Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Το ευρώ, ο Σόρος και ο Βαρουφάκης


Η αργοπορημένη διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών και το συνέδριο στο Παρίσι
Το ευρώ, ο Σόρος και ο Βαρουφάκης
Το δίλημμα που βάζει ο Τζορτζ Σόρος για το ευρωπαϊκό μέλλον είναι είτε διάλυση του ευρώ είτε εγκατάλειψη της σημερινής πολιτικής

6

εκτύπωση 
 
Γράφαμε την περασμένη Κυριακή για τα ερωτήματα και τον προβληματισμό που γεννούν οι συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος και τον μεγαλοδικηγόρο Λι Μπουχάιτ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, και κατά πόσο αυτές υπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης και είναι σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα βασιζόταν σε αναφορές του ξένου και του ελληνικού Τύπου, οι οποίες είχαν συζητηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε, είχαν αναπαραχθεί στον έντυπο Τύπο, είχαν συζητηθεί σε ραδιόφωνα και κανάλια και είχαν σχολιαστεί από πολιτικούς χωρίς να διαψευστούν. Αίφνης, με μία εβδομάδα καθυστέρηση, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Βαρουφάκη να συνάντησε τον Τζορτζ Σόρος τη Μ. Παρασκευή στο Βερολίνο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επί λέξει: «Τα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης δείπνησε τη Μ. Παρασκευή στο Βερολίνο με τον κ. Τζορτζ Σόρος είναι αναληθή. O κ. Βαρουφάκης την ημέρα εκείνη επέστρεψε από το Παρίσι απευθείας στην Αθήνα. Επιπλέον, με τον κ. Σόρος έχει μιλήσει δύο φορές στο ίδιο συνέδριο (σ.σ.: ποιο συνέδριο;), το 2012, και από τότε δεν τον έχει δει ούτε του έχει μιλήσει ποτέ. Αν οι συντάκτες τους δεν έπεσαν θύματα παραπλάνησης από τις πηγές τους, τότε πρόκειται για σκόπιμη παραπληροφόρηση».

Η αναφορά «στο ίδιο συνέδριο», χωρίς προηγουμένως στην ανακοίνωση να γίνεται λόγος για κάποιο συνέδριο, είναι σαν κάτι να θέλει να κρύψει ο κ. υπουργός, ότι στο αρχικό σχέδιο του Δελτίου Τύπου θα έπρεπε να γινόταν αναφορά σε κάποιο συνέδριο, η οποία στη συνέχεια διαγράφηκε.

Πράγματι, ήταν λανθασμένη η πληροφορία που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου χωρίς να διαψευστεί για μία εβδομάδα, ότι ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Τζορτζ Σόρος στο Βερολίνο. Το εν λόγω συνέδριο δεν έγινε στο Βερολίνο αλλά στο Παρίσι. Είχε θέμα το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα» της Γαλλικής Επανάστασης και ήταν το ετήσιο συνέδριο του ινστιτούτου του Τζορτζ Σόρος «The Institute for New Economic Thinking», στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης ήταν ομιλητής τη Μ. Πέμπτη, και μάλιστα σε δύο πάνελ, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα. Επίσης συμμετείχαν και άλλοι της «παρέας» που αναφέρονταν στο ρεπορτάζ, όπως οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.

Φυσικά και δεν έλειπε ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος μίλησε την ίδια ημέρα με τον κ. Βαρουφάκη, με μία ώρα διαφορά, παρ' όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης δεν τον είδε. Αλλά και την επομένη, καθώς ήταν ο βασικός ομιλητής στο κλείσιμο του συνεδρίου με θέμα - τι άλλο; - «Το μέλλον της Ευρώπης». Μάλιστα στην προαναγγελία της ομιλίας του, όπως φαίνεται στο πρόγραμμα, αναφέρει ότι «μετά τις πρόσφατες πολιτικές δονήσεις που προέρχονται από την Ελλάδα ανανεώνεται το ενδιαφέρον σχετικά με τις απειλές για την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης».

Και σε μια προσπάθεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, κλείνει λέγοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ανεργία και την αδυναμία των εφαρμοζόμενων πολιτικών να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο πολιτικό κατακερματισμό στην Ευρώπη, μήπως είναι καιρός να εξεταστεί η ιδέα διάλυσης του ευρώ; Ή υπάρχει εναλλακτική πρόταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα της κρίσης και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην ΕΕ;».

Με άλλα λόγια, το δίλημμα που βάζει ο Τζορτζ Σόρος για το ευρωπαϊκό μέλλον είναι είτε διάλυση του ευρώ είτε εγκατάλειψη της σημερινής πολιτικής που οδηγεί χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) σε έξοδο από την κρίση και θέτει την ευρωζώνη σε τροχιά ανάκαμψης, για χάρη μιας νέας πολιτικής που θα επαναφέρει την αβεβαιότητα. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις το ευρώ θα είναι ο μεγάλος χαμένος (lose-lose που θα έλεγε και ο κ. Βαρουφάκης). Ολα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το πού έχει τοποθετήσει τα στοιχήματά του ο μεγαλοεπενδυτής.                                                                                ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: