H ιστορία των ελληνικών αντιτορπιλικών καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της δράσης του ελληνικού πολεμικού ναυτικού
H ανακάλυψη της τορπίλης αποτέλεσε επανάσταση στην διεξαγωγή του
πολέμου στη θάλασσα. Η εξοπλιστική της εφαρμογή βρήκε πρόσφορο έδαφος
σε δύο είδη πολεμικών πλοίων, το τορπιλοβόλο και το υποβρύχιο.
Μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να κτυπηθούν τα μεγάλα και βαριά πλοία, παρόλο το μεγάλο αριθμό πυροβόλων που διέθεταν, απλά και εύκολα, με γρήγορα και δραματικά αποτελέσματα.
Η εξέλιξη αυτή απετέλεσε την αρχή του τέλους της κυριαρχίας των θωρηκτών και των καταδρομικών, τα οποία πλέον μπορούσαν να πλέουν ήσυχα υπό την προστασία άλλων πλοίων. Αρχικά, κάλυψη από προσβολές άλλων τορπιλοβόλων και Υ/Β μπορούσαν να παρέχουν τα ίδια τα τορπιλοβόλα.
Όμως, τα μικρά αυτά σκάφη ήταν από την φύση τους αδύνατο να προσφέρουν πλήρη προστασία, κυρίως λόγω της μικρής τους αυτονομίας έναντι των μεγάλων πλοίων.
Καθώς το ναυτικό όπλο εξελισσόταν, αναζητήθηκε ένα νέο πλοίο που θα προσέφερε τις εξής δυνατότητες:
– Προσβολή κάθε εχθρικής μονάδος κρούσης (πλοία και υποβρύχια) με τορπίλες, τόσο σε κλειστές όσο και σε ανοικτές θάλασσες.
– Παροχή προστασίας στα μεγάλα πλοία.
– Ανάληψη ενός μέρους των περιπολιών, ανακουφίζοντας τα βαριά και δυσκίνητα πλοία από αυτού του είδους τις υποχρεώσεις.
Οι Γάλλοι ονόμασαν αυτόν τον νέου τύπου πλοίο Contre Torpilleur, οι Ιταλοί Caccia Topediniere (δηλαδή ενάντια στην τορπίλη) και οι αγγλοαμερικάνοι, Torpedo Boat Destroyer ή απλώς Destroyer.
Από αυτούς τους χαρακτηρισμούς προήλθε και ο δικός μας, Αντιτορπιλλικό. Όρος μάλλον επιτυχημένος, επηρεασμένος από την γαλλική ορολογία, ο οποίος εκφράζει παραστατικά την κύρια αποστολή του νέου πλοίου.
Αρχικά, ο νέος τύπος είχε το μέγεθος και το είδος κατασκευής μικρού επιθετικού σκάφους με πρόσθετες τορπιλοσωλήνες και συσκευές επισήμανσης, οι οποίες συνεχώς εξελίσσονταν καθώς βελτιώνοταν τόσο οι τορπίλες όσο και οι μέθοδοι χρησιμοποίησής τους από αεροσκάφη ή πλοία επιφανείας. Έτσι, το Α/Τ άρχισε από μια ελαφριά κατασκευή 500-600 τόννων και έφτασε τελικά τους 7.000 τόννους, πλησιάζοντας τα μικρά καταδρομικά.
Σήμερα, οι ναυπηγοί για να ανταποκριθούν στις ειδικές πλέον απαιτήσεις, αναγκάστηκαν να ξεχωρίσουν τα αντιτορπιλικά σε:
1) Α/Τ Αντιααεροπορικής άμυνας.
2) Α/Τ συνοδείας και διοίκησης.
3) Α/Τ με αυξημένη ικανότητα ανθυποβρυχιακής επιτήρησης και πλήρους αντιμετώπισης Υ/Β. ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://www.pronews.gr/istoria/h-drasi-ton-ellinikon-antitorpilikon-h-istoria-ton-eydromon-tou-pn-1912-1945/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου