Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022»

 


 

Στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022» πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουνίου 2022 από όλους τους Σχηματισμούς οι τελικές φάσεις σε διάφορα πεδία βολής και ασκήσεων με την συμμετοχή και υποστήριξη λοιπών Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς.   

Ειδικότερα, η 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε σε πεδίο ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή Ορούντας, άσκηση διπλής ενεργείας επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων με υποστήριξη των οργανικών Μονάδων και τμημάτων Διοικητικής Μέριμνας.   

Η τελική φάση της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Λυθροδόντα και αφορούσε την εξέταση σεναρίου αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής από συγκρότημα Λόχου Μάχης υποστηριζόμενο από λοιπά μέσα υποστηρίξεως και Διοικητικής Μέριμνας.   

Αντίστοιχα η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού διπλής ενεργείας σε φάσεις.   

Επίσης, η 3η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως με τη συμμετοχή του συνόλου των  εφέδρων της, ανέπτυξε και αξιολόγησε σε όλη του την έκταση το Σύστημα Διοικητικής Μέριμνας, παρέχοντας υποστήριξη στους Σχηματισμούς και Διοικήσεις της Εθνικής Φρουράς, σε όλη την Κύπρο.   

Σε όλες τις τελικές φάσεις της άσκησης συμμετείχαν πτητικά μέσα της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, παρέχοντας εγγύς αεροπορική υποστήριξη στα Τμήματα του Στρατού Ξηράς, ενώ οι λοιπές Μονάδες της παρείχαν αντιαεροπορική προστασία των περιοχών επιχειρήσεων, καθώς και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω της Μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.   

Σε ότι αφορά στη Διοίκηση Ναυτικού, σχεδίασε και εκτέλεσε, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αριθμό σεναρίων θαλάσσιας απαγόρευσης και επιτήρησης, τα οποία πηγάζουν από τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποστολή των Πολεμικών Πλοίων, της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, των Ναυτικών Παρατηρητηρίων και των Επακτίων Συστοιχιών EXOCET. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές ασκήσεις, συνεκπαίδευση με Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς, καθώς και αεροναυτική συνεργασία με πτητικά μέσα της Διοίκησης Αεροπορίας.   

Η Διοίκηση Καταδρομών, τέλος, σχεδίασε και εκτέλεσε αριθμό αποστολών σε εχθρικό ρόλο, εξετάζοντας την αντίδραση των υπολοίπων Σχηματισμών και Διοικήσεων στην αντιμετώπιση προσβολών από ειδικές δυνάμεις.   

Τέλος, καθόλη τη διάρκεια της άσκησης συνεξετάστηκαν υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΥΠΣΕΑ) του Υπουργείου Άμυνας, διάφορα σενάρια που αφορούν στην υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς από λοιπούς κρατικούς φορείς και υπηρεσίες.   

Η ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022» και οι τελικές φάσεις ως επιστέγασμα αυτής, κατέδειξαν το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και την αξιοπιστία των οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Αποτέλεσε δε επιβεβαίωση της επιχειρησιακής της ικανότητας και  ετοιμότητας για εκτέλεση της αποστολής της, που είναι η αποτροπή και η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τις λοιπές συνιστώσες εθνικής ισχύος, που υποστηρίζουν την Εθνική Φρουρά.

Δείτε εδώ για τις αντίστοιχες τελικές φάσεις της 1ης, της 6ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού και της XX Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: