Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Με Zubr η ανακατάληψη βραχονησίδας στo πλαίσιο της άσκησης του ΠΝ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» παρουσία του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια


Επαναφορά για ένα από τα σημαντικότερα σκάφη των ειδικών δυνάμεων των ΕΔ

Με Zubr η ανακατάληψη βραχονησίδας στo πλαίσιο της άσκησης του ΠΝ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» παρουσία του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια

Ένα αερόστρωµνο Zubr του ΠΝ, επανέφερε σε επιχειρησιακή κατάσταση και χρησιµοποίησε το ΓΕΕΘΑ για την πραγµατοποίηση άσκησης ανακατάληψης βραχονησίδας που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης του ΠΝ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24».

Την εκτέλεση του σεναρίου παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος συνοδευόµενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και τον αρχηγό Στόλου, µετέβη µε ελικόπτερο στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».      

Το Zubr χρησιµοποίησε οµάδα της Ζ’ Μοίρας Αµφίβιων Καταδροµών προκειµένου να αφιχθεί µε ταχύτητα στην περιοχή της βραχονησίδας (το σενάριο εκτυλίχθηκε πλησίον των Φούρνων Ικαρίας) δεδοµένου ότι τα συγκεκριµένα σκάφη αναπτύσσουν ταχύτητα 60 κόµβων σχεδόν δηλαδή 110 χ.α.ω.

Μπορεί η ταχύτητα αυτή σε σχέση µε ένα ελικόπτερο Chinook που αναπτύσσει 300 χ.α.ω. να µην φαντάζει υψηλή σε σχέση όµως µε όλα τα άλλα πλωτά του ΠΝ είναι «αεροπορική».

Έτσι το Zubr προσφέρει την διάσταση της ταχύτητας για την άµεση µεταφορά δυνάµεων, εάν η χρήση του ελικοπτέρου δεν κρίνεται επιχειρησιακά ως πλέον κατάλληλη λόγω καιρικών συνθηκών έως έντονη παρουσία της εχθρικής Αεροπορίας. Η ενέργεια πραγµατοποιήθηκε τη νύχτα µε πτήσεις µαχητικών αεροσκαφών F-16 να έχουν αναλάβει το ρόλο της προστασίας τόσο του Zubr όσο και της οµάδας της Ζ΄ΜΑΚ.

Το ΠΝ διαθέτει συνολικά τέσσερα Zubr εκ των οποίων επιχειρησιακά είναι τα δύο, καθώς υπάρχουν προβλήµατα στην υποστήριξη των σκαφών είναι όµως πολύτιµη προσθήκη για το ΠΝ ενώ ο τύπος αποτελεί σήµερα τα µεγαλύτερα σε µέγεθος αερόστρωµνα αποβατικά σκάφη στον κόσµο.

Να σηµειωθεί ότι η δραστηριότητα του ΠΝ στο Αιγαίο δεν σταµατά καθώς µετά την ολοκλήρωση της «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» ξεκινά η «ΛΑΙΛΑΨ», η επιχειρησιακή εκπαίδευση της ∆ιοίκησης Φρεγατών, µε τη συµµετοχή των κύριων µονάδων του ΠΝ.  https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/me-zubr-i-anakatalipsi-vraxonisidas-sto-plaisio-tis-askisis-tou-pn-kataigis-24-parousia-tou-yetha-n-dendia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: