Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΤΟΜΑ M113: Η DEFEA 2025… θα μας λύσει πολλές απορίες


Οι ευχές του «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ» για το ΤΟΜΑ M113 στη DEFEA 2025 – Μετά τις επιτυχείς βολές επίδειξης του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος SPIKE LR2, στο πεδίο βολών – ασκήσεων Ασκού Προφήτη, όπου, μεταξύ άλλων εκτέλεσε βολή και τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 του Ελληνικού Στρατού.

Στο εν λόγω M113A1 είχε προσαρμοστεί, χωρίς να γίνει μόνιμη τροποποίηση, πύργος Sampson 30 με οπλισμό πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και δίδυμος εκτοξευτής κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE LR2, Εν όψει της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA 2025, που θα διεξαχθεί από 6 έως 8 Μαΐου 2025, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, επικρατεί αγωνία και ανυπομονησία.

Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» ευελπιστεί ότι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι επισκέπτες που θα επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν ως εκθέματα, τα πρωτότυπα διαφόρων κατασκευαστών που θα υποβληθούν ως προτάσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των TΟΜΠ M113 του Ελληνικού Στρατού σε ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης). Πρωτότυπα που θα έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας ως βάση ΤΟΜΠ M113A1 που παραχώρησε για αυτόν τον σκοπό ο Ελληνικός Στρατός.

Ειδικότερα,

>την πρόταση της ισραηλινής κρατικής εταιρίας Rafael Advanced Defense Systems με πύργο Sampson 30 που συμμετείχε στις βολές επίδειξης του SPIKE LR2 στον Ασκό Προφήτη.

Ο πύργος Sampson 30 (με πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και δίδυμο εκτοξευτή SPIKE LR2) που προσαρμόστηκε, χωρίς να γίνει μόνιμη τροποποίηση, επί τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 του Ελληνικού Στρατού

>την πρόταση της βελγικής John Cockerill με τηλεχειριζόμενο πύργο CPWS (Cockerill Protected Weapon Station)

Η πρόταση της βελγικής John Cockerill, το M113 με τηλεχειριζόμενο πύργο CPWS (Cockerill Protected Weapon Station)

>την πρόταση της ισραηλινής εταιρίας Elbit Systems

Εκσυγχρονισμένα από την Elbit Systems Μ113 του Στρατού των Φιλιππίνων

>και φυσικά, την πρόταση της ελληνικής εταιρίας EODH SA που προτείνει τη διαμόρφωση M113HEL.

Η ελληνική εταιρία EODH προτείνει τη διαμόρφωση M113HEL για τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΜΠ M113 του Ελληνικού Στρατού

Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» επίσης ευελπιστεί ότι μετά τη λήξη της έκθεσης DEFEA 2025, ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), θα οργανώσει ΣΥΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, για την οποία φυσικά θα έχουν έγκαιρα ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι. Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα διαπιστωθούν σε δοκιμές πεδίου οι δυνατότητες και επιδόσεις κάθε πρότασης και αφετέρου θα δημιουργηθεί κλίμα ανταγωνισμού που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τον επιχειρησιακό φορέα.

Το «Missing Alert» που εξέδωσε το DP καθώς αγνοείται η τύχη υπέργηρου μαχητή που για πολλά χρόνια υπηρέτησε πιστά, αλλά πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρθηκε ακουσίως για “λίφτινγκ”

Τέλος, ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» ευελπιστεί ότι η DEFEA 2025 θα αποτελέσει την ιδανική στιγμή για να αποκαλυφθεί και η τύχη του M113 για το οποίο είχε εκδοθεί «Missing Alert». Αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που το DP είχε δημοσίως εγείρει ένα μήνα πριν.

>Είναι δυνατόν ΜΗ ΑΙΡΕΤΟΣ, δηλαδή που δεν αντλεί την εξουσία του από την ψήφο του Ελληνικού Λαού, πολιτικός αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με προφορική εντολή του να διαθέτει περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Λαού κατά το δοκούν;

>Το ότι διατίθεται σε οντότητα-δωρητή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί να ερμηνευθεί ως «αντιπαροχή» ή ως «ανταλλαγή»;

>Είχε υποβάλλει και πότε γραπτό αίτημα ο δωρητής για την παραχώρηση του οχήματος;

>Τι μέριμνα έχει ληφθεί και ποιος θα αναλάβει το κόστος για την επαναφορά του οχήματος στην αρχική κατάσταση του;

>Πόσοι οικονομικοί φορείς αιτήθηκαν γραπτώς την παραχώρηση οχήματος για την ανάπτυξη πρωτοτύπου εκσυγχρονισμού;

>Παραχωρήθηκαν και υπό ποιους όρους οχήματα σε άλλους ενδιαφερόμενους; Αν δεν έχουν παραχωρηθεί, για ποιους λόγους;

Κατάδειξη στόχου με λέιζερ – LASER DESIGNATOR US ARMY

Δεν υπάρχουν σχόλια: