| Εκτύπωση Των Μάριου Πουλλάδου και Μικαέλλας Λοΐζου
ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΦΩΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΔιαβεβαίωσε ότι αποκλείεται η όποιας μορφής επιδιαιτησία, τονίζοντας ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού Ελληνισμού αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του
Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η συνεργασία του με την ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεχής και στενή
Καμία εξήγηση δεν έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματός του προς τον λαό, αναφορικά με το τι μεσολάβησε μεταξύ του ναυαγίου στο Μον Πελεράν ΙΙ και του προχθεσινού δείπνου, μετά το πέρας του οποίου ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης για τη διεθνή διάσκεψη. Αντιθέτως, προέβη σε γενικόλογες αναφορές, οι οποίες όχι μόνο δεν έριξαν φως στο μυστήριο της λύσης του γόρδιου δεσμού, όπως τον παρουσίασε ο ίδιος στη δεύτερη διακαναλική του συνέντευξη, αλλά, αντιθέτως, προξένησαν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα, τα οποία ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει.
«Αίρει τα προβλήματα»
Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η προχθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι, όπως ισχυρίστηκε, «αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μον Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πώς ήρθη το ίδιο το αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο το οποίο είχαν διακοπεί. Είπε πως λήφθηκαν υπ' όψιν οι σοβαροί κίνδυνοι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και τερματισμό της όλης διαδικασίας. Δήλωσε, δε, πως η επιστροφή στις συνομιλίες αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν η επανέναρξη, όπως αυτή αποφασίστηκε, πληροί τις προϋποθέσεις που έθεταν τα ίδια τα κόμματα.
Αποκλείεται η επιδιαιτησία
Διαβεβαιώνοντας πως παρέμεινε απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσε στο Εθνικό Συμβούλιο και δημόσια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού.
«Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία», είπε, προσθέτοντας πως «πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης, κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας που θα ακολουθήσει με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο».
Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία, γεγονός που, όπως δήλωσε, αποκλείει την όποια μορφή επιδιαιτησίας. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι, παρά το γεγονός πως έχουν οριστεί ημερομηνίες συναντήσεων, ο ορισμός των συναντήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Θα ικανοποιεί τις προσδοκίες
Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού Ελληνισμού αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του, υπογραμμίζοντας πως στο τέλος εκείνος που θα αποφασίσει θα είναι ο κυρίαρχος λαός διά της ψήφου του. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι η συνεργασία του με την ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεχής και στενή. Μίλησε, τέλος, για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες, μάλιστα, δεν προτίθεται να ενημερώσει πριν από την Τετάρτη, να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις. «Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στον λαό», κατέληξε.
Δεν ξεκαθάρισε πολλά
Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ερωτήματα αναπάντητα, τα οποία προκύπτουν από τις προηγούμενές του τοποθετήσεις.
Αυτά είναι:
1. Δεν πρόκειται να επιλέξουμε τέτοιες πολιτικές που να ευνοούν ενδεχομένως τις αξιώσεις της Τουρκίας. Η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πράγμα που επιδιώκει η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος (23 Νοεμβρίου).
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν τα Η.Ε., θα παρουσιαστούν δύο χάρτες και όχι ένας κοινός. Ρεαλιστικά, μπορούν να τύχουν διαπραγμάτευσης και να υπάρξει συμφωνία πριν από τη διάσκεψη, καθώς είναι προγραμματισμένη μερικές ώρες αργότερα; Ως εκ τούτου, η όποια διαπραγμάτευση επί των χαρτών του εδαφικού δεν θα γίνει στο ίδιο πλαίσιο με τη συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων;
2. Ορίστηκε (στο Μον Πελεράν) κατ’ αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης. Πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν στην οριστικοποίηση των συμφωνηθέντων και την κατάθεση χαρτών που θα αποτύπωναν τα κριτήρια, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης (23 Νοεμβρίου).
Ο Πρόεδρος τελικά αναίρεσε την προϋπόθεση αυτή και όρισε τελική ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης χωρίς την προηγούμενη κατάθεση χαρτών που θα αποτύπωναν τα κριτήρια;
3. Σε σχέση με τις προϋποθέσεις για επιστροφή στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις τουλάχιστον ότι υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε στα κριτήρια που έχουν καθοριστεί (23 Νοεμβρίου).
Αυτές οι ενδείξεις στο Μον Πελεράν ΙΙ δεν υπήρχαν και δεν μεσολάβησε διαπραγμάτευση επί της ουσίας πριν από το δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί. Πότε προέκυψαν; Με ποιους τις αξιολόγησε ο Πρόεδρος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αρκετές για επανέναρξη;
4. Ζήτησα αναβολή (μετά το Μον Πελεράν Ι) γιατί έπρεπε να νιώθω βέβαιος ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε πολυμερή, αφού δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος σε κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Πρόεδρος (23 Νοεμβρίου).
Είναι η ελληνική Κυβέρνηση έτοιμη να συμμετέχει σε πολυμερή τώρα; Γιατί τότε κρίθηκε απαραίτητη η μετάβαση στην Αθήνα αλλά τώρα όχι;
5. Ο δεύτερος λόγος για την αναβολή ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο σεβασμός προς την πολιτική ηγεσία, καθώς η μη μετάβασή τους στην Ελβετία ήταν με τη δέσμευση ότι θα τους ενημέρωνε για τα όσα είχαν συζητηθεί (23 Νοεμβρίου).
Δεδομένου ότι δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα προ των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν μετά το δείπνο, έχει αρθεί η δέσμευση του Προέδρου ότι θα τους ενημέρωνε; Γιατί δεν επέδειξε τον ίδιο σεβασμό και σε αυτήν την περίπτωση και τους αιφνιδίασε, φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων;
6. Από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και από τη δήλωση που έχω κάνει, μιλούμε για πολυμερή, είπε ο Πρόεδρος για τη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης (1 Δεκεμβρίου).
Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μιλά για τις δύο πλευρές που θα βρίσκονται ήδη στη Γενεύη και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που θα προστεθούν στις 12 Ιανουαρίου. Αναφέρει πως οποιαδήποτε άλλα «ενδιαφερόμενα μέρη» θα προσκληθούν αναλόγως ανάγκης. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χθες Παρασκευή στα κατεχόμενα ότι «τώρα έχουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης», σύμφωνα με τη «Χουριέτ». Τι είδους διάσκεψη θα γίνει τελικά; Ποια θα είναι η σύνθεσή της; Κλειδώσαμε την ημερομηνία χωρίς αυτή να έχει αποφασιστεί; ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου