Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Εκσυγχρονισμός MLRS: Τα κόστη, οι διαμορφώσεις και οι επιλογές για το πολυτιμότερο οπλικό σύστημα του Πυροβολικού Μάχης

 


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Εκσυγχρονισμός MLRS: Τα κόστη, οι διαμορφώσεις και οι επιλογές για το πολυτιμότερο οπλικό σύστημα του Πυροβολικού Μάχης

O εκσυγχρονισμός των 36 εκτοξευτών Μ270 MLRS του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) και ειδικότερα του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και νευραλγικά εξοπλιστικά προγράμματα. Σε άρθρο μας προ δύο ημερών είχαμε αναφέρει πως το ΓΕΣ έχει προϋπολογίσει πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών του Πυροβολικού.

Ο εκσυγχρονισμός των παραπάνω οπλικών συστημάτων υλοποιείται σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη αφορά τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών επί των οχημάτων (Μ270), η δεύτερη των Κέντρων Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ, Μ577), η τρίτη των ρουκετών Μ26Α2 και τέλος η τέταρτη των βλημάτων επαυξημένου βεληνεκούς MGM-140 ATACMS.

Αρχικά να τονιστεί πως ο εκσυγχρονισμός των εκτοξευτών Μ270 MLRS λαμβάνει χώρα στα εξής επιμέρους επίπεδα σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ. Το πρώτο σχετίζεται με το σκέλος της αλλαγής του υφιστάμενου υδραυλικού συστήματος ανύψωσης και διεύθυνσης επι του οχήματος (εκεί δηλαδή που φέρονται τα προς εκτόξευση όπλα), το δεύτερο με τα ηλεκτρονικά (βλητικός υπολογιστής), το τρίτο με τις επικοινωνίες και το τέταρτο με την θωράκιση και βελτίωση της προστασίας και το πέμπτο η συντήρηση και γενική επισκευή των οχημάτων.

Επίσης δύναται να υπάρξουν στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ορισμένες απαραίτητες προσθήκες, όπως το βοηθητικό σύστημα παροχής ισχύος. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η αλλαγή του υδραυλικού συστήματος σε ηλεκτρικό επιτρέπει τη γρήγορη τάξη και βολή των εκτοξευτών αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα των συστημάτων του ελληνικού πυροβολικού.

Το ζήτημα των νέων όπλων και ρουκετών είναι φυσικά άλλο ζήτημα. Προαπαιτούμενο για τη Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ είναι η απόκτηση των GMLRS της Lockheed Martin αντικαθιστώντας τις σημερινές M26 A2 και κατά δεύτερον η επόμενη ημέρα βλημάτων στη θέση των σημερινών MGM-140 ATACMS.

Για τον εκσυγχρονισμό των 36 εκτοξευτών Μ270 MLRS που συγκροτούν δύο Μοίρες Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων υπάρχουν δύο τεχνικές, επιχειρησιακές και βιομηχανικές προσεγγίσεις. Η μια είναι της κατασκευάστριας εταιρείας, Lockheed Martin και η άλλη των Ευρωπαϊκών χωρών με ηγέτιδα εταιρεία τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Ξεκινώντας από το πακέτο εκσυγχρονισμού της Lockheed Martin, η αμερικανική εταιρεία προτείνει την βελτίωση του υδραυλικού συστήματος και όχι την αλλαγή του, την εγκατάσταση νεότερου βλητικού υπολογιστή με την ονομασία Improved Fire Control System (IFCS) παράλληλα με επιπρόσθετες εργασίες συντήρησης των οχημάτων, νέων επικοινωνιών κτλ. Η οικονομική προσφορά της Lockheed Martin κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε ανέλθει στα 157 εκατομμύρια ευρώ.                                                                                                         ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ     https://defencereview.gr/eksygchronismos-mlrs-ta-kosti-oi-diamorfo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: