Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

«Ήταν κόσμημα ήθους και λεβεντιάς...» Έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής ο Υπολοχαγός της Α’ ΜΚ στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ 1974 Βασίλης Φθένος



Γράφει η Κλαίρη Αγγ. Αβραμίδη





Έφυγε προ χθες τα ξημερώματα, ο Βασίλης ΦΘΕΝΟΣ... Και βέβαια δεν ήταν ένας «επώνυμος» ή κοσμικός, για να μνημονευτεί σε δελτία ειδήσεων.... Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των φίλων του, υπάρχει ένας λιγμός που δεν λέει να ξεσπάσει.

Ποιος ήταν;

Σαν υπολοχαγός πήρε τους άντρες της Α’ΜΚ, που ήταν στο λόχο του, και τους οδήγησε μαζί με τα άλλα NORATLAS, την 21η Ιουλίου του 1974, στην επιχείρηση που ονομάστηκε μετά, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ.

Δεν έχω ηθική νομιμοποίηση να αναφέρω, πως ήταν ένα απλό παιδί, από ένα χωριό του Ηρακλείου και μπήκε πρώτος στην τάξη του στην ΣΣΕ. Ένα ¨κόσμημα» ήθους και λεβεντιάς.
Ακολούθησε τη σκληροτράχηλη πορεία του καταδρομέα και ήταν από τους ΗΡΩΕΣ της σύγχρονης Ελλάδας, ενός πολέμου ακήρυχτου για τους πολιτικάντηδες, αλλά αληθινό για τους άντρες της Α’ΜΚ.




Θυμάμαι όμως το Βασίλη, υπολοχαγό, να είναι ένας άνθρωπος λεπτός, με αρχοντικούς τρόπους, που ξεχώριζε στα μάτια όλων μας. Έπαιζε πάντα μαζί μας, όταν πηγαίναμε τις Κυριακές στο στρατόπεδο. Έπαιζε με τα τόξα μας και γελούσε με όλη του την καρδιά…

Έναν άνθρωπο που ο πατέρας μου πάντα ξεχώριζε….

Όταν ο πατέρας μου πήγε να βρει τα κομάντα του, στον ουρανό, το 1986, τα λόγια του με κράτησαν στα πόδια μου. Χωρίς υπερβολή. Εκείνος, με τον Γιώργη το Μαθιουδάκη. Παιδιά του, σε διαφορετικούς χρόνους…..

Εκείνο όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν ένα βράδυ στην ταβέρνα που πηγαίναμε στον Πλατανιά, παραμονή της παρέλασης – της τελευταίας ως Α΄ΜΚ, πριν την κόλαση του 1974 – στιγμές που όλοι έβλεπαν τη ζωή με ρομαντισμό.

Θυμάσαι Βασίλη; Είχατε πιει ένα «Βόσπορο» τσικουδιά, και αρχίσατε τα ριζίτικα….
Και όταν όλοι τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ΞΑΣΤΕΡΙΑ», εσύ διόρθωσες έναν έναν, λέγοντας ότι η γνήσια εκδοχή του τραγουδιού ήταν «πότε θα κάνει ΞΕΣΤΕΡΙΑ»….

Το γλέντι τελείωσε τα ξημερώματα… Λίγες ώρες μετά, και με ελάχιστο ύπνο, αλλά με την τσικουδιά και την ΞΕΣΤΕΡΙΑ μέσα σου, παρήλασες ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ, ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ, ένας γνήσιος ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ!!!!!

Από τότε το τραγούδι άλλαξε για μας….Για σένα Βασίλη, ΞΕΣΤΕΡΙΑ έκαμε προχθές…..Για μας το φεγγάρι είναι ακόμη συννεφιασμένο…..Και η ψυχή μας πληγωμένη…..

Στην Φωτογραφία είναι ο Υπολοχαγός τότε ΦΘΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ με τους: αριστερός του παραστάτης Γιαννάκης Κοσμάς (ήρωας), δεξιός του ο Κώστας Γαλουσίδης , πίσω δεξιός του Σαμπατάκος Γιώργος και πίσω στη μέση Παπαχρήστου.  militaire                                                                                           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: