Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

“Αυτοί που σχεδιάζουν νέο Ανάν, να πάνε μια βόλτα στα Φυλακισμένα Μνήματα”

φυλακισμενα μνηματα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα : «η ηρωίδα του Διρού και η συμβολή των Μανιατών στους Εθνικούς Αγώνες», στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην οποία ήταν συνδιοργανωτής  και ο Δήμος Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στο Πολεμικό Μουσείο της χώρας. Εδώ εδράζεται η ιστορική συνείδηση του Έθνους μας. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο θα έπρεπε να φέρνουμε όλους τους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα μας  για να βιώσουν οι ίδιοι, πως αυτή η χώρα κατέκτησε την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της αξιοπρέπεια. Δεν μας χάρισαν ούτε ένα τετραγωνικό χιλιοστό εδάφους.

Θέλω να καταθέσω την τιμή που νιώθω για τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν από ωράρια. Δεν έχουν υπερωρίες, δεν έχουν νυχτερινά, δεν έχουν Σαββατοκύριακο, δεν έχουν αργίες, δεν έχουν Χριστούγεννα, δεν έχουν Πάσχα και ζουν σε καθεστώς υψηλού κινδύνου. Αυτό να μην το σκεφτόμαστε κάθε φορά, μόνο όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα. Τους  έχουμε υποχρεώσει δε, να ζουν κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας. Ελπίζω πολύ σύντομα, καθώς η χώρα θα βγαίνει από την κρίση, οι γυναίκες και οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων να ξαναβρούν την οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται για την ασφάλεια του Έθνους.

Αν οι ξένοι ηγέτες πηγαίνουν και στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, στην Κύπρο, πρέπει να επισκέπτονται και τα φυλακισμένα μνήματα. Να δουν πως και οι Έλληνες της Κύπρου αγωνίστηκαν για την αυτοδιάθεσή τους.

Όταν είχα την τιμή να είμαι Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, έλεγα στους ξένους ομολόγους που συναντούσα, ότι με την πρώτη ευκαιρία θα σας πάω στη Μάνη για να σας αποδείξω πως η Μάνη δεν υποδουλώνεται.  Όχι γιατί το απαγορεύει η μορφολογία του εδάφους, αλλά γιατί το απαγορεύει η λεβεντιά, το φιλότιμο και ο πατριωτισμός των Μανιατισσών και των Μανιατών.

Θέλω να συγχαρώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, την αγαπητή μου κα Μουσταφέλλου.

Είμαι υπερήφανος που είναι εδώ και η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Μάνης, η Νόρα Μιχαλολιάκου.

Να πω επίσης, ότι δεν μπορώ να είμαι σε χώρο, που αναφέρεται και τιμά την Μανιάτισσα, χωρίς να κλείνω ευλαβικά το γόνυ στην μνήμη της αγαπημένης μου μανούλας που γέννησε 11 παιδιά, που τα έκανε Ελληνίδες και Έλληνες και με αξιοπρέπεια.

Θέλω να «απολαύσω» την κυρία Μαντουβάλου, η οποία είναι μια        πολύ άξια Ελληνίδα με φοβερή ευρυμάθεια και με μια φοβερή ρητορική ικανότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σπυριούνη που έκανε αυτήν την προσφορά στο Έθνος και να του ζητήσω δημοσίως την άδεια να στολίζει ένα μαρμάρινο ανάγλυφο τον προαύλιο χώρο της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά, που να τιμά τη Μανιάτισσα.

Κλείνοντας, θέλω να πω, ότι δεν μας ταιριάζει εμάς που είμαστε κληρονόμοι της μάχης του Διρού, της Βέργας και του Πολυάραβου, ούτε η μοιρολατρία, ούτε η ηττοπάθεια. Η ηττοπάθεια είναι χειρότερη από την ήττα. Η ηττοπάθεια είναι η ήττα πριν πολεμήσεις.

«Στρατιώτη μου στον πόλεμο αν πας για να πεθάνεις, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνεις».

Ε λοιπόν! Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα «πολεμήσουμε» για να ξαναποκτήσει η χώρα μας και την αξιοπρέπειά της και την απόλυτη ελευθερία  για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου «Η εποποιία των δρεπανηφόρων γυναικών της Μάνης στη μάχη του Διρού κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ (Ιούνιος 1826)», που φιλοτεχνήθηκε, κατόπιν εντολής του Πολεμικού Μουσείου, από τον ζωγράφο – καλλιτεχνικό επιμελητή του Πολεμικού Μουσείου, Κώστα Ι. Σπυριούνη και θα εκτίθεται μόνιμα στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.

Να σημειωθεί ότι συνδιοργανωτές ήταν: ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Μεγαρέων, η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Διεθνής Ένωση Γυναικών Λακωνίας «Λάκαινες», ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Ο Διρός», ο Σύλλογος Αρεοπολιτών Μάνης «Πέτρος Μαυρομιχάλης» και ο Σύλλογος «Αμαζόνες».                                                                                                                               ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: