Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

FH-77BW L52 Archer: Ένα από τα πλέον σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα στον κόσμο, μια δυνητική επιλογή και για τον ΕΣ


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/FH-77BW L52 Archer: Ένα από τα πλέον σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα στον κόσμο, μια δυνητική επιλογή και για τον ΕΣ

To FH-77BW L52 Archer είναι αυτοκινούμενο πυροβόλο σουηδικής προέλευσης, στο διαμέτρημα των 155 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1995 με μελέτη σχετικά με την ανάπτυξη ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου με βάση το ρυμουλκούμενο FH-77. Στη διάρκεια των δοκιμών το Archer έλαβε την ονομασία FH-77BD (αρχικά) και FH-77BW (τελικά). Το 2004 παραγγέλθηκαν δύο (2) πρωτότυπα, επί τροχοφόρου οχήματος Volvo A30D (6 x 6), ενώ το Σεπτέμβριο του 2006 η BAE Systems Bofors απέσπασε σύμβαση, από τη Σουηδία, για την λεπτομερή σχεδίαση του Archer. To 2008 η Σουηδία προχώρησε στην προμήθεια επτά (7) πυροβόλων και η Νορβηγία ενός (1), για δοκιμές και αξιολόγηση. Τον Αύγουστο του 2009 η Σουηδία και η Νορβηγία προχώρησαν στην προμήθεια 24 πυροβόλων για κάθε χώρα, με κοινό συμβόλαιο για 48 πυροβόλα (το κόστος της προμήθειας ήταν $ 200 εκατομμύρια, σε τιμές του 2009).

Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2013, η Νορβηγία ακύρωσε την προμήθεια, λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή και την παράδοση τους. Συγκεκριμένα, η παράδοση του πρώτου Archer ήταν προγραμματισμένη για το 2011, αλλά τελικά καθυστέρησε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013. Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν. Η Σουηδία παρέλαβε τα πρώτα πυροβόλα το Σεπτέμβριο του 2013 με τα πυροβόλα να χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά το Φεβρουάριο του 2016. Το 2019 παρουσιάστηκε η νέα διαμόρφωση του πυροβόλο, επί τροχοφόρου οχήματος HX2 (8 x 8) της γερμανικής Rheinmetall MAN (οι σχετικές δοκιμές ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020). Τα Archer προσφέρονται σε δύο (2) οχήματα. Το πρώτο είναι το Volvo A30D, ενώ το δεύτερο είναι το HX2. Και τα δύο (2) οχήματα ενσωματώνουν θωρακισμένη καμπίνα, μέσα από την οποία οι χειριστές μπορούν να ελέγχουν το πυροβόλο.

Εκτός των δύο (2) οχημάτων η BAE Systems προσφέρει το πυροβόλο στον Αμερικανικό Στρατό επί του οχήματος HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck, 8 x 8) της Oshkosh. Όπως προαναφέραμε η Σουηδία προχώρησε στην προμήθεια 24 Archer το 2009 (επί οχημάτων Volvo A30D), ενώ το 2016 προχώρησε στην προμήθεια των 24 Archer που παρήγγειλε η Νορβηγία το 2009, αλλά τελικά ακύρωσε την προμήθεια. Οι παραδόσεις των 48 πυροβόλων ξεκίνησαν το 2013 και ολοκληρώθηκαν το 2022. Τον Μάρτιο του 2023 η Σουηδία ανακοίνωσε ότι από τα 48 πυροβόλα, τα 24 είναι σε ενεργό υπηρεσία και τα υπόλοιπα 24 σε καθεστώς αποθήκευσης, εκ των οποίων 14 πωλήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και οκτώ (8) στάλθηκαν στην Ουκρανία, ως στρατιωτική βοήθεια. Τα εναπομείναντα δύο (2) αποθηκευμένα πυροβόλα θα παραμείνουν στη Σουηδία και θα χρησιμοποιηθούν για δοκιμές νέων/βελτιωμένων εκδόσεων του πυροβόλου.

Το Σεπτέμβριο του 2023 η Σουηδία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους $ 500 εκατομμυρίων για την προμήθεια 48 Archer, επί οχημάτων HX2, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2025. Ο Βρετανικός Στρατός προχώρησε στην απόκτηση των 14 μεταχειρισμένων Archer για να καλύψει το κενό της αποστολής 32 αυτοκινούμενων πυροβόλων AS-90 στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις στον Βρετανικό Στρατό ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις που αναφέρονται στο άρθρο αφορούν στην έκδοση του Archer επί οχήματος HX2 (σε παρένθεση οι αντίστοιχε επιδόσεις του πυροβόλου επί του οχήματος Volvo A30D). Το Archer είναι σύγχρονο αυτοκινούμενο πυροβόλο, με υψηλή κινητικότητα, κάτι που του επιτρέπει να «ακολουθεί» τις δυνάμεις ελιγμού στο πεδίο μάχης. Σύμφωνα με τη BAE Systems: «Ο συνδυασμός ακρίβειας, κινητικότητας και υψηλού ρυθμού βολής καθιστά το Archer ένα τακτικό πλεονέκτημα για τις φίλιες δυνάμεις, ειδικά σε καταστάσεις μάχης με γρήγορη εξέλιξη».

Το Archer ενσωματώνει συστήματα και διαδικασίες που παράγουν υψηλό βαθμό αυτοματισμού, κάτι που επιτρέπει στο πυροβόλο να αναπτύσσεται και να εκτελεί βολές σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια του πυροβόλου και του πληρώματος, καθώς τα εχθρικά ραντάρ δεν προλαβαίνουν να εντοπίσουν τη θέση του πυροβόλου και έτσι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πυρά αντιπυροβολικού. Η τάξη του πυροβόλου για βολή και η ίδια η βολή γίνεται μέσα από την θωρακισμένη καμπίνα, για την ασφάλεια του πληρώματος. Από τη στιγμή της διαταγής τάξης για βολή και της βολής μεσολαβούν μόλις 20 δευτερόλεπτα, ενώ από τη στιγμή της βολής μέχρι την αποχώρηση του πυροβόλου από το σημείο μεσολαβούν άλλα 20 δευτερόλεπτα. Δηλαδή, το Archer ολοκληρώνει τις διαδικασίες τάξης, βολής και αποχώρησης εντός μόλις 40 δευτερολέπτων.

Το Archer έχει μήκος 13,1 μέτρα (14,3 μέτρα στην έκδοση 6 x 6), πλάτος τρία (3) μέτρα και ύψος 3,4 μέτρα ή τέσσερα (4) μέτρα αν συμπεριληφθεί και ο τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού M-151 Protector, που ενσωματώνει το πυροβόλο για αυτοπροστασία (με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών). Με την κάνη στη μέγιστη ανύψωση (+70ο) το ύψος του πυροβόλου φτάνει τα 10,4 μέτρα. Το μέγιστο βάρος μάχης του Archer είναι οι 38 τόνοι (34 τόνοι για την έκδοση 6 x 6). Το πυροβόλο συνοδεύεται και από τροχοφόρο όχημα (φορτηγό) ανεφοδιασμού χωρητικότητας 100 πυρομαχικών. Το πυροβόλο μπορεί να ανεφοδιαστεί, με 21 πυρομαχικά, εντός πέντε (5) λεπτών. Όπως προκύπτει, κάθε φορτηγό μπορεί να ανεφοδιάσει περί τα πέντε (5) πυροβόλα, δηλαδή τέσσερα (4) φορτηγά αρκούν για να ανεφοδιάσουν μια (1) Μοίρα των 18 πυροβόλων. Να σημειωθεί ότι το Archer ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης χωρητικότητας ενώ το όχημα διαθέτει και 126 προωθητικά γεμίσματα Uniflex-2 της Bofors.

Το πυροβόλο μπορεί να κινηθεί κάθετα σε τόξο από -1° έως +70° και οριζόντια σε τόξο -από 85° έως +85°. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι τρία (3) πυρομαχικά τα 20 δευτερόλεπτα (στιγμιαία, δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστο), ο ρυθμός βολής εντατικών πυρών είναι 21 πυρομαχικά σε τρία (3) λεπτά, ενώ ο μέγιστος συνεχόμενος ρυθμός βολής είναι 54 πυρομαχικά σε 35 λεπτά. Το μέγιστο βεληνεκές είναι συνάρτηση του τύπου του πυρομαχικού. Με συμβατικά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας το μέγιστο βεληνεκές είναι 30 χιλιόμετρα, ενώ με συμβατικά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 40 χιλιόμετρα. Με κατευθυνόμενα πυρομαχικά BONUS ή M-982 Excalibur το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 35 και στα 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα. To Archer μπορεί να εκτελέσει βολές ταυτόχρονης προσβολής στόχου με 4-6 πυρομαχικά (MRSI : Multiple Round Simultaneous Impact), ενώ μπορεί να εκτελέσει βολές ημέρα και νύχτα και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το πυροβόλο, στην έκδοση 8 x 8 επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιόμετρα την ώρα (σε ασφαλτόδρομο) και τυπική εμβέλεια 800 χιλιόμετρα (στην έκδοση 6 x 6 οι επιδόσεις είναι 70 χιλιόμετρα την ώρα μέγιστη ταχύτητα και 650 χιλιόμετρα τυπική εμβέλεια). Μπορεί να κινηθεί σε ανηφορική διαδρομή με κλίση έως και 30° και σε διαδρομή με πλευρική κλίση έως και 19°. Μπορεί να περάσει υδάτινο κώλυμα βάθους ενός (1) μέτρου. Τα πυροβόλα 8 x 8 ενσωματώνουν κινητήρα τύπου D2066 της ΜΑΝ, μέγιστης ισχύος 440 ίππων (η μέγιστη χωρητικότητα καυσίμου είναι τα 400 λίτρα), ενώ τα πυροβόλα 6 x 6 ενσωματώνουν τον κινητήρα D9B AC E3 της Volvo μέγιστης ισχύος 343 ίππων. Το όχημα ενσωματώνει σύστημα προστασίας από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές ουσίες, καθώς και κλιματιστικό σύστημα ψύξης/θέρμανσης. Το επίπεδο βαλλιστικής προστασίας του πυροβόλου μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο με τη χρήση προηγμένου συστήματος παραλλαγής (δίχτυ), όπως το Barracuda MCS (Mobile Camouflage Systems) της Saab.

Η υποδομή διοίκησης και ελέγχου του πυροβόλου περιλαμβάνει βαλλιστικό υπολογιστή αποστολής, για δυνατότητα αυτόνομης δράσης, αυτόματο σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών, αυτόματο σύστημα ρύθμισης ηλεκτρονικών πυροκροτητών και σύστημα διαχείρισης μάχης ανοιχτής αρχιτεκτονικής, για προσαρμογή στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του χρήστη και για εύκολη αναβάθμιση. Το σύστημα αποστολής του πυροβόλου είναι πλήρως ψηφιακό και μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αστοχίας, ενώ παράλληλα μειώνει και τον χρόνο ανταπόκρισης του πυροβόλου σε μεταβαλλόμενη κατάσταση. Η όλη αρχιτεκτονική κατασκευής του πυροβόλου επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση και αντικατάσταση συστημάτων επικοινωνιών και λήψης/διαβίβασης δεδομένων και πληροφοριών. Τέλος, η πιθανή επιλογή του πυροβόλου συνοδεύεται και από ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης του καθώς και από ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο βασίζεται κυρίως σε εξομοιωτές.          https://defencereview.gr/fh77bwl52-archer-ena-apo-ta-pleon-sygchrona-aytokino/

Γεωδαιτικές και Γεωφυσικές Μετρήσεις της ΓΥΣ στο όρος Όλυμπος



Aπό 26 έως 30 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκαν γεωδαιτικές και γεωφυσικές μετρήσεις στο όρος Όλυμπος από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ).

Σκοπός της δράσης, ήταν η ένταξη της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου και της Ελλάδας (Μύτικας) στο κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο.

Στο σύνολο των εργασιών συμμετείχε, διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίων, προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ελληνικού Κτηματολογίου. Επιπρόσθετα, προσωπικό του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), συνέδραμε στην υλοποίηση της παραπάνω δράσης.

Η ένταξη του Μύτικα στο κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο, θεωρείται υψίστης επιστημονικής σημασίας και θα συμβάλλει σημαντικά στον εμπλουτισμό της εθνικής γεωδαιτικής υποδομής.

#ΕλληνικόςΣτρατός, #HellenicArmy           https://army.gr/ekdiloseis/geodaitikes-kai-geofysikes-   metriseis-tis-gys-sto-oros-olybos/         https://army.gr/wp-content/uploads/2024/08/%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%9C%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82.jpghttps://army.gr/wp-content/uploads/2024/08/IMG_4551.jpghttps://army.gr/wp-content/uploads/2024/08/IMG_4582.jpg https://army.gr/wp-content/uploads/2024/08/IMG_4594.jpg

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Δραστηριότητες Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην Κύπρο στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου

 

Από 24 έως 27 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού.

Οι Ναυτικοί Δόκιμοι επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, το Παρατηρητήριο «ΛΗΔΡΑ», καθώς και άλλους πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους της ΚΔ.

Την Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024, με τον απόπλου των 2 ελλαδικών πολεμικών πλοίων, πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση, η οποία συνδιοργανώθηκε με τη Διοίκηση Ναυτικού, με τη συμμετοχή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, των Παράκτιων Περιπολικών ΤΣΟΜΑΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και Ελικόπτερο AW – 139 της Διοίκησης Αεροπορίας.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, τεχνικά γυμνάσια και αντικείμενα έρευνας – διάσωσης.

Τουρκία: Ανοικτός εκβιασμός και το δίλημμα των Ιμίων για την Ελλάδα…


Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»; – Το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο αποτέλεσε κλασική εφαρμογή της «διπλωματίας των κανονιοφόρων», όπου η Τουρκία κάνοντας επίδειξη ναυτικής ισχύος ακύρωσε στην πράξη την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου.

Του Αθανασίου Πλατιά
ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ

Η στρατηγική της Τουρκίας συνοψίζεται στο εξής: για να κάνει η Ελλάδα οποιαδήποτε ενέργεια πέρα από τα χωρικά της ύδατα σε «αμφισβητούμενες περιοχές» χρειάζεται η συναίνεση της Άγκυρας. Αυτό αυξάνει το «γεωπολιτικό ρίσκο» ακόμη και αν πρόκειται να καταποντίσουμε ένα καλώδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.

Αυτό που έγινε στην Κάσο έρχεται σε συνέχεια της εναντίωσης της Τουρκίας στην δημιουργία αιολικών πάρκων γύρω από την Μήλο. Τα δυο αυτά επεισόδια δείχνουν ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Πού θα φτάσει αυτό δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αφού η Τουρκία έχει θέσει θέμα κυριαρχίας σε μια σειρά κατοικημένα νησιά και βραχονησίδες, όπως οι Οινούσες, οι Φούρνοι, οι Λειψοί , η Γαύδος.

Η Τουρκία επιβάλει τη θέλησή της μέσω της απειλής κλιμάκωσης. Στην Κάσο η ελληνική προσπάθεια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σκόνταψε στον τουρκικό στόλο που περικύκλωσε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Έτσι η Αθήνα βρέθηκε πάλι μπροστά στο γνωστό από τα Ίμια δίλημμα: υποχώρηση ή αντιπαράθεση.

Η πιθανότητα κλιμάκωσης δεν φαίνεται πλέον να φοβίζει την τουρκική ηγεσία, γιατί νιώθει ότι μπορεί να ελέγξει κάθε επόμενο βήμα στην σκάλα της κλιμάκωσης. Το συμπέρασμα λοιπόν στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η Άγκυρα είναι ότι η Αθήνα λόγω αδυναμίας δεν έχει πλέον «κόκκινες γραμμές» και έτσι μπορεί να δρα ατιμώρητα. Με αλλά λόγια, η ελληνική αποτροπή έχει καταρρεύσει.

Πως αντιδρά η Αθήνα; Προσπαθεί να διαχειριστεί τις αρνητικές εντυπώσεις με επικοινωνιακά αφηγήματα. Μερικές φορές αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία, αφού πριν από λίγα χρόνια ακούσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ο ορυκτός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της «πράσινης μετάβασης» σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!

Κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τους προπαγανδιστές ότι ακόμη και μετά το 2050 η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται σε απόλυτες τιμές λόγω της ζήτησης, έστω και αν το ποσοστό τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα μειώνεται.

Πώς έπρεπε να είχε αντιδράσει η Αθήνα; Να είχε προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Ενισχύοντας, για παράδειγμα, το πολεμικό της ναυτικό, το οποίο έχει παραμεληθεί πέρα από κάθε στρατηγική λογική. Οι φρεγάτες MEKO και τα υποβρύχια θα μπορούσαν καιρό τώρα να έχουν εκσυγχρονιστεί. Θα μπορούσαν να είχαν παραγγελθεί κορβέτες και μια ακόμη γαλλική φρεγάτα. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος που δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα δεν αγοράζονται από το ράφι, αλλά θέλουν τουλάχιστον μια πενταετία για την απόκτησή τους. Οι αμερικανικές φρεγάτες για παράδειγμα, για τις οποίες έχει πρόσφατα επιδειχθεί ενδιαφέρον, έχουν ημερομηνίες παράδοσης δεκαετίας και πλέον. Έχει αναρωτηθεί κανείς τι θα γίνει μέχρι τότε;

Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι υποτιμώ το υψηλό ηθικό του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασικό αξίωμα της στρατηγικής είναι ότι το ηθικό βραχυπρόθεσμα μπορεί να κάνει θαύματα, όμως μακροπρόθεσμα η ύλη επιβάλει τη λογική της. Δυστυχώς, οι δημογραφικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές τάσεις στο συσχετισμό δυνάμεων με την Τουρκία είναι αποκαρδιωτικές.

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία –και δεν αναφέρομαι μόνο στην κυβέρνηση– έχει συνειδητοποιήσει τις στρατηγικές επιπτώσεις αυτών των τάσεων: σε λίγα χρόνια, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να καταστεί η χώρα δορυφόρος της Τουρκίας.

Ο Αθανάσιος Πλατιάς είναι ομότιμος καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει συγγράψει (με τον Κ. Κολιόπουλο) το βιβλίο «50 Κανόνες Στρατηγικής στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» (Δίαυλος, 2023)    https://www.defence-point.gr/news/toyrkia-anoiktos-ekviasmos-kai-to-dilimma-ton-imion-gia-tin-ellada

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Άσκηση της Διοίκησης Ναυτικού με το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό

 

Την Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, διμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευκαιρία της παρουσίας του Βρετανικού Αντιτορπιλικού (Α/Τ) HMS DUNCAN στην περιοχή. 

Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού σε συνεργασία με το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και το Βρετανικό Α/Τ. Το σενάριο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, τεχνικά γυμνάσια, καθώς και ασκήσεις επικοινωνιών. 

Η άσκηση κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθότι συνδράμει στη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης, στη διαλειτουργικότητα και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την εκτέλεση αποστολών ναυτικών επιχειρήσεων.

Επίσκεψη του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ στη Νίσυρο

 

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων) Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου. Τον Αντιστράτηγο συνόδευαν ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος και ο Διοικητής της ΔΑΝ Νισύρου Ταγματάρχης Πεζικού Σταύρος Πέτσος.

Οι επικεφαλής των μονάδων της περιοχής και ο Δήμαρχος Νισύρου συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν στο στρατόπεδο του νησιού και την επέκταση αυτού.


Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή. Η Νίσυρος και τα νησιά της Δωδεκανήσου βρίσκονται σε μία μόνιμη κατάσταση επιφυλακής, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και όλες οι μονάδες του ελληνικού στρατεύματος καταβάλλουν καθημερινά προσπάθειες έτσι ώστε να διατηρείται η ασφάλεια της περιοχής και οι κάτοικοι να μην έχουν κανένα αίσθημα απειλής.

Ο κ. Κορωναίος ευχαρίστησε και τους τρείς επικεφαλής των μονάδων για το έργο που επιτελούν και εκείνοι με τη σειρά τους τον Δήμαρχο, καθώς Δήμος και Ελληνικός Στρατός λειτουργούν αλληλέγγυα επί σειρά ετών, προκειμένου να αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε καθημερινότητας είτε έκτακτης ανάγκης.

ΠΗΓΗ: https://www.rodiaki.gr       https://www.kranosgr.com/%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%af/

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Επιστολή «βόμβα» από Ζάκερμπεργκ: «Ο Μπάιντεν με πίεσε να λογοκρίνω αναρτήσεις για τον κορονοϊό»


Επιστολή «βόμβα» από Ζάκερμπεργκ: «Ο Μπάιντεν με πίεσε να λογοκρίνω αναρτήσεις για τον κορονοϊό»

«Κόλαφος» η Μαρία Καρυστιανού για τον Πρετεντέρη: «Αυτά που συνέβησαν εδώ είναι ντροπή»


«Κεραυνούς» κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη εξαπέλυσε η μητέρα των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, με αφορμή το άρθρο του με το οποίο επιχειρεί να «ξεπλύνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το έγκλημα με 57 νεκρούς.

Ο Πρετεντέρης επαναλαμβάνει το αφήγημα Μητσοτάκη ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και κανείς δεν πρέπει να παίρνει θέση. Σε ανάρτησή της η Μαρία Καρυστιανού καλεί τον δημοσιογράφο να απαντήσει τι έκανε ο ίδιος όταν ο πρωθυπουργός «μέσω υπουργού του, ανέθεσε σε 2 υπαλλήλους της… Περιφέρειας(!!) να συντάξουν την τεχνική μελέτη και με την εντολή να μην γίνει έρευνα για την έκρηξη. Αυτό, δεν σχολιάστηκε ούτε προβλημάτισε την “δικαιοσύνη” που τόσο θερμά υποστηρίζετε. Εσάς μήπως έπρεπε να σας έχει προβληματίσει;»

Όπως τονίζει η ίδια: «Εντολές για μοντάζ στα ηχητικά και πλήρης φίμωση των ΜΜΕ τα οποία ταΐζει πλουσιοπάροχα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να κρύβουν επιμελώς την αλήθεια και να βαυκαλίζουν όλες τις αποτυχημένες ενέργειες του ιδίου και των υπουργών του. Πως λοιπόν να μην είστε ευχαριστημένος από το σύστημα αφού ανήκετε στους καλοταϊσμένους» και σημειώνει:

«Αυτά που συνέβησαν εδώ είναι ντροπή για το ανθρώπινο γένος. Για όποιον έχει στοιχειώδη συνείδηση και αξιοπρέπεια. Έχει δηλαδή εξελιχθεί. Τι σας λέω τώρα… Δεν σας ενόχλησε όμως τίποτα από όλα αυτά» σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών επισημαίνοντας ότι «προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη για την λογική, την “δικαιοσύνη”, την ηθική αλλά και για την “δημοκρατία”. Η δική σας οπτική γωνία είναι απ’ την πλευρά των βολεμένων, η δίκη μας είναι από την πλευρά του δικαίου και της αλήθειας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών αναφέρει ότι έχει «αποκαλυφθεί η ανεπάρκεια της “δικαιοσύνης” και του συστήματος που υπηρετείτε και εκπροσωπείτε» και παράλληλα κάνει λόγο για «παραπλανητικά αφηγήματα από εντεταλμένους “δημοσιογράφους”» που καθοδηγούνται από το σύστημα.

Και καταλήγει στην ανάρτηση-«κόλαφο» η Μαρία Καρυστιανού: «μαθήματα λογικής, νομικής και ηθικής από έναν δημοσιογράφο πού σταθερά υπερασπίζεται συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι άκυρα επειδή στερούνται της απαραίτητης δημοσιογραφικής αμεροληψίας. Χάρισμα που δεν είχατε και ούτε θα αποκτήσετε».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτησή της:

«Μαθήματα λογικής και ηθικής προς τους συγγενείς του εγκλήματος των Τεμπών…

Ενάμιση χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και χθες διαβάσαμε μια νέα τοποθέτηση σχετικά με το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε!

Ένας «δημοσιογράφος» αναφέρθηκε σε εμάς, τους γονείς που θάψαμε, όχι ότι απέμεινε από το παιδί μας, αλλά ότι μας παραδώσανε άρον άρον και ενώ το μπάζωμα ήταν σε εξέλιξη και διερωτάται αν είναι πρέπον να εκφέρουμε δημόσια την γνώμη μας για τον πρωθυπουργό -ενορχηστρωτή της υπόθεσης και υποστηρικτή του πρώην υπουργού Μεταφορών, “παρακάμπτοντας την “δικαιοσύνη” που έχει αναλάβει το γνωστό της έργο.

Ο πρωθυπουργός που στο πρώτο 24ωρο απεφάνθη ως ειδικός, ότι όλα οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος.

Που μέσα στις πρώτες κιόλας ώρες βρήκε την ευκαιρία, να δώσει την απάνθρωπη διαταγή μπαζώματος και να πετάξει τα οστά των παιδιών μας σε όλη την γύρω περιοχή της Λάρισας.

-Ύβρις προς τους νεκρούς! και όχι μόνο- διεπράχθη μέσα στις πρώτες 24 ώρες!

Που έδωσε εντολή στη Περιφέρεια να αναλάβει το μακάβριο έργο της μετακίνησης και διασκόρπισης των χωμάτων και των σωρών ενώ εκείνος τριγύριζε δήθεν θλιμμένος και στεναχωρημένος… και μας μιλούσε για άπλετο φως στην υπόθεση….
600.000 εκταμιεύτηκαν αμέσως… Η πιο γρήγορη πράξη Δημοσίου στην ιστορία

Που γύριζε μαζί με τον πρώην υπουργό Μεταφορών σε προεκλογικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας τη στήριξη προς το πρόσωπο του και την ώρα που εμείς φωνάζαμε για το μπάζωμα, εκείνος μιλούσε για εργαλειοποίηση του πόνου μας.

2 μήνες μετά των θάνατο των παιδιών μας!!!

Αχρειότητα είναι πολύ σεμνή λέξη για κάποιες πράξεις.

Αλήθεια, εσείς που ήσασταν τότε;;;

Που μέσω υπουργού του, ανέθεσε σε 2 υπαλλήλους της… Περιφέρειας(!!) να συντάξουν την τεχνική μελέτη και με την εντολή να μην γίνει έρευνα για την έκρηξη.

Αυτό, δεν σχολιάστηκε ούτε προβλημάτισε την “δικαιοσύνη” που τόσο θερμά υποστηρίζετε. Εσάς μήπως έπρεπε να σας έχει προβληματίσει;

Εντολές για μοντάζ στα ηχητικά και πλήρης φίμωση των ΜΜΕ τα οποία ταΐζει πλουσιοπάροχα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να κρύβουν επιμελώς την αλήθεια και να βαυκαλίζουν όλες τις αποτυχημένες ενέργειες του ιδίου και των υπουργών του.

Πως λοιπόν να μην είστε ευχαριστημένος από το σύστημα αφού ανήκετε στους καλοταϊσμένους. Αλίμονο για τους υπόλοιπους .

Αλήθεια που βρίσκετε την ομοιότητα με το δυστύχημα στην Γαλλία και την συμπεριφορά του Μακρόν; Στο δυστύχημα που προκλήθηκε λόγω ανθρώπινου λάθους από υπερβολική ταχύτητα;

Αυτά που συνέβησαν εδώ είναι ντροπή για το ανθρώπινο γένος. Για όποιον έχει στοιχειώδη συνείδηση και αξιοπρέπεια. Έχει δηλαδή εξελιχθεί.

Τι σας λέω τώρα…

Δεν σας ενόχλησε όμως τίποτα από όλα αυτά!

Δεν μας εκπλήσσει.

Προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη για την λογική, την «δικαιοσύνη», την ηθική αλλά και για την «δημοκρατία».

Η δική σας οπτική γωνία είναι απ’ την πλευρά των βολεμένων, η δίκη μας είναι από την πλευρά του δικαίου και της αλήθειας.

Στην χώρα όπου κανένα μα κανένα έγκλημα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν νεκροί και πόσοι, δεν αποδίδονται οι ευθύνες στους υπεύθυνους και εσείς θα έπρεπε να είχατε προβληματιστεί και αντιδράσει.

Θεωρείτε εντελώς τυχαίο να υπάρχει πλήρης ατιμωρησία και οι μισοί υπεύθυνοι να αθωώνονται ενώ οι υπόλοιποι να εξελίσσονται επαγγελματικά.

Τίποτα δεν συμβαίνει όμως τυχαία στα εγκλήματα. Διαφθορά ονομάζεται

Γνωρίζετε ότι είμαστε η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης;

Αυτό γιατί δεν σας έχει εξοργίσει όπως εμάς;; Όπως κάθε Έλληνα;

Δεν γνωρίζετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την “δημοκρατία” όταν η Ανώτατη η Δικαστική εξουσία διορίζεται από την κυβέρνηση;

Στην Ελλάδα από το νούμερο 17 στην ιεραρχία, η κα Αδειλινη εκτοξεύτηκε ως πρώτη επιλογή.

Προφανώς στην “δικαιοσύνη” που εσείς αναφέρεστε δεν μετράνε η ηθικότητα, οι γνώσεις, η εμπειρία αλλά η διάθεση για τυφλή υπακοή, οι περιορισμένες ικανότητες, ο χαμηλός ουδός ηθικής και ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φιλοδοξία.

Μετά λοιπόν το χθεσινό μάθημα προς εμάς, μάθετε και εσείς τούτο.

Έχει αποκαλυφθεί πλήρως η ανεπάρκεια της “δικαιοσύνης” και του συστήματος που υπηρετείτε και εκπροσωπείτε.

Η ανεπάρκεια των πολιτικών εν γένει αλλά και όλων των δήθεν δημοκρατικών μηχανισμών που ισχύουν όπως αυτός της εξεταστικής επιτροπής.

Μιας επιτροπής που εμπιστεύονται μόνο οι ένοχοι καθώς αποτελεί τη μοναδική ελπίδα να ξελασπώσουν…

Αρκετά. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε παραπλανητικά αφηγήματα από εντεταλμένους “δημοσιογράφους”.

Η προάσπιση των αξιών που διέπουν ένα Κράτος Δικαίου θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας της ενασχόλησης σας και να είστε δίπλα στα θύματα.

Αντ’αυτού καθοδηγούμενοι από το σύστημα χαρακτηρίζετε τα θέματα δικαιοσύνης για τα οποία διαμαρτυρόμαστε ως κινήσεις αντιπολίτευσης για να βοηθήσετε την κυβέρνηση να κρυφτεί από τις ευθύνες της και να μειώσετε την σημασία των όσων τραγικών συμβαίνουν γύρω μας.

Πλέον η ανοχή μας τερμάτισε για οποιοδήποτε τολμάει να τα βάζει με τα θύματα -ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ-

Οι λέξεις ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ και αντιπολίτευση στην ίδια πρόταση όπως πρώτοειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό προεκλογικά , αποδεικνύει την χαμηλή ηθική σας και την δουλοπρέπεια που σας διακατέχει.

Εν κατακλείδι, μαθήματα λογικής, νομικής και ηθικής από έναν δημοσιογράφο πού σταθερά υπερασπίζεται συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι άκυρα επειδή στερούνται της απαραίτητης δημοσιογραφικής αμεροληψίας.

Χάρισμα που δεν είχατε και ούτε θα αποκτήσετε».           https://www.newsbreak.gr/ellada/685743/kolafos-i-maria-karystianoy-gia-ton-pretenteri-ayta-poy-synevisan-edo-einai-ntropi/

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Τρομερές καταγγελίες του Κένεντι για τον Μπιλ Γκέιτς και τα εμβόλια στην Αφρική



Ευθεία επίθεση κατά του Μπιλ Γκέιτς εξαπέλυσε ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ με αφορμή τον εμβολιασμό παιδιών στην Αφρική, καταγγέλοντας ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft «πάσαρε» εμβόλια τα οποία αποδείχτηκαν… θανατηφόρα!

Ο πρώην ανεξάρητος υποψήφιος για την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ προέβη στη συνταρακτική αυτή αποκάλυψη ως καλεσμένος του αμερικανικού συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου NewsNation.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο Μπιλ Γκέιτς ζήτησε από την κυβέρνηση της Δανίας να υποστηρίξει τον εμβολιασμό DTP (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη εμβόλιο) 161 εκατομμυρίων παιδιών από την Αφρική… Ο Γκέιτς ισχυρίστηκε ότι έσωζε 30 εκατομμύρια ζωές, οπότε η κυβέρνηση της Δανίας ζήτησε τα δεδομένα, από τα οποία ο Γκέιτς δεν είχε κανένα… Έτσι πήγαν στην Αφρική και εξέτασαν δεδομένα 30 ετών DTP. Αυτό που βρήκαν ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ… Τα κορίτσια στα οποία έγινε ένεση με το DTP εμβόλιο πέθαιναν με 10 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί!!»

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός & ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Στις 24 Αυγούστου 1779, στο Κολικόντασι της τουρκοκρατούμενης τότε Βορείου Ηπείρου, απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατροκοσμάς όπως κατεγράφη στη συνείδηση του λαού μας. Γεννήθηκε το 1714 στο Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας, δίπλα από το Θέρμο, την αρχαία πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
ΠΗΓΗ antibaro.gr

Έμαθε γράμματα στη Ρούμελη και στην Αθωνιάδα Σχολή και ενεδύθη το μοναχικό σχήμα στο Άγιον Όρος, στη Μονή Φιλοθέου. Με τις ευλογίες των εκάστοτε Οικουμενικών Πατριαρχών εξήλθε από τον Άθωνα τουλάχιστον τρεις φορές και περιόδευσε στα περισσότερα μέρη του Ελληνισμού για να αποτρέψει τους εξισλαμισμούς. Ιδιαιτέρως έντονη παραμένει η μνήμη του στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία.

Δίδασκε με τον απλό λόγο του, την ασκητική ζωή του, με τις προφητείες του για την απελευθέρωση του Γένους, με το πάθος του για την κοινωνική δικαιοσύνη, με τον ζήλο του για την Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Από τα πρώτα χρόνια μετά το μαρτύριό του αναγνωρίσθηκε ως Άγιος από τον λαό μας και η αγιοκατάταξή του επισημοποιήθηκε το 1961 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο πρώτος βιογράφος του είναι ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο περίφημο «Νέον Μαρτυρολόγιον», το οποίο εξεδόθη το 1799.

Τα σύγχρονα σχολικά βιβλία έχουν την τάση να αγνοούν τον Άγιο Κοσμά ή να τον παρουσιάζουν σαν έναν δυτικού τύπου Διαφωτιστή. Όμως ο Πατροκοσμάς δεν είχε επιρροές από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, ο οποίος άλλωστε αμφισβητούσε τον Χριστιανισμό. Ο Άγιος Κοσμάς δεν άνοιγε απλώς σχολεία, αλλά τόνιζε ότι το σχολείο είναι προθάλαμος της Εκκλησίας. Η επιτυχημένη προσπάθειά του να σταματήσει τους εξισλαμισμούς βοήθησε την επιβίωση του Έθνους, διότι εκείνη την εποχή όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία χανόταν και για τον Ελληνισμό.

Ο εξισλαμισμένος τούρκευε, γινόταν φανατικός ανθέλληνας, γι’ αυτό και έχει μείνει ως αρνητική για το Γένος μας έννοια ή λέξη «γενίτσαρος». Η παιδεία, στην οποία πίστευε ο Άγιος Κοσμάς, δεν ήταν μία απλή κατάρτιση και εκμάθηση τεχνοκρατικών γνώσεων. Αλλά μιλούσε για μία Παιδεία, η οποία πρωτίστως θα δια-μορφώνει ανθρώπους, θα διαπλάθει ανθρωπίνους χαρακτήρες.

Από το σπουδαίο κείμενο «Το Άγιον Όρος και η παιδεία του Γένους μας», το οποίο συνετάγη και εξεδόθη από την Ιερά Μονή Ιβήρων, πρώτα το 1984 και βελτιωμένο το 2003, παραθέτουμε ορισμένες εύστοχες επισημάνσεις για τις διδαχές του Πατροκοσμά: «… Ανοίξτε σχολεία ελληνικά. Να βάλετε όλοι σας, για να σπουδάζουν όλα τα παιδιά, χωρίς να πληρώνουν. Να μάθουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα, για να ξεσκεπάσουν όλα τα μυστήρια της ζωής και της Εκκλησίας μας, που είναι εκεί κρυμμένα.

“Από το σχολείον μανθάνομεν το κατά δύναμιν τί είναι Θεός, τί είναι Αγία Τριάς, τί είναι άγγελοι, αρχάγγελοι, τί είναι δαίμονες, τί είναι παράδεισος, τί είναι κόλασις, τί είναι αμαρτία, αρετή. Από το σχολείον μανθάνομεν τί είναι Αγία Κοινωνία, τί είναι Βάπτισμα, τί είναι το Άγιον Ευχέλαιον, ο τέλειος γάμος, τί είναι ψυχή, τί είναι κορμί… το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες, το σχολείον ανοίγει τα μοναστήρια. Ανίσως και δεν ήτανε σχολεία, πού ήθελα εγώ να μάθω να σας διδάσκω;….

Είναι αληθινός επαναστάτης, ανανεωτής των πάντων. Κρίνει τον πλούσιο που δεν δίνει στον φτωχό. Διοργανώνει δωρεάν παιδεία. Σέβεται τη γυναίκα. Βλέπει ότι την καταπιέζουν. Φανερώνεται πραγματικός υπερασπιστής της. Ρίχνει όλους στο φιλότιμο». Γενικότερα πιστεύω ότι η διδασκαλία του Αγίου Κοσμά παραμένει επίκαιρη και διαχρονική. Επισημαίνω τρία τουλάχιστον σημεία που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο Έλληνα:

Εθνική ταυτότητα. Ο Πατροκοσμάς ζητούσε από τους Έλληνες να διατηρήσουν την Ορθόδοξη Πίστη και την ελληνική γλώσσα. Θεωρούσε απαραίτητη για τη σωτηρία του Ελληνισμού τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας. Σήμερα το ζήτημα της ταυτότητας αποκτά και πάλι μεγάλη σημασία. Ο μέχρι πρό τινος κήρυκας της παγκοσμιοποίησης, ο Αμερικανός Πολιτικός Επιστήμων Φράνσις Φουκουγιάμα, παραδέχεται ότι η πρόοδος της παγκοσμιοποίησης δεν είναι νομοτελειακά βέβαιη και ότι κάθε λαός δικαιούται να διατηρήσει την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα, αρκεί να σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ελπίδα. Ο Άγιος Κοσμάς δίνει παρηγοριά και συγκρατημένη αισιοδοξία σε έναν λαό που έχει δει να αποτυγχάνουν δεκάδες εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών. Ο Άγιος έζησε τα Ορλωφικά του 1770 και τη σφαγή κλήρου και λαού της Πελοποννήσου από τους Τουρκαλβανούς. Και όμως έρχεται και ανυψώνει το ηθικό των Ελλήνων λέγοντας ότι θα έλθει το Ποθούμενον, δηλαδή η απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Χρήσιμο μήνυμα για εμάς τους σημερινούς Έλληνες που κινδυνεύουμε να πάθουμε εθνική κατάθλιψη από την οικονομική κρίση. Ας θυμηθούμε ότι επιβιώσαμε μέσα από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.

Συνύπαρξη πατριωτισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Άγιος Κοσμάς καλλιεργεί τον πατριωτισμό, αλλά ταυτοχρόνως καλεί τους άνδρες να θεωρούν ισότιμη τη γυναίκα, ζητά από τους πλουσίους να δώσουν μερίδιο των χρημάτων τους στους φτωχούς, μιλά για τα δικαιώματα των αθιγγάνων και διδάσκει ότι και ο «γύπτος» είναι πλάσμα του Θεού και πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Ο Άγιος θυμίζει ότι μέσα στην Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία το εθνικό συνυπάρχει με το κοινωνικό, ο πατριωτισμός συμβαδίζει με τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.     https://www.defence-point.gr/news/agios-kosmas-o-aitolos-amp-ellinismos

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Γερμανική μαχαιριά στην Κύπρο, φιλί ζωής στο ψευδοκράτος


Γερμανική μαχαιριά στην Κύπρο… Πέντε ημέρες μετά τη… θύελλα παρεμβαίνει η TUI δίνοντας άλλη διάσταση στην είδηση περί διακοπής των ημερήσιων εκδρομών στα κατεχόμενα κατόπιν συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΥ
ΠΗΓΗ omegalive.com.cy

Χωρίς επί της ουσίας να επιβεβαιώνει τη διακοπή των πακέτων, ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός απορρίπτει τα περί σύναψης συμφωνίας με τη Δημοκρατία. Καθόσον αφορά το επίμαχο για το κατοχικό καθεστώς e-mail και την αναφορά για υπό κατοχή βόρειο τμήμα, η TUI, σε δήλωσή της στην εφημερίδα Cyprus Mail, αποδέχεται μεν την αυθεντικότητά του, το αποδίδει ωστόσο σε αυτόβουλη ενέργεια επιτόπιου προσωπικού, κάτι που όπως ξεκαθαρίζει δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της εταιρείας επί του θέματος.

«Οι αναφορές ενός τοπικού υπαλλήλου σχετικά με την προσφορά εκδρομών στη βόρεια Κύπρο, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Tui Cyprus σε περιεχόμενο και μορφή. Ως μια πραγματικά παγκόσμια εταιρεία, η Tui υποστηρίζει πάντα τις ανταλλαγές και τη συνεργασία ως βάση για την αμοιβαία κατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Cyprus Mail.

Σύμφωνα με την TUI, η εταιρεία προέβη σε παραστάσεις προς την υπεύθυνο της επιχειρησιακής ομάδας στην Κύπρο προκειμένου να μην προβαίνει, κατά την έκφρασή της, σε μη εγκεκριμένες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν τη θέση της εταιρείας, προσθέτοντας ότι πληθώρα πακέτα εκδρομών που περιλαμβάνουν τη «βόρεια Κύπρο» προσφέρονται σε όποιον επιθυμεί να το πράξει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  https://www.defence-point.gr/news/germaniki-machairia-stin-kypro-fili-zois-sto-pseydokratos

Αποστρατείες Ανωτέρων Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Στρατού Ξηράς


ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Πίνακας Αποδεκτών Β΄ ΚΛΑΔΟΣ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β1 (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ)
ΤΜΗΜΑ 2 (ΚΡΙΣΕΙΣ-ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΞΚΩΝ)
Τηλεφ. 210-6553211
ΚΟΙΝ.: Φ.400/264/666482
Σ.7498
Αρ. Εγκυκλίου: 173
Αθήνα, 23 Αυγ 24
ΘΕΜΑ: Προσωπικό – Διοικητικά
ΣΧΕΤ.: Ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση
νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών
οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις»,
(Α΄ 112)

  1. Σας γνωρίζουμε ότι κοινοποιείται το από 13-08-2024 π.δ.
    «Αποστρατείες Ανωτέρων Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Στρατού Ξηράς»,
    που δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 2518/21-08-24 ΦΕΚ, τεύχος Γ΄ και βεβαιώθηκε
    για την ύπαρξη πρόβλεψης πίστωσης στον προϋπολογισμό με την υπ’ αριθμ.
    1475798/14-08-2024 εγγραφή του ΓΕΣ/ΔΟΙ.
  2. Οι αποστρατευόμενοι με το παραπάνω π.δ. Αξιωματικοί να διαγραφούν
    σύμφωνα με το 1400/1973 ν.δ. «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών Ενόπλων
    Δυνάμεων» άρθρο 36 παρ. 1, με ημερομηνία διαγραφής την 30 Σεπτεμβρίου
    2024.
  3. Να υποβληθούν στο ΓΕΣ/Β1/2α
    και ΓΕΣ/Β1/7 αποδεικτικά κοινοποίησης
    της παρούσας εγκυκλίου στους Αξιωματικούς της παραγράφου 2 καθώς και
    δηλώσεις περί του τόπου οριστικής διαμονής τους (πόλη, οδός, αριθμός, αριθμός
    τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Αστυνομικό Τμήμα και
    ταχυδρομικός κώδικας του Αστυνομικού Τμήματος). Όμοιες δηλώσεις να
    υποβληθούν ως εξής:
    α. Στο ΓΕΣ/Α4 (ΔΕΣ).
    β. Στην ΕΜΜ/Διοίκηση Επιστράτευσης του τόπου οριστικής
    διαμονής.
    -2-
    γ. Στις αρμόδιες Στρατολογικές Υπηρεσίες.
  4. Στους αποστρατευόμενους να κοινοποιηθεί το π.δ. αποστρατείας τους
    και να χορηγηθεί ΦΠ για τον τόπο της οριστικής διαμονής τους, κατόπιν αναφοράς
    των ενδιαφερομένων και με έγκριση του 1ου ΕΓ του αρμόδιου Σχηματισμού.
  5. Οι τηρούντες τα ατομικά έγγραφα των αποστρατευόμενων αξιωματικών
    (Ατομικό φάκελο, Βιβλιάριο Μητρώου, Ατομικό Δελτίο Υγείας, Δελτίο Στρατιωτικής
    Ταυτότητας και Μεταλλική Ταυτότητα) να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
    α. Δνση Όπλου – Σώματος
    (1) Έλεγχος της πληρότητας του Ατομικού Φακέλου και
    καταχώριση της τελευταίας μεταβολής της αποστρατείας του αξιωματικού πλήρως
    αιτιολογημένης.
    (2) Τήρηση του Ατομικού Φακέλου επί εξάμηνο, για τη
    χρησιμοποίησή του σε τυχόν εκκρεμότητες (προσφυγές, παράπονα κλπ) και μετά
    διαβίβαση αυτού στο ΓΕΣ/Β10 (ΔΓΜΥ).
    β. Σχηματισμός – Υπηρεσία από την οποία αποστρατεύονται
    (1) Ενημέρωση και κλείσιμο του Βιβλιαρίου Μητρώου και του
    Δελτίου Υγείας. Παραλαβή του Δελτίου Στρατιωτικής Ταυτότητας (ΔΣΤ) και της
    μεταλλικής τοιαύτης. Σε περίπτωση απώλειας του ΔΣΤ να υποβάλλεται μαζί με την
    υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση από την αστυνομική αρχή, στην οποία να
    εμφανίζεται η ημερομηνία δήλωσης της απώλειας.
    (2) Συγκέντρωση και αποστολή των παραπάνω το δυνατόν
    συντομότερο απ’ ευθείας στο ΓΕΣ/Β10 (ΔΓΜΥ).
    (3) Παραλαβή των Βιβλιαρίων Υγειονομικής Περίθαλψης και
    διαβίβαση αυτών στο ΓΕΣ/ΔΥΓ.
    (4) Τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται στον Εθνικό
    Κανονισμό Ασφαλείας (ΕΚΑ/2018/ΓΕΕΘΑ/Ε3), που αφορά την υπογραφή της
    Υπεύθυνης Δήλωσης Εμπιστευτικότητας για ανάκληση της εξουσιοδότησης
    ασφαλείας χειρισμού Εθνικών Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και Υλικών (ΕΔΠΥ)
    από τους αποστρατευόμενους αξιωματικούς.
  6. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
    -3-
  7. Χειριστής θέματος: Ανχης (ΠΖ) Σωκράτης Στεφανιδακης, Βοηθός
    Επιτελή ΓΕΣ/Β1/2α
    , τηλ. ΕΨΑΔ: 800-3211, τηλ. ΟΤΕ: 210-6553211.
    Ταξίαρχος Ιωάννης Παρασκευόπουλος
    Ακριβές Αντίγραφο Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς
    Ανχης (ΠZ) Σωκράτης Στεφανιδάκης
    Επιτελής ΓΕΣ/Β1/2α
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
    Αποδέκτες για Ενέργεια
    ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ
    ΓΕΣ/ ΔΙΤ-ΔΠΒ -ΔΥΠ-ΔΥΓ
    ΕΛΔΥΚ/ΔΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟ
    107 Α/Κ ΜΜΠ-ΠΕΠ
    699 ΠΑΠ
    303 ΠΕΒ
    Αποδέκτες για Πληροφορία
    ΓΕΣ/Α4
    ΓΕΣ/Β1/2α
    ΓΕΣ/Β1/6,7
    ΓΕΣ/Β2
    ΓΕΣ/Β10
    ΓΕΣ/Δ1 – ΔΟΙ/1
    ΓΕΣ/ΔΥΓ/ΕΔΥΠ
    ./.
    Αποστρατείες Ανωτέρων Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Στρατού Ξηράς
    Η Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ
    ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Έχοντας υπόψη:
  8. Τις διατάξεις του ν.δ. 1400/1973 «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών
    των Ενόπλων Δυνάμεων» (Α΄ 114).
  9. Τις αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
    α) Φ.414.14/59/661841/Σ.6892/25.07.24/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/Β1/2,
    β) Φ.414.14/60/661846/Σ.6893/25.07.24/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/Β1/2.
    Με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
    Αποφασίζουμε
    Θέτουμε σε αποστρατεία με αίτησή τους, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν.δ.
    1400/1973, και εγγράφουμε στα στελέχη της εφεδρείας, σύμφωνα με το άρθρο 37
    του ν.δ. 1400/1973, με τον βαθμό που φέρουν, τους παρακάτω Αξιωματικούς Όπλων
    και Σωμάτων Στρατού Ξηράς, κατόπιν αποδοχής των αιτήσεων αποστρατείας και
    παραίτησής τους από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:
    α. Αντισυνταγματάρχη Υγειονομικού Νοσηλευτικής Καλλονιάτη Μαρία
    του Παναγιώτη (ΑΜ:52229), που γεννήθηκε το έτος 1972 στη Μυτιλήνη.
    β. Ταγματάρχη Ιππικού Τεθωρακισμένων Καπάνταη Αναστάσιο του
    Δημητρίου (ΑΜ:59271), που γεννήθηκε το έτος 1983 στην Τρίπολη.
    γ. Ταγματάρχη Φροντιστών Πυροβολικού Πένο Δημήτριο του Γεωργίου
    (ΑΜ:59810), που γεννήθηκε το έτος 1973 στην Έδεσσα.
    δ. Ταγματάρχη Τεχνικού Τσαγγάρη Αχιλλέα του Ευάγγελου (ΑΜ:58629),
    που γεννήθηκε το έτος 1974 στη Λάρισα.
    ε. Ταγματάρχη Υλικού Πολέμου Πυροτεχνουργών Ζάχο Ζάχο του
    Αργυρίου (ΑΜ:58695), που γεννήθηκε το έτος 1972 στη Θεσσαλονίκη.
    -5-
    Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του
    παρόντος διατάγματος.
    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2024
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ   https://www.kranosgr.com/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%89%cf%84%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%8c-3/

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Προαγωγές Ανωτέρων Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Στρατού Ξηράς



ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πίνακα «Α» ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Β΄ ΚΛΑΔΟΣ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β1 (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ)
ΤΜΗΜΑ 2 (ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ
ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ)
Τηλεφ. 210-6553036
ΚΟΙΝ.: ΓΕΣ/Β1/2α Φ.400/263/666459
Σ.7496
Αρ. Εγκυκλίου: 171
Αθήνα, 23 Αυγ 24
ΘΕΜΑ: Προσωπικό Διοικητικά
ΣΧΕΤ.: Ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση
νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών
οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις»,
(Α΄ 112)

  1. Σας γνωρίζουμε ότι κοινοποιείται το από 14-08-2024 π.δ. «Προαγωγές
    Ανωτέρων Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Στρατού Ξηράς», που δημοσιεύθηκε
    στο με αριθμό 2509/21-08-2024 ΦΕΚ (Τεύχος Γ΄) και βεβαιώθηκε για την ύπαρξη
    πρόβλεψης πίστωσης στον προϋπολογισμό με την υπ’ αριθμ. 1476071/19-08-
    2024 εγγραφή του ΓΕΣ/ΔΟΙ.
  2. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
  3. Χειριστής θέματος: Λγός (ΠΖ ΕΥ) Νέστωρ Τσόρβας, Επιτελής
    ΓΕΣ/Β1/2α
    , τηλ. ΕΨΑΔ: 800-3036, τηλ. ΟΤΕ: 210-6553036.
    Ταξίαρχος Ιωάννης Παρασκευόπουλος
    Ακριβές Αντίγραφο Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς
    Λοχαγός (ΠZ-ΕΥ) Νέστωρ Τσόρβας
    Επιτελής ΓΕΣ/Β1/2α

ΑΔΑ:
./.
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προαγωγές Ανωτέρων Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Στρατού Ξηράς
Η Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις:
    α) του ν. 2439/1996 «Ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών
    των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 219),
    β) του ν. 3883/2010 «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών
    των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων,
    Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» (Α΄ 167).
  2. Το από 02.03.2024 π.δ. «Κύρωση πινάκων τακτικών κρίσεων έτους 2024-
    2025 και προαγωγές Συνταγματαρχών Όπλων Στρατού Ξηράς» (Γ΄ 688).
  3. Το από 03.03.2024 π.δ. «Κύρωση πινάκων τακτικών κρίσεων έτους 2024-
    2025 Συνταγματαρχών Σωμάτων Στρατού Ξηράς» (Γ΄ 695).
    Με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
    Αποφασίζουμε
    Προάγουμε:
    α. Σύμφωνα με την περ. α της παρ. 4 και την περ. α της παρ. 5 του
    άρθρου 21 του ν. 2439/1996 και το άρθρο 91 του ν. 3883/2010, σε Ταξίαρχο τον
    Συνταγματάρχη Μηχανικού Βιτσαξάκη Νικόλαο του Ιωάννη (ΑΜ:48577), ο οποίος
    κρίθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) στις τακτικές ετήσιες κρίσεις
    έτους 2024-2025 ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του» και έχει
    τουλάχιστον μία (1) κρίση διατηρητέου στον βαθμό του, της προαγωγής του
    λογιζομένης από 02.03.2024, ημερομηνία κατά την οποία κυρώθηκε ο πίνακας
    κρίσης του.
    β. Σύμφωνα με την περ. α της παρ. 4 και την περ. α της παρ. 5 του
    άρθρου 21 του ν. 2439/1996 και το άρθρο 91 του ν. 3883/2010, σε Ταξίαρχους τους
    παρακάτω Συνταγματάρχες Σωμάτων, οι οποίοι κρίθηκαν από το ΑΣΣ στις τακτικές
    ετήσιες κρίσεις έτους 2024-2025 ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία
    τους» και έχουν τουλάχιστον μία (1) κρίση διατηρητέου στον βαθμό τους, της
    προαγωγής τους λογιζομένης από 03.03.2024, ημερομηνία κατά την οποία
    κυρώθηκαν οι πίνακες κρίσης τους:
    -2-
    (1) Υλικού Πολέμου Χατζηκοσμά Σταύρο του Χαράλαμπου
    ΑΜ:49242
    (2) Έρευνας Πληροφορικής Κούρτη Χρυσόστομο του Νικολάου
    ΑΜ:47849
    (3) Έρευνας Πληροφορικής Χάρο Ιγνάτιο του Κωνσταντίνου
    ΑΜ:49022
    (4) Υγειονομικού Ιατρών Σαλεμή Νικόλαο του Σταματίου
    ΑΜ:47050
    (5) Υγειονομικού Ιατρών Κουτσόπετρα Πέτρο του Ηλία
    ΑΜ:47054
    (6) Υγειονομικού Ιατρών Καπράλο Δημήτριο του Κωνσταντίνου
    ΑΜ:47580
    (7) Υγειονομικού Ιατρών Παπακωνσταντή Μάρκο του Δημητρίου
    ΑΜ:47677
    (8) Υγειονομικού Ιατρών Χατζόπουλο Εμμανουήλ του Νικολάου
    ΑΜ:49366
    (9) Υγειονομικού Ιατρών Νικολόπουλο Παναγιώτη του Γεωργίου
    ΑΜ:49498
    (10) Υγειονομικού Ιατρών Τσάμη Νικόλαο του Ευαγγέλου
    ΑΜ:50016
    (11) Υγειονομικού Ιατρών Μουστάκα Δημήτριο του Αλεξάνδρου
    ΑΜ:50022
    (12) Υγειονομικού Κτηνιάτρων Τερψίδη Κωνσταντίνο του Ηλία
    ΑΜ:46098
    (13) Υγειονομικού Κτηνιάτρων Καψάλη Κωνσταντίνο του
    Γεωργίου ΑΜ:48414
    (14) Υγειονομικού Κτηνιάτρων Τσελεπίδη Σταύρο του
    Θεόπεμπτου ΑΜ:50028
    (15) Υγειονομικού Κτηνιάτρων Σολωμό Διονύσιο του Γεωργίου
    ΑΜ:50065
    (16) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Κοσμίδου Σοφία του Βασιλείου
    ΑΜ:46017
    (17) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Κοτλίδα Ελένη του Νικολάου
    ΑΜ:47089
    (18) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Δέσκα Ανδριανή του
    Χαράλαμπου ΑΜ:47100
    (19) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Μιχαλέα Μαρία του Αθανασίου
    ΑΜ:47102
    (20) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Παναγιωτοπούλου Μαρίνα του
    Αθανασίου ΑΜ:47691
    (21) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Ρέκκα Φανή του Παναγιώτη
    ΑΜ:47693
    (22) Υγειονομικού Νοσηλευτικής Μπέριου Ευγενία του Χρήστου
    ΑΜ:48098.
    Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του
    παρόντος διατάγματος.
    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2024
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ   https://www.kranosgr.com/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%89%cf%84%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%8c%cf%80%ce%bb%cf%89-5/

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ

       https://army.gr/wp-content/uploads/2024/08/New-1.pngIMG-d74ea4a4de092ef41ab00c6eff191f17-V

Από 19 έως 20 Αυγούστου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) «ΚΩΣ».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του Σχηματισμού, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) «ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΥ», «ΣΚΑΝΔΑΡΙΟΥ» και το Φυλάκιο «ΣΚΟΥΡΝΟΥ».

Ο Αρχηγός απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες στο προσωπικό του Σχηματισμού και το συνεχάρη για το έργο το οποίο επιτελεί.

#ΕλληνικόςΣτρατός, #HellenicArmy          https://army.gr/ekdiloseis/episkepsi-archigou-ges-stin-periochi-efthynis-tis-80-adte-3/

Ο Μητσοτάκης διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία – Είμαστε πλέον στον πάτο της Ευρώπης

 Ο Μητσοτάκης διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία – Είμαστε πλέον στον πάτο της Ευρώπης
Το «success story» της Κυβέρνησης των «αρίστων»: Οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τους μισθούς της Βουλγαρίας!


Έρευνα του ΚΕΠΕ ήρθε να προσθέσει μια ακόμη αρνητική πρωτιά της χώρας μας υπό την «άριστη» διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Με… κάθε επισημότητα οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τους μισθούς της Βουλγαρίας!

Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πλέον ουραγός, φτωχοποιημένη και προσεχώς εξαθλιωμένη…

Στην ανάλυση του Βλάση Μισσού στο τελευταίο τεύχος των «Οικονομικών Εξελίξεων» του ΚΕΠΕ, σημειώνεται μέσω στοιχείων ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένης σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης.

«Στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (purchase power parity, PPP)», σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανάλυση του ΚΕΠΕ.

Ενώ προστίθεται: «Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας –για συντομία, ωρομισθίου2 – υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης».

Με απλά λόγια, οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι –πια- πιο φτωχοί από τους Βούλγαρους, καθώς η μισθολογική δυναμική μας… κατακρημνίστηκε.

Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ζει το μύθο της, αλλά τον εφιάλτη της: Είναι τελευταία σε μισθούς, αλλά υπερπρωταθλήτρια στην ακρίβεια.

    🤝 pic.twitter.com/PMhB0QQMZn

    — Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) August 22, 2024

Όσο για τους εργαζόμενους και την εργασιακή «σκλαβιά» με απολαβές-ψίχουλα στην οποία έχουν οδηγηθεί, το ΚΕΠΕ σημειώνει:

«Η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Από το 2020, οπότε και καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας σε όλη την ΕΕ27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην ΕΕ27 εκτιμάται σε 3,4%, έναντι 9,25% στην Ελλάδα – δηλαδή, τριπλάσια του μέσου όρου. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023, μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο».

Καταλήγοντας, η ανάλυση του ΚΕΠΕ αναφέρεται στο φαινόμενο «των εργαζόμενων φτωχών», με τους Έλληνες να είναι στο επίκεντρο:

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ27, η Ελλάδα έχει διέλθει μια μακρά περίοδο περικοπών και στασιμότητας των αμοιβών εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά, περισσότερες ώρες εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά το 2022, το 23,1% των εργαζομένων (περίπου 1 στους 4) να υπολογίζεται ότι διαβιοί με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλιού φτώχειας του 2009. Το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών οφείλει να αποτελέσει επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της χώρας και να απασχολήσει εντονότερα την κοινή γνώμη. Η αύξηση της απασχόλησης, μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων και ποιοτικών, θέσεων εργασίας, αποτελεί παράγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας».

Αυτή είναι λοιπόν η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» των πολιτών σε αυτή τη χώρα, αλλά και η «βζιιιν» ανάπτυξη, όπως τη φαντασιώθηκαν ο Μωυσής Πρωθυπουργός μας και ο αερολόγος φανφαρόνος εμπροσθοφύλακάς του.

    Δείτε την ανάλυση του ΚΕΠΕ:   https://www.newsbreak.gr/oikonomia/681797/o-mitsotakis-dielyse-tin-oikonomia-kai-tin-koinonia-eimaste-pleon-ston-pato-tis-eyropis/

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το σαμποτάζ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας είναι ελληνικό!

 

Εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό, ή ποιος είναι αυτός, που εμποδίζει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη -ως γνωστό θα ξεκινά από το Ισραήλ.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Έτσι ρώτησα δεξιά και αριστερά, διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα και το συμπέρασμα είναι -και μακάρι να βγω ψεύτης και θα το παραδεχθώ δημόσια- ότι ο λόγος των καθυστερήσεων είναι επειδή έχει συμφέροντα ένα «κομμάτι» του πολιτικού και οικονομικού διεφθαρμένου συστήματος.

Το ξέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να αναφέρουμε “ονόματα και διευθύνσεις”, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται ευρύτερη και ενδελεχής έρευνα, η οποία είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, λοιπόν, και αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση και οφέλη με την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το δικό μας συμπέρασμα, το οποίο και υποστηρίζουμε.

Δεν γνωρίζω τις σκέψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί την πάση θυσία υλοποίηση του έργου. Όσον αφορά το Ισραήλ, έχει ανέβει στο τρένο της ηλεκτρικής διασύνδεσης πρώτο. Τα όποια οικονομικά συμφέροντα ολίγο με ενδιαφέρουν -εκτός βεβαίως της διαφθοράς, από την οποία δεινοπαθούν και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η διαφθορά, ως γνωστό, βρίσκεται παντού, καθέτως και οριζοντίως στους κρατικούς μηχανισμούς.

Έχουν διαβρώσει αυτό που ονομάζουμε κράτος. Έτσι είναι εύκολο για το οικονομικό σύστημα, με τη βοήθεια επίορκων πολιτικών, να σταματούν επενδύσεις που γίνονται για το συμφέρον του λαού. Είναι βαριές οι λέξεις, το γνωρίζω. Αλλά οι πολιτικοί δίνουν όρκο να προστατεύσουν τα συμφέροντα του λαού.

Συνειδητά αποφεύγω σχέσεις -ακόμα και συναντήσεις- με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, πέραν αυτών των τυπικών που αφορούν την εργασία μου ως δημοσιογράφος. Για να κρίνουμε και να κατακρίνουμε -όπως μονίμως κάνουμε, χωρίς φόβο και πάθος- πρέπει να παραμένουμε μακριά από τα διεφθαρμένα συστήματα. Λαμβάνουμε θέση πάντα στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Έχω αντιληφθεί συζητώντας και με τους Αμερικανούς ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, εξυπηρετεί απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού στο σύνολο του. Πρόκειται για στρατηγική επένδυση, που θα μπορούσε να βοηθήσει και την εθνική υπόθεση του Κυπριακού. Το γνωρίζουν και ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να βαδίσουν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ  https://www.defence-point.gr/news/to-sampotaz-tis-ilektrikis-diasyndesis-israil-kyproy-kai-elladas-einai-elliniko

Η κυβέρνηση παραχώρησε το Αιγαίο στην Τουρκία;

 

Χωρίς κανένα κυβερνητικό σχόλιο, οι σχετικές ειδήσεις εξαφανίστηκαν από τα συστημικά ΜΜΕ - Η Άγκυρα επιτηρεί την παραμικρή κίνηση του ιταλικού ερευνητικού που διενεργεί έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου


Άκρα του τάφου σιωπή περιβάλλει τις αντιδράσεις της Αθήνας ως προς τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο και τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετική γραμμή απέναντι σε κάθε ελληνική πρωτοβουλία στο αρχιπέλαγος.

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι, εφημερίδα «δημοκρατία»

Η Άγκυρα επιτηρεί την παραμικρή κίνηση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους «Ievoli Relume» που διενεργεί έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης ΕλλάδαςΚύπρου, δυναμιτίζοντας το καλό κλίμα που επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, αποπροσανατολίζοντας την ελληνική κοινή γνώμη από την ουσία των ανυπέρβλητων προβλημάτων με την Τουρκία.

Οι αποκαλύψεις για την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας «F-493 TCG Gelibolu», που παρακολουθούσε τα προηγούμενα 24ωρα τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κάσου, και του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πετούσε πάνω από την περιοχή των ερευνών, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., αλλά και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, δεν προκάλεσαν την παραμικρή κυβερνητική αντίδραση.

Το Μαξίμου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΥΠΕΞ απαξίωσαν το οιοδήποτε σχόλιο. Ταυτόχρονα, ως διά μαγείας, οι σχετικές ειδήσεις εξαφανίστηκαν και από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Αφωνία επικρατεί και ως προς το εάν η Αθήνα έχει αποδεχθεί τελικά σιωπηρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «παράνομο». Μεμονωμένες φωνές από το κυβερνητικό στρατόπεδο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «αφέλεια» με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εντεινόμενη τουρκική απειλή.

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Σωτήρης Σέρμπος, σε χθεσινή παρέμβασή του στον τηλεοπτικό Σκάι, τόνισε ότι στην ελληνική πλευρά κυριαρχεί «έλλειμμα στρατηγικής», με το Μέγαρο Μαξίμου να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» σημείωσε ο καθηγητής Σέρμπος.

Για τις μελλοντικές κινήσεις του ιταλικού σκάφους δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, υπό την έννοια ότι το εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου δεν μπορεί να ανακοπεί εξαιτίας των τουρκικών ανυπόστατων αιτιάσεων. Εννοείται ότι το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο το ιταλικό ερευνητικό παραμένει «φυλακισμένο» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως επιθυμεί η Άγκυρα.

Η πολιτική της υποχωρητικότητας σε όλα έχει αποθρασύνει την τουρκική πλευρά, που υπερασπίζεται με ολοκληρωτικό τρόπο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία εγείρει προσχηματικά εμπόδια, καθώς αντιλαμβάνεται τις μείζονες στρατηγικές διαστάσεις του σημαντικού αυτού έργου υποδομής που θα συνδέει ενεργειακά την Ελλάδα με την Κύπρο    https://www.newsbreak.gr/politiki/681961/i-kyvernisi-parachorise-to-aigaio-stin-toyrkia/