Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Bradley M2A4 με ισραηλινό Iron Fist: Άμυνα και κατά drone & loitering (vid.)


Ο στρατός των ΗΠΑ παρουσίασε πρόσφατα μια νέα αναβαθμισμένη έκδοση του οχήματος μάχης Bradley. Η έκδοση M2A4E1 διαθέτει το Israeli Iron Fist Light, ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες. Μπορεί όμως να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των drones.  Το M2A4E1 είναι η πιο σύγχρονη έκδοση του Bradley και είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης του Iron Fist Active Protection System. Διαθέτει επίσης High Definition Forward Looking Infrared Gunner’s Sight και Environmental Control Unit. Το Iron Fist Light αποτελείται από δύο εκτοξευτές αντιμέτρων και τέσσερις συστοιχίες αισθητήρων που είναι τοποθετημένες γύρω από τον πυργίσκο του οχήματος. Οι αισθητήρες, οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα μικρά ραντάρ AESA σε συνδυασμό με κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας, χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των απειλών. Στη συνέχεια, ένας μικρός πύραυλος με κεφαλή high-explosive fragmentation εκτοξεύεται κατά της απειλής.

ME ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ THE WAR ZONE

Η Elbit Systems του Ισραήλ είναι ο κατασκευαστής του Iron Fist και η General Dynamics Ordnance and Tactical Systems με έδρα τις ΗΠΑ προσάρμοσε το σύστημα στο Bradley. Ο αμερικανικός στρατός ήθελε να προσθέσει ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας στα Bradley εδώ και χρόνια και εξετάσε προσεκτικά το Iron Fist. Ένα σημαντικό εμπόδιο στο παρελθόν ήταν η έλλειψη της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας στις προηγούμενες εκδόσεις A3 για την υποστήριξη του συστήματος. Η έκδοση M2A4, την οποία ο Στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί το 2022, διαθέτει μια νέα βοηθητική μονάδα ισχύος (APU) που βοήθησε να γίνει πραγματικότητα η ενσωμάτωση του Iron Fist.

Η ενσωμάτωση του Iron Fist στο M2A4E1 είναι επίσης σημαντικά διαφορετική από τις προηγούμενες προσπάθειες που έχει δοκιμάσει ο Στρατός, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς.  Δεν είναι σαφές πόσα M2A4E1 σχεδιάζει να αποκτήσει επί του παρόντος ο Στρατός και πόσα από παλαιότερα θα μετατραπούν. Ο Στρατός προσπάθησε να προσθέσει συστήματα ενεργητικής προστασίας  και σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Η υπηρεσία προσθέτει συστήματα Trophy στα άρματα μάχης M1 Abrams της τα τελευταία χρόνια. Το Trophy είναι ένα άλλο ισραηλινό σύστημα από τη Rafael, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του σε υπηρεσία με τις Ισραηλινές Άμυνας. Οι εταιρείες στο Ισραήλ ήταν και συνεχίζουν να είναι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη συστημάτων ενεργητικής προστασίας.

Η ανάπτυξη και η τοποθέτηση ολοένα και πιο ικανών κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και άλλων όπλων πεζικού κατά των τεθωρακισμένων, μεταξύ άλλων από δυνάμεις  όπως η Κίνα και η Ρωσία, είναι εδώ και καιρό η κινητήρια δύναμη για την υιοθέτηση συστημάτων ενεργητικής προστασίας σε τεθωρακισμένα οχήματα από τις ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.  Το σύστημα ενεργής προστασίας Hard-kill μπορεί τώρα  παρέχει στα άρματα μάχης και σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα επιπλέον προστασία από drones.

Δεν υπάρχουν σχόλια: