Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

"ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ




ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ")Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, που οδήγησαν σε κατάρρευση τα μεγαλεπήβολα σχέδια του διδύμου Ερντογάν - Νταβούτογλου, μπορούμε να σταθούμε σε τρία γεγονότα που συνέβησαν, με επίκεντρο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το ένα είναι οι προβοκατόρικες ενέργειες του κόμματος HÜDA PAR, την επομένη των εκλογών, στην άτυπη πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, που οδήγησαν στον φόνο τριών ανθρώπων και στον τραυματισμό άλλων τόσων και στη συνέχεια στο κλίμα τρομοκρατίας που επικράτησε στην πόλη, με την παρουσία δεκάδων στελεχών του κόμματος αυτού, που είναι συνέχεια της παρακρατικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης Χιζμπουλάχ, οι οποίοι έκαναν επίδειξη δύναμης με καλάσνικοφ! Να σημειώσουμε ότι η οργάνωση Χιζμπουλάχ ιδρύθηκε από το τουρκικό κράτος, τη ΜΙΤ και τη στρατοχωροφυλακή τη δεκαετία του '90 και χρησιμοποιήθηκε ως αντίπαλο δέος έναντι του ΡΚΚ. Στελεχώθηκε από Κούρδους ισλαμιστές και είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία χιλιάδων Κούρδων αγωνιστών.
Η οργάνωση αυτή εξαρθρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και επανασυστήθηκε από τον Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ως HÜDA PAR. Τώρα στελεχώνεται με εμπειροπόλεμα στελέχη των τζιχαντιστών και του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ούτως ή άλλως στηρίζει η Τουρκία.

Το δεύτερο είναι η συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Μπαϊκάλ είναι πρώην πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2010, όταν διέρρευσαν στο διαδίκτυο εικόνες από βίντεο με σεξουαλικές περιπτύξεις με βουλευτή του κόμματός του και πρωταγωνιστή τον ίδιο. Για τη διαρροή κατηγορήθηκαν κυκλώματα του ιμάμη Γκιουλέν. Ποιος είναι όμως ο Μπαϊκάλ, ο οποίος ήταν ο πρώτος πολιτικός που έσπευσε να συναντήσει ο Ερντογάν αμέσως μετά την ήττα ή μάλλον αμέσως μετά τη νίκη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (ΗDΡ) στις εκλογές της 7ης Ιουνίου;

Ο Μπαϊκάλ είναι αυθεντικός εκφραστής του βαθέος κράτους, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ετζεβίτ επισκέφθηκε την Κύπρο αμέσως μετά την εισβολή και φωτογραφήθηκε πάνω στα άρματα με Τούρκους στρατιώτες, αλαλάζοντας υπέρ της εισβολής.

Το τρίτο είναι η δήλωση Ερντογάν ότι είναι δυνατή μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων, αποκλείοντας με υποτιμητικό τρόπο το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, δηλωτικά των προθέσεων του Ερντογάν και του κράτους, όμως αρκούμαστε σ' αυτά.

Απλά να πούμε ότι η αφύπνιση των λαών που υπέστησαν γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, καταπιέσεις και βασανιστήρια για να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μουσουλμανικό τουρκικό έθνος, και η υποστήριξη του κουρδογενούς Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών από άλλες εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, έχουν συνεγείρει τους μηχανισμούς του τουρκικού βαθέος κράτους, τους οποίους απενεργοποίησε ο Ερντογάν την προηγούμενη δεκαετία, για να νιώθει ασφαλής, αλλά και τα σοβινιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας, η οποία εξεθράφη επί δεκαετίες με τα... νάματα του τουρκισμού, των γενοκτονιών και των εθνοκαθάρσεων.

Τώρα, όλοι αυτοί, μέχρι χθες πολιτικοί εχθροί και κατήγοροι ο ένας του άλλου, προσπαθούν να συμπήξουν και πάλι την εγκληματική και αιματοβαμμένη συμμαχία που ευθύνεται για τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις του 20ού αιώνα, την πυρπόληση 4.500 κουρδικών χωριών και τον θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Το τέρας του τουρκικού σοβινισμού ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί. Η αιματοβαμμένη συμμαχία που σκόρπισε τον θάνατο στην Ανατολή, αυτό που ο Τζορτζ Χόρτον αποκάλεσε «Κατάρα της Ασίας», ετοιμάζεται να ξαναδείξει τα δόντια του. Μόνο που τη φορά αυτή υπάρχουν δύο στοιχεία που ελπίζουμε να κάνουν τη διαφορά.
Από τη μια, υπάρχουν οι λαοί που ξυπνούν και δεν θα γίνουν συνένοχοι της αιματοβαμμένης συμμαχίας, όπως έγινε στο παρελθόν.
Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει κάτι τέτοιο, όπως έγινε τον προηγούμενο αιώνα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτείται εγρήγορση από όλους...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: