Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Τις θέσεις της ΠΓΔΜ παρουσίασε ο Ιβάνοφ στον Νίμιτς Ο Μάθιου Νίμιτς θεωρεί σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε το απόγευμα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της προεδρίας της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ιβάνοφ και Νίμιτς είχαν μια περιεκτική συζήτηση σχετικά με την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ο κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για εντατικοποίηση της διαδικασίας για την υπέρβαση της διαφοράς με την Ελλάδα.
Ο κ. Νίμιτς, καταλήγει η ανακοίνωση, παρουσίασε ορισμένες ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί λύση.
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Χωρίς νέα πρόταση ο Νίμιτς
Νωρίτερα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.
«Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.
«Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
«Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξεhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2010_325240

Δεν υπάρχουν σχόλια: