και πολλές "φωλιές" πολυβόλων που μπορούσαν να θερίζουν κυριολεκτικά κάθε στρατιώτη στο πεδινό έδαφος. Οι στρατιώτες μας ήσαν φοβερά ταλαιπωρημένοι, από την εξαντλητική πορεία τόσων ημερών, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.




Είχαν προβλήματα εφοδιασμού, το ηθικό τους όμως ήταν υψηλό, ύστερα από τις μεγάλες νίκες ενώ τους φλόγιζε την ψυχή, η θέληση να προλάβουν να ελευθερώσουν την Θεσσαλονίκη πριν από τους Βούλγαρους. Η μεγάλη μάχη των Γιαννιτσών που άνοξε το δρόμο για την Θεσσαλονίκη αρχίζει... Στις 19 Οκτωβρίου του 1912!         https://www.stoxos.gr/2023/10/1912_01977176201.html

Ελληνικός Στρατός: Αναβαθμίζοντας τα πυροβόλα M-109, η πρόταση της ελβετικής RUAG

 


/, Ελλάδα, Κεντρικά/Ελληνικός Στρατός: Αναβαθμίζοντας τα πυροβόλα M-109, η πρόταση της ελβετικής RUAG

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και εκπροσώπων της ελβετικής RUAG με αντικείμενο την αναβάθμιση των πυροβόλων Μ-109. Η εταιρία έχει αναβαθμίσει τα ελβετικά M-109 (KAWEST) με το πυροβόλο ελβετικής προέλευσης L47 το οποίο ενσωματώνει κάνη μήκους 47 διαμετρημάτων.

Το πυροβόλο επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές με συμβατικά πυρομαχικά (36 χιλιόμετρα), ταχύτερο μέγιστο ρυθμό βολής (τρία πυρομαχικά σε 15 δευτερόλεπτα), ενώ η αναχορηγία του είναι 40 πυρομαχικά και 64 προωθητικά γεμίσματα.

Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέου και ποιο αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος με ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης βλαβών, στην εγκατάσταση συστήματος αδρανειακής πλοήγησης και παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης, στην εγκατάσταση νέου συστήματος πυρόσβεσης κ.ά. Σύμφωνα με τη RUAG οι βελτιώσεις αυτές αυξάνουν τη διαθεσιμότητα των πυροβόλων, μέσω της αύξησης του χρόνου μεταξύ της εμφάνισης βλαβών, της ευκινησία των πυροβόλων, ενώ τα καθιστά ικανά για επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα.          https://defencereview.gr/ellinikos-stratos-anavathmizontas-ta/