Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Παν. Χηνοφώτης: Ναυτική Αποτροπή


Από την αρχή της ναυτικής ιστορίας η βασική φιλοσοφία της θαλάσσιας απαγόρευσης (sea denial) ήταν η άρνηση θαλάσσιου ελέγχου στις εχθρικές ναυτικές δυνάμεις και Αποτροπή προσέγγισής τους σε ζωτικούς λιμένες ή περιοχές, καθώς και η εξασφάλιση του θαλάσσιου εμπορίου μέσω συναφών ναυτικών επιχειρήσεων, θαλάσσιων αποκλεισμών και καταπολέμησης της πειρατείας.

ΤΟΥ Ναυάρχου ε.α. Π. ΧΗΝΟΦΩΤΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το θαλάσσιο περιβάλλον προσφέρει «ευρύ ορίζοντα» κάλυψης και απόκρυψης παράνομων ενεργειών. Η θαλάσσια ασφάλεια προϋποθέτει την εξασφάλιση του θαλάσσιου χώρου μέσω ναυτικής αποτροπής παραδοσιακών και νέων απειλών, που συνεπάγονται οι καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς και οι αναδυόμενες αντιπαλότητες του διεθνούς συστήματος, ενώ αποτελεί βασική προτεραιότητα των κρατών και των διεθνών οργανισμών.

Στο θαλάσσιο περιβάλλον αντανακλώνται μέτρα και συνεργασίες για πρόληψη και αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών τρομοκρατίας, λαθρεμπορίου συμβατικών και πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) και επίδρασης (WME), βενθικού πολέμου κατά των υποθαλάσσιων υποδομών ζωτικής σημασίας (αγωγοί ενέργειας και επικοινωνίας, εγκαταστάσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος), διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, παράνομης μετανάστευσης – εμπορίας ανθρώπων, κλιμάκωσης περιστατικών πειρατείας με ή χωρίς ομηρία πληρώματος, επιχειρήσεων κυβερνοπολέμου, ασύμμετρης χρήσης τεχνολογίας, υβριδικών απειλών, UAVs και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιθέσεις κατά πλοίων μεταφοράς φορτίων και υδρογονανθράκων από ανταρτικές ή παραστρατιωτικές ομάδες σε περιοχές κομβικής σημασίας θαλάσσιων γραμμών επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσιων διόδων.

Οι επιχειρήσεις προστασίας και αντιμετώπισης των εν λόγω απειλών και κινδύνων, στην ολότητα του θαλάσσιου χώρου, συνιστούν «επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής» και απαιτούν διεθνή συνεργασία για τη διασφάλιση του σεβασμού και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η σύγχρονη ναυτική αποτροπή, αξιοποιώντας νέα πεδία εφαρμογών των τεχνολογικών εξελίξεων, αποτελεί μια ολοκληρωμένη, σύνθετη και οριζόντια έννοια, εμπεριέχοντας ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών, επιχειρήσεων και δράσεων για τη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας, με διεθνή συνεργασία και συντονισμό. Θεμέλιο της επιτυχούς ναυτικής αποτροπής αποτελούν οι δεξιότητες που αποκτώνται ή και αναπτύσσονται μέσω του συνόλου της εκπαίδευσης και της πρακτικής εξάσκησης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (ΝΑΤΟ Maritime Interdiction Operational Training Center – NMIOTC).

Το ΚΕΝΑΠ είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό Κέντρο της Συμμαχίας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κατόπιν αποφάσεως της υπουργικής συνόδου της Συμμαχίας την 12.6.2003, ιδρύθηκε την 15.11.2005, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη από τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους ανώτατους διοικητές της Συμμαχίας (SACEUR, SACT) και απέκτησε την πλήρη επιχειρησιακή του ικανότητα τον Οκτώβριο του 2008. Κατά βάση στελεχώνεται από ελληνικό προσωπικό συνεπικουρούμενο από ολιγομελές προσωπικό εκ Κ-Μ της Συμμαχίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ     https://www.defence-point.gr/news/nayarchos-chinofotis-naytiki-apotropi

Δεν υπάρχουν σχόλια: