Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αναβάθμιση των πυροβόλων Mk-45 και πυρομαχικά με εμβέλεια 75 χλμ. για τις ΜΕΚΟ-200ΗΝ !

Υψηλή κινητικότητα αρχίζει να καταγράφεται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (ΕΜΖ) των φρεγατών MEKO-200HN, καθώς οι υποψήφιες εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον εκσυγχρονισμό τους άρχισαν τις παρουσιάσεις των προτάσεων τους. Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου παρουσιάζεται στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ από την BAE Systems ο φάκελος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του πυροβόλου Μk-45.
Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr προτείνεται η αναβάθμιση του Συστήματος Ναυτικού Πυροβόλου Mk45 των 127 χιλ στην διαμόρφωση Mod 2 ή Mod 4. Οι βελτιώσεις αφορούν τόσο στην ακρίβεια, όσο και στο βεληνεκές των πυροβόλων, ενώ συμπληρώνονται από πυρομαχικά εκτεταμένου βεληνεκούς (LRLAP) για προσβολή την στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη των 75 χιλιομέτρων!
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η επιχειρησιακή παρουσία ενός τέτοιου συνδυαασμού σε μιά θάλασσα όπως το Αιγαίο, αλλάζει πολλά από τα σημερινά τακτικά δεδομένα, αφού επιτρέπει στο σκάφος να εκτελεί αποστολές ναυτικού βομβαρδισμού σε ασφαλείς αποστάσεις από την ακτή, αλλά θεωρητικά και να προσβάλει τα εχθρικά σκάφη επιφανείας μένοντας αθέατο στο πλούσιο από παράκτιες «κρυψώνες» Αιγαίο.
Επίσης προτείνεται ως δευτερεύον οπλισμός το πυροβόλο Mk38 Mod 2 των 25 χιλ, που διαθέτει κονσόλα τηλεχειριζόμενης λειτουργίας και προσφέρει βεληνεκές 2 χιλιομέτρων με ρυθμό βολής 180 βλήματα το λεπτό. Στη κατηγορία αυτή είναι βέβαιο ότι θα προταθεί από την Oerlicon Contraves το σύστημα Millennium με πυροβόλο των 35 χλστ.
Στην εν λόγω παρουσίαση θα λάβουν μέρος ο Διευθυντής Διευθύνσεως Εξοπλισμών Αρχιπλοίαρχος(Μ) Ν. Κατσικογιάννης ΠΝ, ο Διευθυντής Προγράμματος Φ/Γ Πλοίαρχος(Μ) Γ. Χριστόπουλος ΠΝ ενώ την εταιρεία BAE Systems θα εκπροσωπήσουν οι Jeff Graslewicz, Scott Sismilich και Άνθιμος Βασιλειάδης.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των ΜΕΚΟ-200ΗΝ, έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ
Ανάμεσα στα υποσυστήματα που αναμένεται να αναβαθμιστούν, να αντικατασταθούν ή να συμπληρωθούν είναι το εγγύς σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Κάθε φρεγάτα διαθέτει δύο Εγγύς Οπλικά Συστήματα Phalanx, ένα στο υπερυψωμένο κατάστρωμα πυροβόλου εμπρός από την γέφυρα και ένα στην οροφή του υπόστεγου στην πρύμνη του πλοίου. Η αναβάθμιση του συστήματος στην έκδοση Block 1B περιλαμβάνει την αντικατάσταση των καννών του πυροβόλου με νέες που προσφέρουν μικρότερη διασπορά βολίδων και την προσθήκη ενός συστήματος FLIR που βελτιώνει την ικανότητα έρευνας, ιχνηλάτησης και εμπλοκής απειλών. Παράλληλα ενσωματώνει μονάδα θερμικής απεικόνισης με ικανότητα παθητικής έρευνας και ιχνηλάτησης ημέρα και νύκτα.
Εξετάζεται επίσης η ενσωμάτωση Οπλικού Συστήματος Κατευθυνόμενων Βλημάτων τύπου Βλημάτων Περιστρεφόμενης Ατράκτου συστήματος (RAM). Εναλλακτικά εξετάζεται και εδώ η τοποθέτηση του Μillennium.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: