Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΓΕΑ: Δυσάρεστη έκπληξη το κόστος “αυτοπροστασίας” των F-16V και οι ελληνικοί όροι (vid)


Την υλοποίηση της διαδικασίας για την επιλογή νέου, ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας που θα εγκατασταθεί στα 82 συνολικά μαχητικά F-16C/-D Block 52+ / Block 52+ Advanced που εκσυγχρονίζονται στη διαμόρφωση Block 72 Viper, άρχισε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ

Παρά την αρχική δυσάρεστη έκπληξη, η Πολεμική Αεροπορία, κεφαλαιοποιώντας τη μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία της πτητικής εκμετάλλευσης των Viper αλλά και των Rafale έχει διαμορφώσει πλήρη άποψη για τις επιθυμητές επιδόσεις του νέου συστήματος αυτοπροστασίας, ενώ έχει καθορίσει και δύο κρίσιμους απαράβατους όρους.

Ήδη έχει παραληφθεί από το ΓΕΑ η απάντηση των αμερικανικών κρατικών αρχών στην ελληνική επιστολή αιτήματος (LOR: Letter of Request) για Τιμή και Διαθεσιμότητα (for P&A [Price and Availability]). Σύμφωνα με πληροφορίες του DP στην αμερικανική απάντηση περιλαμβάνονται τρία εναλλακτικά συστήματα:

>το AN/ALQ-257 IVEWS (Integrated Viper Electronic Warfare Suite: ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου [για] το Viper) κατασκευής της αμερικανικής Northrop Grumman. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσίαση του συστήματος έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. Αναλυτική περιγραφή του συστήματος μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση του DP με τίτλο «F-16 Viper για την Τουρκία και EW: Σημαντικό ορόσημο για το σύστημα αυτοπροστασία    ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ .                            ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  https://www.defence-point.gr/news/gea-dysaresti-ekplixi-to-kostos-quot-aytoprostasias-quot-ton-f-16v-kai-oi-ellinikoi-oroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: