Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Βυζαντινή Αυτοκρατορία 7ος αι. μ.Χ.: Ο Ηράκλειος εξαλείφει την περσική απειλή

 

Η περίοδος του 7ου αιώνα μ.Χ. αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τη Βυζαντινή ιστορία, γιατί πραγματοποιήθηκαν σημαντικότατες κοινωνικές μεταβολές, που είχαν σοβαρότατο αντίκτυπο στη βυζαντινή κοινωνία της εποχής

Βυζαντινή Αυτοκρατορία 7ος αι. μ.Χ.: Ο Ηράκλειος εξαλείφει την περσική απειλή

Τα πρώτα χρόνια του 7ου αιώνα ωστόσο, χαροκτηρίζονται από την αποτρόπαια δολοφονία του αυτοκράτορα Μαυρίκιου, τον οποίο, παρά το ότι οι σύγχρονοί του κατηγορούν για μαρκιονιστή ή μανιχαίο, μετά το θάνατό του ανακηρύχθηκε άγιος τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Μονοφυσιτική Εκκλησία, τις δύο κύριες αντίπαλες εκκλησίες της Ανατολής.

Τον Μαυρίκιο διαδέχθηκε ο Φωκάς, ο οποίος καταγόταν πιθανότατα από τη Θράκη. Ήταν αξιωματικός του στρατού χωρίς να είναι γνωστό αν ήταν ανώτερος ή κστώτερος αν και σε μερικές πηγές αναφέρεται ως εκατόνταρχος. Ήταν 55 ετών, μελαψός, άσχημος, με πυκνά γένια και φρύδια.

Οι πηγές τον χαρακτηρίζουν ως αρκετά έξυπνο άνθρωπο ενώ τονίζουν ότι επί των ημερών του «συνέβησαν όλα τα κακά στους Ρωμαίους». Γενικά πάντως η περίοδος της βασιλείας του (602-610) αποτελεί μια από τις αμαυρότερες σελίδες της Βυζαντινής Ιστορίας.

Προβλήματα ανατολικών επαρχιών

Η γενικότερη εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο φόνος του Μαυρίκιου αλλά και οι τρόποι διακυβέρνησης του Φωκά προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις. Αρχικά ο αυτοκράτορας της Περσίας Χοσρόης Β΄ (590-628), ο οποίος είχε υποχρέωση στο Μαυρίκιο που τον είχε βοηθήσει να ανέλθει στην εξουσία και επιπλέον είχε μετανιώσει για τις εδαφικές παραχωρήσεις προς τους Βυζαντινούς και έψαχνε αιτία για να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον τους, επεδίωξε να φανεί ως εκδικητής του Μαυρίκιου και τιμωρός του τύραννου και δολοφόνου του. Οι Πέρσες ήταν έτσι και αλλιώς, παραδοσιακοί αντίπαλοι της ρωμαϊκής και βυζαντινής αυτοκρατορίας στην Ανατολή.

Περί το 603, ο ικανότατος στρατηγός Ναρσής, έχοντας συμμαχήσει με τους Πέρσες και μένοντας πιστός στο νεκρό Μαυρίκιο, επαναστάτησε στην Έδεσσα αποκηρύσσοντας τον Φωκά. Την ίδια περίοδο (590-603) μια πληροφορία που αναφέρεται σε ανατολική πηγή κάνει λόγο για την εμφάνιση εκεί κάποιου νέου με το όνομα Θεόδωρος, που υποστήριζε ότι ήταν γιος του Μαυρικίου.

Η εσωτερική αυτή διαμάχη απορρόφησε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της αυτοκρατορίας και έτσι οι Πέρσες, που είχαν συμμαχήσει με τον Ναρσή, κατέλαβαν και κατέστρεψαν το Δάρας (605), οχυρό στη βόρεια Μεσοποταμία.  https://www.pronews.gr/istoria/vyzantini-aytokratoria-7os-ai-m-x-o-irakleios-eksaleifei-tin-persiki-apeili/                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: