Το ζήτημα των ελληνικών PzH-2000 μας έχει απασχολήσει πολλές φορές. Κύριο θέμα τις περισσότερες φορές είναι η ανάγκη αύξησης του αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Αποτελεί μονόδρομο για το Πυροβολικό Μάχης η αύξηση του αριθμού των PzH-2000 και κυρίως η απόκτηση νέου τύπου πυρομαχικών. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως ακόμη και σήμερα παρά τη δεκαετή αδράνια των ηγεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα PzH-2000.
Η Γερμανία και η Ολλανδία μαζί έχουν σε αποθήκευση 52 PzH-2000 (εκτός όσων πυροβόλων έχει στείλει η Ολλανδία στην Ουκρανία). Άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να βολιδοσκοπήσει τις δύο χώρες και να συζητήσει μαζί τους την προοπτική αγορά τους. Δεν έχουμε να χάσουμε απολύτως τίποτα από μια τέτοια κίνηση. Στη χειρότερη περίπτωση η απάντηση τους θα είναι αρνητική. Στην καλύτερη όμως περίπτωση θα αποκτήσουμε λίγο λιγότερα από 52 PzH-2000 στο 1/5 του κόστους αγοράς ενός PzH-2000 νέας κατασκευής (αν λάβουμε υπόψη μας το κόστος που κατέβαλε η Κροατία για τα 16 μεταχειρισμένα PzH-2000 και το δυνητικό κόστος των 100 νέων PzH-2000 που η KMW είναι διατεθειμένη να πουλήσει στην Ουκρανία). Τα 52(-) PzH-2000 από Γερμανία και Ολλανδία, μαζί με τα 24 που έχουμε, επαρκούν για τον εξοπλισμό 3-4 Μοιρών με 24 ή 18 πυροβόλα αντίστοιχα (δείτε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ).
Αναγκαίο πρόγραμμα αναβάθμισης
Εκτός της δυνητικής ευκαιρίας για μεταχειρισμένα PzH-2000, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν αποφασίσει και υπογράψει κοινό πρόγραμμα αναβάθμισης για τα 146 PzH-2000 που έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν σε υπηρεσία. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2020 και είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να αξιολογήσει η Ελλάδα καθώς στόχος του είναι θα διατηρήσει τα πυροβόλα ικανά και σύγχρονα μέχρι το 2040. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση όσων υπό-συστημάτων δεν υποστηρίζονται πλέον λόγω παλαιότητας. Η αναβάθμιση θα επιφέρει αλλαγή της αρχιτεκτονικής του συστήματος, κατά την τοποθέτηση των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, θα εγκατασταθεί νέο κλιματιστικό σύστημα, νέο σύστημα παροχής ενέργειας, βελτιωμένο σύστημα όρασης για τον οδηγό και επιπλέον θωράκιση για την αύξηση του επιπέδου προστασίας (το πρωτότυπο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για δοκιμές μέχρι το 2025).
Εκτός του γερμανικού και ολλανδικού προγράμματος, το οποίο είναι εκτεταμένο, πρόγραμμα αναβάθμισης των PzH-2000 ολοκλήρωσε πρόσφατα και η Ιταλία. Ωστόσο, το ιταλικό πρόγραμμα είναι μικρότερης έκτασης, σε σχέση με το πρόγραμμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το ιταλικό πρόγραμμα έδωσε έμφαση στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας για το πλήρωμα και την ικανότητα των πυροβόλων να επιχειρούν σε περιβάλλον πολύ έντονων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μέσω της ενσωμάτωσης των συστημάτων GCS (Generator Cooling Systems) και CCCS (Charge Compartment Cooling Systems). Η ασφάλεια του πληρώματος ενισχύθηκε με την προσθήκη νέο πυροσβεστικού συστήματος εντός του πυροβόλου και κιτίου εργαλείων για την συντήρηση και τον καθαρισμό του μηχανισμού βολής, στο πεδίο της μάχης.
Για το μέλλον, και πέρα των συγκεκριμένων αναβαθμίσεων, το Δεκέμβριο του 2019 η Rheinmetall ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει μια νέα έκδοση του PzH-2000 με μακρύτερη κάννη, μήκους 60 διαμετρημάτων, στο πλαίσιο του γερμανικού προγράμματος πυροβολικού ZSIF (Zukünftiges System Indirektes Feuer : Μελλοντικό Σύστημα Έμμεσων Πυρών). Το πρόγραμμα έχει θέσει ως στόχο/απαίτηση μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 75 χιλιομέτρων, αλλά η Rheinmetall έχει θέσει ως στόχο τα 83 χιλιόμετρα.
Η παράμετρος των νέων πυρομαχικών και του επαυξημένου βεληνεκούς
Για πολλοστή φορά οφείλουμε μέσα από το DefenceReview.gr να επισημάνουμε πως η μαχητική αξία ενός οπλικού συστήματος μεγιστοποιείται και αυξάνεται κατακόρυφα με την επιλογή των κατάλληλων πυρομαχικών. Εκτίμηση μας είναι πως τα πυρομαχικά της οικογένειας VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile) και τα Assegai αποτελούν μονόδρομο για το ελληνικό Πυροβολικό και κυρίως για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της 156 και 163 Αυτοκινούμενων Μοιρών Μέσου Πυροβολικού.
Τον Νοέμβριο του 2019 έγινε γνωστό ότι η νοτιοαφρικανική Denel πραγματοποίησε δοκιμαστικές βολές από πυροβόλα PzH-2000 και G6-52 με πυρομαχικό σχεδίασης και ανάπτυξης της κοινοπραξίας RDM (Rheinmetall Denel Munition). Σύμφωνα με τη Denel επιτεύχθηκε μέγιστο βεληνεκές 67 χιλιομέτρων (PzH-2000, κάννη μήκους 52 διαμετρημάτων) και 76,2 χιλιομέτρων (G6-52, κάννη μήκους 52 διαμετρημάτων).
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Νατοϊκού προγράμματος JBMoU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding) ανάπτυξης νέων πυροβόλων και πυρομαχικών μέγιστου βεληνεκούς άνω των 80 χιλιομέτρων, δηλαδή ενός προγράμματος αντίστοιχου του γερμανικού ZSIF. Στις βολές χρησιμοποιήθηκαν βλήματα της οικογένειας VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile).
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Νατοϊκού προγράμματος JBMoU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding) ανάπτυξης νέων πυροβόλων και πυρομαχικών μέγιστου βεληνεκούς άνω των 80 χιλιομέτρων. Σχετικό είναι και το αμερικανικό πρόγραμμα ERCA (Extended Range Cannon Artillery), το οποίο δοκιμάζει την κάνη XM-907 μήκους 58 διαμετρημάτων (επί M-109).
Το Νοέμβριο του 2017 η κοινοπραξία RDM ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια
νέα έκδοση μεγάλου βεληνεκούς του πυρομαχικού Assegai (155 χιλιοστών),
της οικογένειας VLAP, που θα έχει μέγιστο βεληνεκές άνω των 70
χιλιομέτρων και θα είναι πλήρως συμβατό με όλα τα πυροβόλα που έχουν
κατασκευαστεί με νατοϊκά πρότυπα. Έπειτα από πέντε χρόνια τα βλήματα
αφού πρώτα δοκιμάστηκαν και αξιολόγηθηκαν είναι πλήρως έτοιμα και
ολοκληρωμένα με βάση τα νατοϊκά πρότυπα και στάνταρ για αυξημένα
βεληνεκή. Η οικογένεια πυρομαχικών Assegai προσφέρει δύο απαραίτητα
πλεονεκτήματα για το Πυροβολικό του ΕΣ: βεληνεκή άνω των 60 χιλιομέτρων
και ακρίβεια πυρών. https://defencereview.gr/pyrovoliko-machis-i-ypsisti-anagki-gia-n/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου