ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ...
Ειδήμονας του ΟΗΕ κατηγόρησε την Αλβανία για παρακώλυση της διεθνούς έρευνας που διεξάγεται για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με βασανισμούς, δολοφονίες και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κόσσυφοπέδιο το 1999.
«Καμία από τις ερευνητικές προσπάθειες δεν έτυχε κάποιας ουσιώδους συνεργασίας από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης», τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την έκθεση σχετικά με τις εξωδικαστικές, ή μαζικές, εκτελέσεις, Φίλιπ Άλστον. Οι εξηγήσεις που του χορηγούσαν οι αλβανοί αξιωματούχοι «πρακτικώς κατέληγαν σε ένα γραφειοκρατικό παιγνίδι και σε ένα διπλωματικό πινγκ- πονγκ, κατά το οποίο η ευθύνη για την έλλειψη απαντήσεων στα αιτήματά μας μετακυλιόταν από το ένα γραφείο στο άλλο», τονίζει ο ίδιος.
«Το καθένα, δε, από αυτά επέμενε πως εάν του εζητείτο από τις κατάλληλες αρχές και υπό τις αρμόζουσες προϋποθέσεις δεν θα δίσταζε να συνεργασθεί. Εντούτοις, το βασικό περιεχόμενο όλου αυτού είναι ότι το θέμα έπεφτε πάντοτε σε τέλμα», δηλώνει ο Άλστον.
«Οι αλβανικές αρχές πιστεύουν ακράδαντα πως οι αιτιάσεις περί εμπορίας οργάνων είναι πολιτικά υποκινούμενες, γελοίες και εντελώς αβάσιμες. Αλλά εάν οι αρχές πιστεύουν αυτά, ιδού ένας παραπάνω λόγος για να ενθαρρύνουν τις διεθνείς αρχές, όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διεξάγουν έρευνες στην Αλβανία για να διαλευκανθεί το θέμα», προσθέτει. Να υπενθυμίσουμε ότι τα Τίρανα το περασμένο έτος είχαν απορρίψει αίτημα του Βελιγραδίου για μία έρευνα στην Αλβανία του σέρβου εισαγγελέα Βλαντίμιρ Βούκσεβιτς, ο οποίος είχε ανακαλύψει στοιχεία που τεκμαίρουν την εμπορία οργάνων, που είχαν ληφθεί από σέρβους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια και μετά τη σύρραξη του Κοσσυφοπεδίου.
«Φρονώ πως θα ήταν προτιμότερο οι έρευνες να μην πραγματοποιηθούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές, διότι αυτό ενδέχεται να έβλαπτε την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των ερευνών», οι οποίες «θα πρέπει να αναληφθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, από τη διεθνή κοινότητα, για να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητά τους», τονίζει ο Άλστον.http://www.stoxos.gr/2010/02/blog-post_7713.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου