Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Ιερός Λόχος 1944-1945: Οι άγνωστες καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο

 


Από από τον Ιούνιο του 1944, σύμφωνα με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΓΣΔΜΑ, παράλληλα με την οργάνωση και τη συγκρότηση της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας (ΙΙΙ ΕΟΤ), άρχισε η αναδιοργάνωση του Ιερού Λόχου για την ανάπτυξή του σε Σύνταγμα Καταδρομών

Ιερός Λόχος 1944-1945: Οι άγνωστες καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο

Αρχικά, είχε αποφασισθεί η συγκρότηση και δεύτερου Ιερού Λόχου και είχαν εκδοθεί οι σχετικές διαταγές. Τελικά όμως, αυτή η απόφαση ματαιώθηκε.

Ο Ιερός Λόχος, με τη νέα σύνθεσή του, θα υπαγόταν και πάλι στη βρετανική Ταξιαρχία Καταδρομών με την ίδια επωνυμία και μόνο για τις βρετανικές στρατιωτικές αρχές θα αναφερόταν ως Greek Sacred Regiment.

Η αναδιοργάνωση του Ιερού Λόχου έγινε στην Παλαιστίνη σύμφωνα με τη οργάνωση των βρετανικών μονάδων καταδρομών και περιλάμβανε επιτελείο, Μοίρα Διοίκησης και δύο Μοίρες Καταδρομών. Η Μοίρα Διοικήσης περιλάμβανε τμήμα διοίκησης και τμήμα πολυβόλων, όλμων, διαβιβάσεων, καταστροφών και εφεδρείας.

Οι Μοίρες Καταδρομών περιλάμβαναν η καθεμιά τμήμα διοικήσεως. Τρία τμήματα καταδρομών, τμήμα εφεδρείας και τμήμα οδηγών. Η συγκρότηση της Μοίρας Διοικήσεως έγινε από αξιωματικούς και οπλίτες που διατέθηκαν στον Ιερό Λόχο από τον 2ο Λόχο Πολυβόλων της 2ης Ελληνικής Ταξιαρχίας και από το ΓΚΕΣ. Η Α΄ Μοίρα Καταδρομών περιέλαβε τα τρία υπάρχοντα Τμήματα Καταδρομών του Ιερού Λόχου.                                             ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ    https://www.pronews.gr/istoria/ieros-loxos-1944-1945-oi-agnostes-katadromikes-epixeiriseis-sto-aigaio/

Δεν υπάρχουν σχόλια: