Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Ρουκέτες APKWS II και για τους τρεις Κλάδους των ΕΔ… “οικονομικά και αποτελεσματικά”

 

 

Παρουσίαση ρουκετών APKWS II στις Ένοπλες Δυνάμεις. H BAE Systems Inc. το αμερικανικό τμήμα της βρετανικής εταιρείας, παρουσίασε τις κατευθυνόμενες μέσω λέιζερ ρουκέτες APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System) και τις δυνατότητές τους, σε συνδυασμό με συστήματα εκτόξευσής τους και από επίγειες πλατφόρμες (οχήματα) και σκάφη επιφανείας και τους τρεις Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 29 και 30 Ιουνίου.

Εις ό,τι αφορά στην παρουσίαση στο ΓΕΣ, ήταν σχετική με την εγκατάσταση πυργίσκων στα τεθωρακισμένα τύπου Μ1117 και εκτοξευτών ρουκετών APKWS II σε αυτά. Πρόκειται για τους ίδιους πυργίσκους που ήδη διαθέτουν και τα αμφίβια οχήματα τύπου ΑΑV-7 που πρόκειται να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός.

Η έγκριση μάλιστα του προγράμματος αυτού για την αγορά 76 μονάδων από τα αμερικανικά αποθέματα, αναμένεται να δοθεί από τη Βουλή των Ελλήνων τη Δευτέρα στις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία το υλικό που πωλείται ή παραχωρείται ως πλεονάζον (EDA) σε συμμάχους – χώρες, είναι υποχρεωτικό να αναβαθμίζεται από αμερικανικές εταιρείες, εφόσον ο τελικός χρήστης τους απαιτήσει κάτι τέτοιο.

Η BAE Systems Inc. ως αμερικανική εταιρεία, έχει αυτή τη δυνατότητα και δηλώνει ανοικτή σε συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ρόλο υποκατασκευαστή, στο πλαίσιο προγραμμάτων εγκατάστασης πυργίσκων ή εκτοξευτών ρουκετών.

Στο ΓΕΑ η παρουσίαση εστιάστηκε όπως ήταν φυσικό σε καλάθους ρουκετών και ρουκέτες APKWS II για τα F-16 και τα Τ-6Α Texan II NTA. O εξοπλισμός των τελευταίων με τέτοια όπλα είναι ένα ζήτημα με το οποίο το DP έχει ασχοληθεί πολλές φορές και επισταμένα. Κυρίως λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει στην προσβολή των τουρκικών UAV/UCAV με χαμηλό κόστος και μεγάλη ακρίβεια.

Τα ίδια δε χαρακτηριστικά ισχύουν και για την προσβολή επίγειων στόχων. Μεγάλος όγκος πυρός με μεγάλη ακρίβεια και χαμηλό κόστος.  Οι πληροφορίες, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένες, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του ΓΕΑ είναι περιορισμένο παρόλα αυτά…

Αντιθέτως, η Αεροπορία Στρατού από την άλλη πλευρά έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη ρουκέτα AGR-20 APKWS II και μάλιστα έχει λάβει απάντηση (Price & Availability) σε σχετική LOR που είχε αποστείλει στις ΗΠΑ για τέτοια όπλα. Στόχος είναι ο εξοπλισμός των AH-64 Apache και των δύο εκδόσεων, αλλά και των Kiowa. Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, έχουν ζητηθεί πληροφορίες για την αγορά νέων ρουκετών μόνο και όχι για την αναβάθμιση ήδη διαθέσιμων Hydra 70 των 2,75 ιντσών, σε κατευθυνόμενες APKWS II.

Όσον αφορά το ΓΕΝ, η παρουσίαση εστιάστηκε στην προοπτική εγκατάστασης εκτοξευτών ρουκετών APKWS II επάνω στα περιπολικά σκάφη κλάσης Island, που θα αποκτήσει το ΠΝ από το USN. Βέβαια, πέρα από τα MH-60R που θα εξοπλιστούν με APKWS II, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το ίδιο και με τα παλιότερα S70B Aegean Hawk.

Και οι δύο τύποι ελικοπτέρων μπορεί να έχουν πρωτεύοντα ρόλο τον ανθυποβρυχιακό, αλλά με καλάθους ρουκετών των 2,75 ιντσών, μπορούν δυνητικά να λειτουργήσουν και ως πλατφόρμες εναντίον μικρών σκαφών επιφανείας (επανδρωμένων και μη), αλλά και αποβατικών δυνάμεων από αποστάσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 χιλιόμετρα! Πρόκειται για χαρακτηριστικό που μάλλον δεν θα πρέπει να αφήσει αδιάφορη την Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού…                                                https://www.defence-point.gr/news/royketes-apkws-ii-kai-gia-toys-treis-kladoys-ton-ed-quot-oikonomika-kai-apotelesmatika-quot
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: