Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ισραήλ – Τουρκία: Ακραίες καταστάσεις

Ισραήλ – Τουρκία: Ακραίες καταστάσεις

Περιγραφή: cid:image002.jpg@01D3F361.B85BD640

Ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία με την σημαδεμένη τράπουλα περιλαμβάνει μια ασυνήθιστη ανταλλαγή πολύ σκληρών κατηγοριών μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας με βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που οδηγούν τις σχέσεις των δύο χωρών στο χαμηλότερο επίπεδο της «διακυβέρνησης Ερντογάν» - ακόμα και από την μεγάλη κρίση του Μαβί Μαρμαρά, πριν από οκτώ χρόνια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Στις 17 Μαΐου 2018, την ώρα που 121 ακόμα μάχιμοι αξιωματικοί της Τουρκικής αεροπορίας και 20 τουλάχιστον του Τουρκικού ναυτικού συλλαμβάνονταν με την κατηγορία «συμμετοχής σε τρομοκρατικό δίκτυο», ο 26χρονος γιός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Netanyahu, διέγραφε από το Instagram μια ακραία ανάρτηση του (F–k Turkey).
Είχε προηγηθεί ανταλλαγή κατηγοριών στο επίπεδο των ηγετών των δύο χωρών: Την Δευτέρα 14 Μαΐου, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από την Χαμάς Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 62 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους και 2.700   τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια βίαιων επεισοδίων με αφορμή τα εγκαίνια της νέας Αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ, η οποία μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παρά τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων αλλά και άλλων χωρών. 
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν θεώρησε το θλιβερό γεγονός των αιματηρών επεισοδίων σαν ευκαιρία που θα του πρόσφερε καθαρούς ψήφους (όχι νοθευμένους με τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια και τις μεταφερόμενες κάλπες) στην εκλογική «αναμέτρηση» της 24ης Ιουνίου. Έτσι άρχισε αμέσως μια εμπρηστική ρητορική που παραδοσιακά μαγεύει το ακροατήριο του : «Το Ισραήλ υποστηρίζει την τρομοκρατία. Το Ισραήλ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος! Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι γενοκτονία. Καταγγέλλω αυτό το ανθρωπιστικό δράμα, αυτή την γενοκτονία από όπου και αν προέρχεται, είτε προέρχεται από το Ισραήλ, είτε από την Αμερική!» δήλωσε ο Ρ. Τ. Ερντογάν στην κρατική τηλεόραση.
Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν άμεση και δόθηκε μέσω Twitter: «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν χωράει αμφιβολία ότι καταλαβαίνει απόλυτα την τρομοκρατία και τις σφαγές. Του συνιστώ να μην κάνει σε εμάς μαθήματα ηθικής». Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Haaretz, δήλωσε συμπληρωματικά: «Ένας άνθρωπος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για να διατηρήσει την κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου και εισβάλλει στην Συρία, δεν θα μας διδάξει πως θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τις επιθέσεις της Χαμάς».
Η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» συνεχίστηκε από τον Ερντογάν : «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους –απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία. Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές!»
Τις φραστικές επιθέσεις συμπλήρωσε η αμοιβαία απέλαση των προξένων των δύο χωρών αλλά και η ταπείνωση τους με εξευτελιστικό έλεγχο κατά την έξοδο τους από τις χώρες που υπηρετούσαν.
Το αποκορύφωμα ήταν, σύμφωνα με την New York Post, η ανάρτηση που ακολούθησε από τον 26χρονο γιό του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Yair Netanyahu στο Facebook:
«Τουρκία είσαι υπεύθυνη για απίστευτες φρικαλεότητες και δεινά στους Έλληνες της Κύπρου, στους Κούρδους και για την γενοκτονία των Αρμενίων. Θέλω επίσης να θυμίσω στους Τούρκους ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία και κατέχουν παράνομα την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη που ήταν χριστιανική πριν από την εισβολή τους. Γι΄ αυτό… βουλώστε το
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν βέβαια, το βιολί του: Κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για «να καταδικαστούν  τα γεγονότα της Γάζας και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ». Στην σχετική μάλιστα απόφαση του OIC προστέθηκε έκκληση προς τις χώρες «να απαγορεύσουν την είσοδο στις αγορές τους προϊόντων τα οποία προέρχονται από τους παράνομους Ισραηλινούς οικισμούς», εννοώντας την Δυτική Όχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν.  
Και το απόγευμα της 18ης Μαΐου 2018 προχώρησε σε μια μεγάλη φιέστα, εκμεταλλευόμενος την παρουσία πολλών ηγετών που έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη για την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Διοργάνωσε, με την παρουσία πολλών από αυτούς, συλλαλητήριο συγκεντρώνοντας μισό εκατομμύριο περίπου αλαλάζοντες βασιβουζούκους με Παλαιστινιακές και Τουρκικές σημαίες στην Κωνσταντινούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Στην συγκέντρωση αυτή ξεδίπλωσε το αναμφισβήτητο ταλέντο λαϊκισμού που τον διακρίνει: «Είναι η σειρά μας ως μουσουλμάνοι να γίνουμε οι φρουροί της Ιερουσαλήμ!», «Ζήτω η κόλαση για τους τυράννους!» είπε μεταξύ άλλων ακραίων επιθέσεων σε Αμερική και Ισραήλ.
Βέβαια «τα σύνορα της καρδιάς» του ψευτο – σουλτάνου της Άγκυρας μπορεί τώρα να φθάνουν μέχρι και την Ιερουσαλήμ, αλλά κατά ειρωνεία της τύχης,  όσα «του σέρνει» ο Yair Netanyahu επιβεβαιώνονται την ίδια περίπου ημέρα από τους ίδιους τους Τούρκους: Μόλις αποκαλύφτηκε ότι το μαυσωλείο που για πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής Τουργκούτ της Μαρμαρίδας έκαναν τάματα και ευχές, είναι ο τάφος του Έλληνα ολυμπιονίκη πυγμάχου Διαγόρα, του 3ου αιώνα πΧ!
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν κρατάει «αλυσοδεμένο» τον Σελαχετίν Ντεμιρτάς, τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο του στις Προεδρικές εκλογές, απειλώντας τον με ποινή φυλάκισης … έως 142 ετών! Όχι βέβαια γιατί θα χάσει την εκλογή του, αφού η τράπουλα είναι ήδη σημαδεμένη, αλλά γιατί αν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΗDP) καταφέρει να συγκεντρώσει, κάτω από απίστευτες συνθήκες διώξεων, φυλακίσεων και λογοκρισίας, ποσοστό 10% και μπει στο Τουρκικό κοινοβούλιο, τότε θα θέσει σε κίνδυνο τον απόλυτο έλεγχο του, όσους τόνους ασφράγιστων ψηφοδελτίων και όσες «μεταφερόμενες από μη ασφαλή περιοχή» κάλπες και να καταμετρήσει!
Το πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών ((ΗDP) έχει μεγάλη απήχηση σε κάθε σκεπτόμενο και πολιτισμένο Τούρκο ψηφοφόρο, αλλά αποτελεί «κόκκινο πανί» για το βαθύ κράτος της Τουρκίας που καταδιώκει με λύσσα κάθε δραστηριότητα του κόμματος αυτού, από τρόμο μήπως γίνει ευρύτερα γνωστό και αυξηθεί η επιρροή του.
Εκτός Τουρκίας, η Γερμανία απαγόρευσε κάθε προεκλογική φιέστα του Ερντογάν, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν πολίτες με Τουρκική υπηκοότητα οι οποίοι ψηφίζουν στις επερχόμενες διπλές εκλογές. Τα προβλήματα όμως των Τουρκικών «δυσκολιών» στο εξωτερικό είναι πολύ πιο σοβαρά:
Η Γαλλία εξοπλίζει τους Κούρδους στην Συρία και ο Ερντογάν ξαφνικά αποκτάει «προεκλογική μνήμη» και θυμάται ποιά εγκλήματα έκανε η Γαλλία  στην Αλγερία, στη Ρουάντα και στη Λιβύη!
Η Αμερική καταδικάζει τον «οικογενειακό ταμία» Χακάν Ατίλα σε 32 μήνες φυλακή και το Αμερικανικό Κογκρέσο, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Ντέιβιντ Σίσιλιν, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου, επιχειρεί με νομοσχέδιο που θα συζητηθεί πολύ σύντομα, να επιβάλλει «διακομματικό εμπάργκο» στην πώληση όπλων στην Τουρκία!
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α : Το «σύστημα Ερντογάν» στην Τουρκία φαίνεται ότι θα γκρεμιστεί τελικά από την αχίλλειο πτέρνα κάθε χώρας: την εθνική οικονομία.
Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής νομίσματος ώστε να εγκαταλειφθεί η Τουρκική λίρα»!
Στις 21 Μαΐου 2018 αναρτήθηκε στο Βloomberg ένα άρθρο με τίτλο «Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία». Στο άρθρο αναφέρονται δηλώσεις του Τούρκου χρηματιστή Alnus Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μεταξύ άλλων, λέει τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε μια κεντρική τράπεζα η οποία παρακολουθεί την αγορά αντί να ηγείται αυτής και να την κατευθύνει». Στο άρθρο παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας: Η Τουρκία συναγωνίζεται την Αργεντινή, την Αγκόλα και την Βενεζουέλα για την χειρότερη συμπεριφορά του νομίσματος τους το 2018. Η Τουρκική λίρα έχασε 17% από την αρχή του χρόνου (ήδη 21% μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετά το δημοσίευμα) ξεπερνώντας σε απώλειες τις άλλες τρείς. Σύμφωνα με τον Alnus Yatirim «οι απώλειες αυτές θα συνεχιστούν εκτός αν υπάρξει κάποια παρέμβαση».
Η παρέμβαση βέβαια έγινε (25/5/2018) όταν  η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά τρείς μονάδες (από 13,5%, σε 16,5%) αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση.
Για κάθε 1 cent που υποτιμάται η Τουρκική λίρα, το κόστος που επιβαρύνεται η Τουρκική οικονομία από τις εισαγωγές και τον ξένο δανεισμό της χώρας φθάνει τα 5 δισεκατομμύρια λίρες, με αποτέλεσμα η πλήρης κατάρρευση της να είναι απλά θέμα χρόνου!             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: