Κανείς δεν ξεχνάει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το τι άφησε πίσω της
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο πενήντα χρόνια πριν, είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού, τουλάχιστον αμέσως μετά από αυτήν της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Δεκάδες χιλιάδες
νεκροί και αγνοούμενοι, 200.000 εκτοπισμένοι και μια κοιτίδα του
Ελληνισμού, από τα πανάρχαια χρόνια, παραμένει σε κατοχικά χέρια, ως
αποτέλεσμα της βάρβαρης εισβολής, σαν σήμερα, το 1974.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο πενήντα χρόνια πριν, είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού, τουλάχιστον αμέσως μετά από αυτήν της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, 200.000 εκτοπισμένοι και μια κοιτίδα του Ελληνισμού, από τα πανάρχαια χρόνια, παραμένει σε κατοχικά χέρια, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης εισβολής, σαν σήμερα, το 1974.
Ο θύτης πανηγυρίζει ακόμα για τις θηριωδίες του, τα θύματα κι όλοι οι Έλληνες όμως, θρηνούν, και δεν ξεχνούν. Ειδικά όσο μια δίκαιη λύση δεν φαίνεται πουθενά ορατή στον ορίζοντα.
Ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν σφοδρές μάχες και οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να το υπερασπιστούν. Μια μικρή-μεγάλη νίκη, μέσα σε μια μεγάλη τραγωδία.
Η Αμμόχωστος, το άλλοτε στολίδι της ανατολικής Μεσογείου, μοιάζει σαν να έμεινε πίσω στο 1974, με τις τουρκικές θηριωδίες που εκτυλίχθηκαν εκεί, να αφήνουν εμφανή σημάδια. Εκεί επιτρέπεται και παροτρύνεται από τους κατακτητές και η -άρρωστη για πολλούς- πρακτική του «σκοτεινού τουρισμού».
Δηλαδή τουρίστες που δεν έχουν κάπου άλλου να πάνε, αλλά προτιμούν να διασκεδάσουν εκεί όπου διεξήχθη το χειρότερο δράμα της Ευρώπης, του τελευταίου αιώνα.
Τα μηνύματα των φυλακισμένων συμπατριωτών μας -πολλοί από αυτούς κατέληξαν αγνοούμενοι- συγκλονίζουν. Και μας θυμίζουν διαρκώς το ατιμώρητο έγκλημα.
Η Πράσινη Γραμμή, τέλος, που διαχωρίζει το νησί, αποτελεί μια συνεχή ενθύμηση ότι η ελευθερία στην Κύπρο, δεν είναι κάτι δεδομένο, όπως για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αντιθέτως – είναι μια ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο, που επιτρέπει να εξακολουθεί μια τέτοια κατάσταση, που ουσιαστικά «δικαιώνει» τον εισβολέα και κατακτητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου