Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Πώς το κράτος «αρπάζει» 8,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το Ασφαλιστικό

 


Συντάκτης: Newsroom


Τα ψεύδη για τον διαχωρισμό των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σε διανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά και το πλιάτσικο στις συντάξεις του Ελληνα

Σκοπιμότητες, με προφανείς στόχους, κρύβει ο διαχωρισμός των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σε «διανεμητικά» και «κεφαλαιοποιητικά». Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνεπικουρουμένη από βραβευμένους οικονομολόγους και καθηγητές πανεπιστήμιου, ότι οι συντάξεις ως «διανεμητικό σύστημα» ισοδυναμούν με τις τρέχουσες εισφορές, είναι ψευδείς και παραπειστικοί.

Με τον ισχυρισμό αυτόν ενοχοποιούν και κατασυκοφαντούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αποσιωπούν τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων και τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σε αυτά, αλλά και το γεγονός ότι το ύψος των αποθεματικών θα ξεπερνούσε τα 300 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αποκρύπτουν ένα από τα βασικά έσοδα των Ταμείων, τους τόκους, περί τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Με την παραδοχή ότι η ανάπτυξη των οικονομιών απαιτεί πόρους, ενώ η κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων αγοραστική δύναμη, η Κοινωνική Ασφάλιση παρέχει και τα δύο. Πρώτον, οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το αρχικό στάδιο σωρεύονται αποθεματικά, όπου τροφοδοτούν την ανάπτυξη, και, δεύτερον, οι συντάξεις κατά το τελικό στάδιο αποτελούν τη βασική αγοραστική δύναμη για την κατανάλωση των παραγομένων προϊόντων.

Τα κράτη, πέραν της ευθύνης για την αξιοποίηση και τη διασφάλιση των αποθεματικών, υποχρεούνται να συμμετέχουν και με ασφαλιστικές εισφορές, καθόσον κατά τον ασφαλιστικό βίο προκύπτουν ασφαλιστικοί κίνδυνοι (κοινωνικές ανάγκες), όπως η ανεργία, ατυχήματα, θάνατοι, με αποτέλεσμα να παρέχονται συντάξεις οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές.

Επομένως, το συνολικό κόστος των συντάξεων ισοδυναμεί με τις καταβαλλόμενες εισφορές, τους ετήσιους τόκους, καθώς και τις θεσμοθετημένες εισφορές του κράτους, ενώ το ύψος των συντάξεων γήρατος εξαρτάται από τις καταβαλλόμενες εισφορές συν τους τόκους και την ηλικία συνταξιοδότησης (προσδόκιμο ζωής), δηλαδή το χρονικό διάστημα που αυτές καταβάλλονται.

* Παράδειγμα: Εστω με 35 έτη ασφάλιση, συνταξιοδότηση 67 ετών, και μηνιαίες εισφορές (μισθός 1.500 ευρώ) 300 ευρώ. Εφόσον λοιπόν οι συνολικές εισφορές με τους τόκους ανέρχονται στα 188.000 ευρώ και το προσδόκιμο είναι 13 έτη, δικαιούται σύνταξη (188.000 διά 13 διά 12) 1.205 ευρώ, δηλαδή το 80% του μισθού.                                ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ     https://www.newsbreak.gr/oikonomia/274147/pos-to-kratos-arpazei-8-5-dis-eyro-kathe-chrono-apo-to-asfalistiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια: