Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Αυτό είναι το νέο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας: Η αντι-ΝΑΤΟική συμμαχία που συγκροτεί η Ρωσία στο δρόμο προς την τελική σύγκρουση

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΝΤΑΙ

Στη δημοσιότητα έδωσε ρωσικό think tank τις στρατηγικές βλέψεις της Ρωσίας με χρονικό ορίζοντα το 2050! Συγκεκριμένα, παρουσίασε χάρτη που δείχνει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας ο οποίος παρουσιάζει την Τουρκία ως Ελληνικό έδαφος και τα Σκόπια πλήρως ενταγμένα στη Σερβική επικράτεια!
Ο χάρτης που παρουσιάζει μια αμιγώς ορθόδοξη χερσόνησο του Αίμου διέρρευσε προκαλώντας δυσφορία στην Τουρκική Κυβέρνηση που ζήτησε εξηγήσεις από τον Ρώσο Πρέσβη στην Αγκυρα!
Επιπλέον, εκτεταμένες συζητήσεις γίνονται στη Ρωσία σχετικά με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ αλλά και των ΗΠΑ. Ρώσοι αναλυτές προτείνουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (8-10 Ιουλίου), στην πόλη Ούφα της Ρωσσίας, να συζητηθεί η δημιουργία μιας στρατιωτικο-στρατηγικής σύμπραξης με τη Κίνα και την Ινδία. Η απειλή άλλωστε είναι κοινή, το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν σε έκθεση τους:
Η Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι μια χώρα κλειδί για την Ευρασία, καθώς είναι η μοναδική μπορεί να καταστρέψει τις ΗΠΑ σε ένα πυρηνικό πόλεμο. Η πρόταση του υπουργού Άμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεχκάν για συντονισμό των προσπαθειών στον αγώνα ενάντια στην απειλή που δημιουργείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή, όπως την έκανε στην Διεθνή Συνδιάσκεψη της Μόσχας για ζητήματα ασφάλειας, δεν φαντάζει παράξενη. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Ρωσσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλαντίν Μπορουντζερί, η χώρα του είναι έτοιμη για διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι «αυτή είναι και η άποψη του ανώτατου θρησκευτικού μας ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την εξέλιξη των σχέσεων με τη Ρωσσία» είπε ο Μπορουντζέρι.
Το Ιράν, σύμφωνα με τον στρατηγό Ντεχκάν, θα ήθελε να δημιουργήσει στρατιωτική συμμαχία όχι μόνον με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα και την Ινδία. Στις συνθήκες των κυρώσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Κίνα βοήθησε το Ιράν να εμπορεύεται πετρέλαιο μέσω του δικού της συστήματος τιμολογήσεων, όταν η Δύση είχε απενεργοποιήσει το σύστημα SWIFT. Και η Ινδία δεν σταμάτησε καθόλου όλον αυτόν τον καιρό να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, αν και δέχθηκε μεγάλη πίεση από την πλευρά των Αμερικανών.
Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι η πρότασή του είναι πολύ απλή –η ύπαρξη της κοινής απειλής στην περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις των σαλαφιστών, οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο στόχος των κρατών-καιροσκόπων είναι «κάποια στιγμή να κατευθύνουν αυτές τις δυνάμεις προς το Αφγανιστάν, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, την Ινδία, τη Δυτική Κίνα, ακόμη και την Ευρώπη» είπε ο Ντεχκάν.
Η δεύτερη απειλή, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «η δημιουργία και η διάδοση «κυβερνοστρατών» και η μονομερής αμερικανική κυριαρχία στον κυβερνοχώρο». Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτές τις απειλές, ο υπουργός ζήτησε «να υποστηριχθεί η ιδέα για την ανάπτυξη πολύπλευρης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας για την αντιμετώπιση της σκόπιμης επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και της σοβαρότερης συγκέντρωσης αμερικανικών δυνάμεων στον νότο και στα ανατολικά της Κίνας ταυτοχρόνως με το κίνημα των σαλαφιστών σε ευαίσθητες και σημαντικές περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου».
Για τη Ρωσική Ομοσπονδία αυτή η απειλή είναι πραγματικά σοβαρή. Και με αυτήν μόνη της η Ρωσία δεν μπορεί να τα καταφέρει. Θυμίζουμε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους επανειλημμένα δήλωσε ότι η Ρωσσία, μαζί με τις ΗΠΑ, αποτελεί τον κύριο εχθρό του ΙΚ. Στις γραμμές των μαχητών του, σύμφωνα με τα στοιχεία της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας),  πολεμούν περίπου 1.700 Ρώσσοι υπήκοοι.
Για την Κίνα είναι επίσης σημαντικό να αποτρέψει την προώθηση του ΙSIS στη δική της αυτόνομη μουσουλμανική περιοχή των Ουιγούρων. Η Ινδία πολεμά εναντίον των ίδιων τρομοκρατικών ομάδων (Ταλιμπάν και άλλες), οι οποίες δρουν εναντίον του Ιράν, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των ρωσσικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς τα σύνορα με το Τατζικιστάν είναι διάτρητα και η Κεντρική Ασία είναι γεμάτη από εξτρεμιστικά κινήματα. Στην Κιργιζία οι εξτρεμιστές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ος. Στο Ουζμπεκιστάν η απειλή επικεντρώνεται στην κοιλάδα της Φεργανά, αν και έως τώρα καταστέλλεται με επιδεξιότητα από τον πρόεδρο Ισλάμ Καρίμωφ.
Ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία δεν προτίθενται να πολεμήσουν ευθέως με τη Σαουδική Αραβία, αλλά αντικειμενικά ενδιαφέρονται να περιορίσουν τη σφαίρα επιρροής της. Το Ιράν αντιλαμβάνεται ότι στην Κίνα, στη Ρωσία και στην Ινδία δεν υπάρχει μόνον συμφέρον αλλά και πόροι για να πολεμηθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία. Οι χώρες αυτές είναι κυρίαρχες και ανεξάρτητες στην λήψη των αποφάσεών τους.
Πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε την πρόταση του Ιράν; Το Ιράν και η Ινδία μπορούν τελικά να καταστούν πλήρη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη σύνοδο κορυφής της Ούφα, στις αρχές Ιουλίου. Ο Οργανισμός της Σαγκάης, όπου συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν, η Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν, βάζει ως στόχο του την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας,  και στη Δύση αντιμετωπίζεται σαν κάτι ανάλογο του ΝΑΤΟ.
Η είσοδος της Ινδίας και του Ιράν στον Οργανισμό θα σημάνει την αρχή της δημιουργίας ενός πλήρους συστήματος ασφαλείας σε μια τεράστια έκταση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των χωρών της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες είναι ενταγμένες σε ένα άλλο αμυντικό μπλοκ με τη συμμετοχή της Ρωσσίας – τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.
Στις 13 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με τους επικεφαλής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για την οργάνωση της συνάντησης κορυφής στην Ούφα. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειες με όλες τις πλευρές και να ενισχύσει τη συνεργασία στο τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο του Οργανισμού της Σαγκάης» - δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Γκο Σενκούν, μετά από αυτή τη συνάντηση. «Η συνεργασία στη σφαίρα της ασφάλειας πρέπει να αναπτυχθεί με στόχο την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας του κάθε μέλους του Οργανισμού της Σανγκάης, της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας, καθώς και της διαρκούς ειρήνης και της γενικής ευημερίας σε ολόκληρη της ευρασιατική περιφέρεια» είναι τα λόγια του Σενκούν, σύμφωνα με τον κινεζικό τύπο. Το κλίμα στην Κίνα είναι ξεκάθαρο.
Οι αναλυτές στο υπόμνημα τους προς τον Πρόεδρο Β.Πούτιν καταλήγουν: Όταν στη Σοβιετική Ένωση υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η ΕΣΣΔ ήταν ισχυρό κράτος...
Όπως γίνεται αντιληπτό η Ρωσία κινείται εντατικά προς την δημιουργία ενός Αντι-ΝΑΤΟικού συνασπισμού.
Πλησιάζει η στιγμή της δημιουργίας ενός νέου διπολικού στρατιωτικού συστήματος ασφαλείας...
Δείτε τον χάρτη όπως δημοσιεύθηκε στο ρωσικό think tank

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: