Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΤΟΜΑ M113: Η DEFEA 2025… θα μας λύσει πολλές απορίες


Οι ευχές του «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ» για το ΤΟΜΑ M113 στη DEFEA 2025 – Μετά τις επιτυχείς βολές επίδειξης του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος SPIKE LR2, στο πεδίο βολών – ασκήσεων Ασκού Προφήτη, όπου, μεταξύ άλλων εκτέλεσε βολή και τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 του Ελληνικού Στρατού.

Στο εν λόγω M113A1 είχε προσαρμοστεί, χωρίς να γίνει μόνιμη τροποποίηση, πύργος Sampson 30 με οπλισμό πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και δίδυμος εκτοξευτής κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE LR2, Εν όψει της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA 2025, που θα διεξαχθεί από 6 έως 8 Μαΐου 2025, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, επικρατεί αγωνία και ανυπομονησία.

Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» ευελπιστεί ότι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι επισκέπτες που θα επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν ως εκθέματα, τα πρωτότυπα διαφόρων κατασκευαστών που θα υποβληθούν ως προτάσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των TΟΜΠ M113 του Ελληνικού Στρατού σε ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης). Πρωτότυπα που θα έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας ως βάση ΤΟΜΠ M113A1 που παραχώρησε για αυτόν τον σκοπό ο Ελληνικός Στρατός.

Ειδικότερα,

>την πρόταση της ισραηλινής κρατικής εταιρίας Rafael Advanced Defense Systems με πύργο Sampson 30 που συμμετείχε στις βολές επίδειξης του SPIKE LR2 στον Ασκό Προφήτη.

Ο πύργος Sampson 30 (με πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και δίδυμο εκτοξευτή SPIKE LR2) που προσαρμόστηκε, χωρίς να γίνει μόνιμη τροποποίηση, επί τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 του Ελληνικού Στρατού

>την πρόταση της βελγικής John Cockerill με τηλεχειριζόμενο πύργο CPWS (Cockerill Protected Weapon Station)

Η πρόταση της βελγικής John Cockerill, το M113 με τηλεχειριζόμενο πύργο CPWS (Cockerill Protected Weapon Station)

>την πρόταση της ισραηλινής εταιρίας Elbit Systems

Εκσυγχρονισμένα από την Elbit Systems Μ113 του Στρατού των Φιλιππίνων

>και φυσικά, την πρόταση της ελληνικής εταιρίας EODH SA που προτείνει τη διαμόρφωση M113HEL.

Η ελληνική εταιρία EODH προτείνει τη διαμόρφωση M113HEL για τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΜΠ M113 του Ελληνικού Στρατού

Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» επίσης ευελπιστεί ότι μετά τη λήξη της έκθεσης DEFEA 2025, ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), θα οργανώσει ΣΥΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, για την οποία φυσικά θα έχουν έγκαιρα ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι. Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα διαπιστωθούν σε δοκιμές πεδίου οι δυνατότητες και επιδόσεις κάθε πρότασης και αφετέρου θα δημιουργηθεί κλίμα ανταγωνισμού που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τον επιχειρησιακό φορέα.

Το «Missing Alert» που εξέδωσε το DP καθώς αγνοείται η τύχη υπέργηρου μαχητή που για πολλά χρόνια υπηρέτησε πιστά, αλλά πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρθηκε ακουσίως για “λίφτινγκ”

Τέλος, ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» ευελπιστεί ότι η DEFEA 2025 θα αποτελέσει την ιδανική στιγμή για να αποκαλυφθεί και η τύχη του M113 για το οποίο είχε εκδοθεί «Missing Alert». Αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που το DP είχε δημοσίως εγείρει ένα μήνα πριν.

>Είναι δυνατόν ΜΗ ΑΙΡΕΤΟΣ, δηλαδή που δεν αντλεί την εξουσία του από την ψήφο του Ελληνικού Λαού, πολιτικός αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με προφορική εντολή του να διαθέτει περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Λαού κατά το δοκούν;

>Το ότι διατίθεται σε οντότητα-δωρητή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί να ερμηνευθεί ως «αντιπαροχή» ή ως «ανταλλαγή»;

>Είχε υποβάλλει και πότε γραπτό αίτημα ο δωρητής για την παραχώρηση του οχήματος;

>Τι μέριμνα έχει ληφθεί και ποιος θα αναλάβει το κόστος για την επαναφορά του οχήματος στην αρχική κατάσταση του;

>Πόσοι οικονομικοί φορείς αιτήθηκαν γραπτώς την παραχώρηση οχήματος για την ανάπτυξη πρωτοτύπου εκσυγχρονισμού;

>Παραχωρήθηκαν και υπό ποιους όρους οχήματα σε άλλους ενδιαφερόμενους; Αν δεν έχουν παραχωρηθεί, για ποιους λόγους;

Κατάδειξη στόχου με λέιζερ – LASER DESIGNATOR US ARMY

Μανώλης Κοττάκης: «Γεωπολιτική και Δασμοί Τραμπ με την Ελλάδα σε οριακή υπαρξιακά και εθνικά κατάσταση» | Βασίλης Κοκοτσάκης: Τι απαντά στην επικοινωνιακή επιχείρηση ανάσυρσης των ελαίων σιλικόνης

https://open.spotify.com/episode/4DW2SZXadGW5DHdL14lqTe?go=1&sp_cid=31ff12fc20b94002f188f38453e9c95e&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=fdfda516d3c146d2

Ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών συγγενών θυμάτων των Τεμπών, Βασίλης Κοκοτσάκης, σχολιάζοντας  την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και την αναφορά του στα Τέμπη, πως «ήρθε η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί, υπήρξε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, θα αποδοθεί δικαιοσύνη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπως το Σύνταγμα ορίζει», αναρωτήθηκε τι χρειάζεται πλέον να αποδώσει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει βγάλει ήδη πόρισμα, λέγοντας πως ήρθε η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί, άρα αποφαινόμενος πως όσα έχουν αποκαλυφθεί επί δύο χρόνια είναι ψευδή και δημιούργησαν φαινόμενα σύγχυσης σε βάρος της κυβέρνησης.

 

Ο αρθρογράφος και συγγραφέας, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Εστία", μιλώντας  στον 98.4, εξηγεί γιατί κατά  την γνώμη του η πολιτική δασμών του Τραμπ, είναι στη ουσία μέσο γεωπολιτικής πίεσης και με οικονομικούς όρους, θεωρώντας ο Αμερικανός Πρόεδρος ότι για χρόνια οι ΗΠΑ έχασαν την παραγωγική τους βάση, εξασφαλίζοντας άλλα κράτη σε αυτό. Με υπόδειγμα την Ουκρανία αλλά και τις οικονομικές συμπεριφορές ισχυρών κρατών της Ευρώπης, ο Μανώλης Κοττάκης, ερμηνεύει τις κινήσεις Τραμπ, σημειώνοντας εμφατικά ότι η Τουρκία με μόλις 10% δασμούς πρέπει να λέει πολλά στην ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, αφού οι δασμοί του 20% προφανώς αφορούν την μη εξαίρεση μας από το κλάμπ της Ε.Ε., από την άλλη όμως αναδεικνύουν ότι ο δεδομένος  σε διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, χωρίς να διαπραγματευτεί έστω σοβαρά ανταλλάγματα, τελικά δεν έχει διαφορετική μοίρα από τους υπολοίπους.
 https://www.neakriti.gr/podcasts/2111102_manolis-kottakis-geopolitiki-kai-dasmoi-tramp-me-tin-ellada-se-oriaki-yparxiaka

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Συνεκπαίδευση Ελλάδας και Ρουμανίας σε αστικό αγώνα (pics)

 

Aπό 31 Μαρτίου έως 04 Απριλίου 2025 και στο πλαίσιο κοινού σχεδίου δράσεως Ελλάδας – Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο ΕΠΚΕΑΑΠ (Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον).

Συμμετείχαν δύο Αξιωματικοί και 11 Υπαξιωματικοί της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ» και ένας Αξιωματικού και 31 Υπαξιωματικοί του Στρατού της Ρουμανίας που εκπαιδεύτηκαν επί αντικειμένων στον «Αγώνα Κατοικημένων Τόπων».

Η συνεκπαίδευση μεταξύ άλλων περιέλαβε Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (Β.Μ.Τ.Α.), εκκαθάριση δωματίου – κτιρίου και εκπαίδευση Διμοιρίας σε επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους.

Δημήτρης Σκουτέρης: «Η επιταχυνόμενη κρίση στο σύγχρονο καπιταλισμό και η αναδιανομή μέσω δασμών» | Κώστας Πικραμένος: Οι δασμοί του Τράμπ, η Λεπέν και τα «ράφια του Δένδια»

 https://open.spotify.com/episode/4l0Qp1sqjCRsjf0U4rnOTq?go=1&sp_cid=31ff12fc20b94002f188f38453e9c95e&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=c926483e27e34955

Ο πολιτικός αναλυτής με έμφαση στα ζητήματα γεω-οικονομίας, μίλησε σήμερα στον 98.4 με αφορμή τον καταιγισμό δασμών των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας πως όλα φανερώνουν μια επιταχυνόμενη κρίση στον σύγχρονο καπιταλισμό, όπου οι δασμοί Τραμπ επιχειρούν να ανασχέσουν την κατάσταση χρεωκοπίας στο δημόσιο τομέα τους, αλλά την ίδια ώρα, με τους δασμούς, μετασχηματίζεται η αναδιανομή πλούτου προς εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που, αδιαμεσολάβητα πλέον, παίρνοντας στα χέρια τους το Αμερικανικό δημόσιο, επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα προς όφελος των δικών τους κερδών

Ο Κώστας Πικραμένος, Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting, εταιρείας εκπόνησης στρατηγικών μελετών με έδρα τη Μασσαλία και Εμπειρογνώμονας στο Ευρωκοινοβούλιο σε θέματα Στρατηγικής Ασφάλειας, Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ, μίλησε σήμερα για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των δασμών του Τραμπ προς όλο τον κόσμο, τις προεκτάσεις της απόφασης της Γαλλικής Δικαιοσύνης για τη Λεπέν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τις προεκτάσεις των αποφάσεων Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας για πρόγραμμα-μαμούθ σε δις ως προς την αγορά εξοπλισμών.   https://www.neakriti.gr/podcasts/2111070_dimitris-skoyteris-i-epitahynomeni-krisi-sto-syghrono-kapitalismo-kai-i-anadianomihttps://www.neakriti.gr/podcasts/2111070_dimitris-skoyteris-i-epitahynomeni-krisi-sto-syghrono-kapitalismo-kai-i-anadianomi

Πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση «NOBLE DINA – 2025»

 


Από την Τετάρτη 19 Μαρτίου έως την Πέμπτη 03 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η ετήσια πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «NOBLE DINA – 2025», με τη συμμετοχή πλωτών και πτητικών μέσων των Ένοπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), της Γαλλίας, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και του Ισραήλ που ήταν και η διοργανώτρια χώρα.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε συνθέτες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε θαλάσσιο περιβάλλον, όπως Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, Συνοδεία Πολεμικών Πλοίων, Επιχειρήσεις Ανθυποβρυχιακού Πολέμου και Αεροναυτικής Συνεργασίας, καθώς και άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της ΚΔ.

Η ΕΦ συμμετείχε σε όλες τις φάσεις της άσκησης με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ της Διοίκησης Ναυτικού, και κατά την εκτέλεση του επεισοδίου Έρευνας και Διάσωσης με ελικόπτερο AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας.

Η συμμετοχή της ΕΦ στην άσκηση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΦ ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ φίλων Χωρών, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της συναντίληψης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διαλειτουργικότητα κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση επιχειρήσεων.
          https://www.gov.cy/army/mi-katigoriopoiimeno/polyethniki-aeronaytiki-askisi-noble-dina-2025/

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας: Αυτά είναι τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για το 2025

 

/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας: Αυτά είναι τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για το 2025

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) τον «Προγραμματικό Ορίζοντα των Έργων Έρευνας και Ανάπτυξης για το 2025» (δείτε ΕΔΩ), που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για ένα (1) προγραμματικό πλαίσιο, που αποτυπώνει τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές προτεραιότητες στις οποίες το ΕΛΚΑΚ σκοπεύει να ανταποκριθεί με τη συμβολή του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Ο σχετικός κατάλογος αναγράφει 22 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, εκ των οποίων τα έξι (6) έχουν ήδη προκηρυχθεί στις 28 Φεβρουαρίου (προγράμματα ανάπτυξης τακτικού συστήματος διαχείρισης μάχης και ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων οχημάτων-Μη Επανδρωμένων Θαλάσσιων Σκαφών Επιφανείας), στις 27 Μαρτίου (προγράμματα ανάπτυξης ενεργού συστήματος περιορισμού μεταβατικών υπερτάσεων και ανάπτυξης Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Μεταφοράς Φορτίου) και στις 31 Μαρτίου (προγράμματα ανάπτυξης συστήματος εναέριας επιτήρησης με χρήση ακουστικών αισθητήρων και ανάπτυξης μεταφερόμενου και δυναμικά αναπτυσσόμενου συστήματος θαλάσσιας/εναέριας επιτήρησης). Τα υπόλοιπα 15 προς υλοποίηση προγράμματα, για το 2025 είναι:

1/ Ανάπτυξη Οπτικού Πομποδέκτη για Ασφαλείς Δορυφορικές Επικοινωνίες Υπερυψηλών Ταχυτήτων.

2/ Ανάπτυξη Συστήματος Αυτόνομης Θαλάσσιας και Υποθαλάσσιας Επιτήρησης.

3/ Ανάπτυξη Περιφερόμενου Πυρομαχικού (Loitering Munition), με δυνατότητα εξαπόλυσης από πολυκόπτερο ή/και ελικόπτερο.

4/ Ανάπτυξη Μηχανικού Εξοπλισμού Ένδυσης και Λογισμικού για την Καταγραφή των Βιολογικών Λειτουργιών του Μαχητή και την Ασφαλή Διαβίβασή τους στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

5/ Ανάπτυξη Μετρητή Πυρομαχικών Τυφεκίου Μαχητή.

6/ Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος για Ανίχνευση και Παρεμβολή Πομπών Ραντάρ και Επικοινωνιών.

7/ Ανάπτυξη Συστήματος Παρεμβολής Δεκτών GNSS.

8/ Ανάπτυξη Συστήματος Ασφαλούς Δρομολόγησης Δεδομένων Μέσω Ετερογενών Δικτύων Επικοινωνιών Υποστηριζόμενο από Τεχνητή Νοημοσύνη.

9/ Ανάπτυξη Τεχνολογιών και Λύσεων για Ευέλικτη, Ασφαλή, Αξιόπιστη και Αυτόματη Διασύνδεση Ασύρματων Τακτικών Δικτύων Επικοινωνιών (Voice, Data) μέσω τεχνολογίας IP.

10/ Ανάπτυξη Φορητού Σταθμού Ελέγχου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), για την Παρακολούθηση, τον Έλεγχο και την Επιχειρησιακή Αξιοποίηση Πολλαπλών ΜΕΑ σε Πραγματικό Χρόνο.

11/ Ανάπτυξη Τεχνολογιών και Λύσεων Αναβάθμισης Τακτικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων, με Σκοπό την Επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων τους.

12/ Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιμετώπισης ΜΕΑ.

13/ Ανάπτυξη Συστήματος Ανίχνευσης Στόχων Θαλάσσιας Επιφάνειας ή Υποθαλάσσιων με Τεχνολογία Οπτικών Ινών.

14/ Ανάπτυξη Συστήματος Κατευθυνόμενης Δέσμης Ενέργειας, Συμπεριλαμβανομένων Συστημάτων Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (HEL : High-Energy Laser) και Μικροκυμάτων Υψηλής Ισχύος (HPM : High-Power Microwaves), με Σκοπό την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Από Μαζικές Απειλές Drone.

15/ Αρχική Σχεδίαση Εθνικού Πλοίου τύπου Κανονιοφόρου (OPV).              https://defencereview.gr/elliniko-kentro-amyntikis-kainotomi-2/

Η Ελλάδα διαλέγει Τραμπ – Ισραήλ… αφήνει στην άκρη την “προσέγγιση”;


Προσαρμογή στους «κανόνες Τραμπ» για την ελληνική πολιτική γενικώς! – Μπορεί οι επιδόσεις της Ελλάδας στον αμυντικό-εξοπλιστικό τομέα να ήταν προβληματικές κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, για λόγους που εξηγήθηκαν, αλλά δεν συνέβη το ίδιο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ δουλειά που θα πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και ασχέτως της εξωραϊσμένης (αυτό)εικόνας που συντηρείται για πολιτικούς λόγους στο εσωτερικό.

Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προκύπτει το συμπέρασμα ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα αρχή που αφορά στο ξεκαθάρισμα της ελληνικής θέσης απέναντι στην Τουρκία. Δηλαδή, το να αλλάξει η διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική προσπαθεί να πετύχει ταυτόχρονα δυο μη συμβατούς μεταξύ τους στόχους.

Ο πρώτος είναι η στρατηγική -σύμφωνα με τις διακηρύξεις μας- σχέση με το Ισραήλ και ο δεύτερος είναι η ταυτόχρονη προσπάθεια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να επικρατούν ήρεμα ύδατα. Αυτό συνιστούσε ένα περίεργο μείγμα αποτροπής και κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία που εκπροσωπεί τη βασική απειλή εθνικής ασφαλείας για την Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε σημαντικά το τοπίο. Αρκεί να αποδειχθεί στην πράξη συμβατότητα λόγων και έργων…        ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ   https://www.defence-point.gr/news/i-ellada-dialegei-tramp-israil-afinei-stin-akri-tin-quot-proseggisi-quot

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Προσομοιωτές μάχης made in Greece


«Το σημαντικότερο όπλο της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας είναι όλα αυτά τα έξυπνα παιδιά που αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιά μας, που πολλές φορές με έναν υπολογιστή μπορούν να κάνουν θαύματα».

AΠΕ-ΜΠΕ

Με τα λόγια αυτά ο Έλληνας μηχανικός Σπύρος Αγοργιανίτης περιγράφει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» και στην εκπομπή για θέματα στρατιωτικής, αμυντικής, αεροδιαστημικής τεχνολογίας, «Ειδικές Αποστολές», τον πυρήνα της επιτυχίας των προσπαθειών της ομάδας του στον απαιτητικό τομέα της προσομοίωσης με έμφαση στις στρατιωτικές εφαρμογές.

Η ελληνική ομάδα που διοικεί τα τελευταία δέκα χρόνια ο κ. Αγοργιανίτης παράγει για τις ελληνικές ανάγκες λύσεις με στόχο την εκπαίδευση προσωπικού στον εικονικό κόσμο, τόσο σε τυπικά σενάρια δράσης όσο και σε απρόβλεπτες συνθήκες.

«Δημιουργηθήκαμε πολλά χρόνια πίσω με ειδίκευση στο professional imaging, αλλά αποτελούμε μια περίπτωση εταιρείας που άλλαξε στόχευση μέσα στην πορεία της. Έτσι, εδώ και δέκα χρόνια έχουμε δώσει όλη μας την ενέργεια στο να αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις πάνω στην άμυνα με επίκεντρο την προσομοίωση.

“Πιστεύουμε στα δεδομένα, στα data, σε αυτά που συλλέγονται κατά την εκπαίδευση και επιτρέπουν στον εκπαιδευτή να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα πάνω στην πρόοδο του ατόμου που καλείται να κάνει καλύτερο, στα σημεία που αυτός έχει επιλέξει. Γι’ αυτόν τον λόγο η προσομοίωση είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο αφού τα αποτελέσματά της είναι μετρήσιμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο παράγουμε τα προϊόντα προσομοίωσης τα οποία δίνουμε την… μάχη μας ώστε να καλύπτουν γενικότερες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση του φορητού οπλισμού, τον χειρισμό φορτηγών και γενικά οχημάτων σε απρόβλεπτες συνθήκες και την κατάσβεση πυρκαγιών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού.

“Συγκεκριμένα μιλάμε για ένα σύστημα εκπαίδευσης στη χρήση φορητού οπλισμού -αλλά και ελαφρού οπλισμού εν γένει- το οποίο ονομάσαμε Holotrac και αποτελεί έναν χώρο εικονικής πραγματικότητας με πολλαπλή προβολή ακολουθώντας το δόγμα “train as you fight”, όπως και για τους προσομοιωτές ελαφρών και βαρέων οχημάτων της σειράς Apex, αλλά και τον -θα μου επιτρέψετε να δηλώσω, μάλλον καλύτερο- προσομοιωτή αντιμετώπισης πυρκαγιάς στον κόσμο με χρήση VR Εικονικής

“Πραγματικότητας συστήματος, το Firemeister που βασίζεται σε υπολογιστική ρευστομηχανική που επιλύεται σε πραγματικό χρόνο κάνοντας το αποτέλεσμά του εξαιρετικά ρεαλιστικό. Και είμαστε ελληνικά μυαλά στη μάχη της λύσης ζητημάτων προσομοίωσης…» εξηγεί ο κ. Αγοργιανίτης

Εξειδίκευση στην made in Greece προσομοίωση με υψηλές απαιτήσεις

Η ομάδα των ειδικών της Realiscape αναλαμβάνει και έργα one-off που καλύπτουν μια εξειδικευμένη εκπαιδευτική ανάγκη όπως η εξοικείωση του προσωπικού να μάχεται με ένα συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ενώ παράγει και λύσεις τακτικής προσομοίωσης:

«Εκεί ο εκπαιδευόμενος παύει να είναι χειριστής ενός συστήματος αλλά γίνεται μαχητής με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας με άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν σε κοινή αποστολή αλλά και στρατηγικής σκέψης. Αυτό μάλιστα αποτελεί και το “ιερό δισκοπότηρο” της προσομοίωσης αφού επιτρέπει την εκτέλεση σεναρίων σε διακλαδικό επίπεδο έναντι ενός ψηφιακού “εχθρού” που με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θα ήταν αδύνατη.

“Όλα αυτά είναι εκπαιδευτικά εργαλεία που σκοπό έχουν να παράγουν αξιόπιστα δεδομένα για την όσο πιο αποτελεσματική και μετρήσιμη εκπαίδευση», σημειώνει ο Έλληνας μηχανικός.

«Έχουμε αποδοχή από τη “δύσκολη” ελληνική αγορά κάτι που προσφέρει γνώση για τη βελτίωση μέσα από την επαφή με στελέχη που μιλάμε την ίδια γλώσσα. Αυτό είναι διαπίστευση για μια εξαγωγική πορεία αφού στην άμυνα το αν σε εμπιστεύεται η χώρα σου είναι το πρώτο ερώτημα που τίθεται σε κάθε εμπορική συνάντηση.

‘Έτσι εδώ στη χώρα μας, μας τιμά πρώτα απ’ όλα η Πολεμική Αεροπορία μέσα από διάφορες βάσεις της αλλά και μέσω του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ που αποτελεί το κέντρο ανάπτυξης των περισσοτέρων ―όχι μόνο αεροπορικών― τακτικών. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς και ιδιαίτερα με τη Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων, αλλά και με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική, που τους προμηθεύουμε προσομοιωτές οδήγησης για όλη την γκάμα των οχημάτων τους.

“Κάπως έτσι κάνουμε τα πρώτα μας εξαγωνικά βήματα αφού υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον προσομοιωτή πυρκαγιάς Firemeister από τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχει παγκοσμίως μία τάση ενοποίησης της προσομοίωσης των πολιτικών και των στρατιωτικών εφαρμογών και τεχνολογικά αυτό μας δίνει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις, έχουμε όμως πίστη στα ελληνικά μυαλά», αναφέρει ο κ. Αγοργιανίτης.

«Πλέον οι ένοπλες δυνάμεις, τουλάχιστον των δυτικών χωρών, προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο οτιδήποτε έχει να κάνει με τεχνολογικό υλικό -hardware- υπό το πρίσμα του “commercial off the shelf” όπου όσο το δυνατόν περισσότερος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι εύκολα διαθέσιμος στην αγορά.

“Αυτό τους εξασφαλίζει την εφοδιαστική αλυσίδα μία δύσκολη στιγμή, αλλά και τους απαλλάσσει από τον κίνδυνο κάποιο κρίσιμο “σπέσιαλ εξάρτημα” να βγει εκτός παραγωγής για οποιοδήποτε λόγο θέτοντας ολόκληρο το σύστημα εκτός λειτουργίας ίσως για πάντα.

“Αλλά και από την πλευρά του λογισμικού ισχύουν περίπου τα ίδια. Ερχόμαστε διαρκώς σε επαφή με συστήματα που έχουν δημιουργηθεί με πεπαλαιωμένα πλέον λογισμικά τα οποία όσο οι τεχνολογικές απαιτήσεις αυξάνουν, τόσο οι επιμέρους κατασκευαστές προσομοιωτών αδυνατούν να τα υποστηρίξουν από μόνοι τους.

“Κι αυτό γιατί είναι αδύνατο να προσλαμβάνεις ικανό αριθμό εξειδικευμένων ταλέντων, ακόμη κι αν διαθέτεις απεριόριστους προϋπολογισμούς, όταν απέναντί σου έχεις ανοιχτές πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού -ειδικά τρισδιάστατων γραφικών- με χιλιάδες προγραμματιστές και εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι προσφέρουν γνώσεις και τμήματα κώδικα ή περιβάλλοντος στην κοινότητα.

“Αναπτύσσουμε τα συστήματά μας ώστε να βασιζόμαστε σε αυτές τις ανοιχτές πλατφόρμες και χρησιμοποιούμε υλικά του εμπορίου ώστε να είμαστε τόσο τεχνολογικά στην “κόψη” στις επιλογές του εξοπλισμού εξασφαλίζοντας μακροζωία και αναβαθμισιμότητα στον εξοπλισμό. Είναι και μια παγκόσμια τάση αυτό», εξηγεί ο κ. Αγοργιανίτης.

Ποιες είναι οι τάσεις στην αμυντική καινοτομία;

Ο Έλληνας μηχανικός σχολιάζει πως η χώρα μας δε διαθέτει εκείνο το βιομηχανικό μέγεθος που θα της επιτρέψει να παράξει κάτι «μεγάλο» που θα πρωταγωνιστήσει σε εξαγωγικό επίπεδο, γιατί η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή ώστε να καλύψει μόνη της το όποιο κόστος ανάπτυξης, είναι όμως μια χώρα… Δαβίδ σε τεχνολογικές καινοτομίες.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό που έχουμε στα χέρια μας και αποτελεί και το σημαντικότερο μας όπλο: όλα αυτά τα έξυπνα μυαλά που αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιά μας που πολλές φορές με “όπλο” έναν υπολογιστή μπορούν να κάνουν θαύματα.

Ως εκ τούτου θα ήθελα να δω έξυπνες, μικρές, φτηνές και αποτελεσματικές λύσεις σε χιλιάδες πρακτικά προβλήματα που απασχολούν έναν στρατό κι αυτό μπορεί να είναι π.χ. ένα σύστημα διαχείρισης μάχης -battle management system- διαχείρισης πλοίου -ship management system- ή ένα σύστημα διοίκησης -command and control system- που να “τρέχει” σε απλές φορητές συσκευές του εμπορίου.

Θα ήθελα να δω ακόμη μικρά έξυπνα κιτ αναβάθμισης παλαιότερου εξοπλισμού που η εμπειρία από τον πόλεμο της Ουκρανίας δείχνει ότι στο τέλος αξιοποιούνται τα πάντα ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως και ένα “Εθνικό σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών” με ασυρμάτους δεδομένων χαμηλού κόστους για κάθε μαχητή και όχημα.

“Μπορούμε να δούμε και την ετοιμασία ενός εθνικού ή ακόμη καλύτερα ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς δεδομένων (datalink) για ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μια και μιλάμε όμως για καινοτομία στην άμυνα γενικότερα, θα ήθελα να δημιουργηθεί μία μεγάλη κοινότητα που να “γεννάει” ιδέες, αισθητήρες, όπλα, αλγόριθμους, συστήματα αποστολής πάνω στα μη επανδρωμένα συστήματα, είτε οπλισμένα, είτε άοπλα, μικρού η μέσου ύψους, τα οποία είναι απολύτως δεδομένο ότι αποτελούν το μέλλον.

“Για τα περισσότερα από τα παραπάνω υπάρχουν ήδη “ψηφίδες” καινοτομίας στη χώρα μας με εταιρείες που διαπρέπουν η καθεμία στον τομέα της αλλά κάποιος πρέπει να “ενώσει τις κουκκίδες” και να συντονίσει τις όποιες κοινές προσπάθειες. Είμαι αισιόδοξος μετά και από τις ανακοινώνεις του ΥΠΕΘΑ», επισημαίνει ο Έλληνας μηχανικός.   https://www.defence-point.gr/news/prosomoiotes-machis-made-in-greecehttps://www.defence-point.gr/news/prosomoiotes-machis-made-in-greece

 

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΝ στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας

https://hellenicnavy.gr/wp-content/uploads/2025/04/01.jpg

Την Τετάρτη 02 Απριλίου 2025, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, συμμετείχε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας με τίτλο: «Απειλές για το θαλάσσιο εμπόριο και τις θαλάσσιες υποδομές», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Λαϊάκης ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

 https://hellenicnavy.gr/wp-content/uploads/2025/04/04.jpg   https://hellenicnavy.gr/parousia-archigou-gen-sto-2o-diethnes-synedrio-thalassias-asfaleias/https://hellenicnavy.gr/wp-content/uploads/2025/04/02-1536x1023.jpg

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων ΠΝ

 

Από την Πέμπτη 27 έως την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΛΟΓΧΗ 2/25» του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους, Σαρωνικού κόλπου και Κυκλάδων, με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και Μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ).

Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Λαϊάκης ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
https://hellenicnavy.gr/wp-content/uploads/2025/03/02-11-scaled.jpg
https://hellenicnavy.gr/wp-content/uploads/2025/03/01-min-scaled.jpg
https://hellenicnavy.gr/wp-content/uploads/2025/03/08-min-scaled.jpg