Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Άμυνα Αιγαίου: Μια επαναστατική πρόταση για αμφίβιους καταδρομείς και πεζοναύτες

 

/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Άμυνα Αιγαίου: Μια επαναστατική πρόταση για αμφίβιους καταδρομείς και πεζοναύτες

Το 2014 η ινδονησιακή εταιρία North Sea Boats σε συνεργασία με αριθμό άλλων τοπικών εταιριών εμφάνησε στην αγορά την ιδέα για ένα ταχύ θωρακισμένο σκάφος με ισχυρό οπλισμό το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει και να υποστηρίξει αριθμό πεζοναυτών ή ειδικών δυνάμεων των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων. Η ινδονησία είναι ένα νησιωτικό κράτος αποτελούμενο από 17500 νησιά και με πληθισμό 281,6 εκατομυρίων ανθρώπων. Ο κύριος αντίπαλος στην περιοχή είναι η Κίνα με βλέψεις στον έλεγχο της ναυσιπλοΐας και της εμπορικής οδού που περνάει μέσα από το ινδονησιακό αρχιπέλαγος και τα στενά της Μαλάκκα. Η North Sea Boats προσέφερε την νέα αυτή ιδέα την οποία ονόμασε Tank Boat ώστε να μπορούν οι ινδονησιακές ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν δυνάμεις υπό την προστασία θώρακα, με αυξημένη ισχύ πυρός και μεγάλη ταχύτητα για τη φύλαξη ή ανακατάληψη νήσων της επικράτειάς της.

Το Tank Boat είναι ένα σκάφος διπλής γάστρας (catamaran) κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά (ανθρακονήματα) για μείωση του βάρους ενώ το πιλοτήριο διαθέτει προστασία θώρακα level 4 κατά STANAG 4569. Το σκάφος προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, την X18 ATC (armored Troop Carrier) και την X18 Tank Boat. Έχει ολικό μήκος 18-18,75 μέτρα, πλάτος 6,1-7,5 μέτρα και βύθισμα 0,85-1 μέτρο ανάλογα με την έκδοση.

Το σκάφος προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, την X18 ATC (armored Troop Carrier) με πύργο της Cockerill 3030 με πυροβόλο 30 χιλιοστών και την X18 Tank Boat με πύργο επίσης της Cockerill 3105 με πυροβόλο των 105 χιλιοστών. Ενώ επιπλέον διαθέτει και σταθμό τηλεχειριζόμενου πυροβόλου των 7,62 χιλ. Ο πύργος της Cockerill είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο για την μείωση του βάρους.

 
Έκδοση Tank Boat εξοπλισμένη με τον πύργο Cockerill 3105 των 105 χιλιοστών

Η έκδοση X18 ATC έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα έως 60 στρατιώτες τοποθετημένους σε δύο σειρές καθισμάτων στις δύο γάστρες και σε καθίσματα πίσω από το πιλοτοτήριο και έχει πλήρωμα πέντε ατόμων. Οι στρατιώτες αποβιβάζονται στην ακτή μέσω ράμπας που βρίσκεται στο μέσο και μπροστινό μέρος του σκάφους. Ο πύργος είναι ο Cockerill 3030 με πυροβόλο 30 χιλιοστών και διαθέτει επίσης θωράκιση level 4 κατά STANAG 4569. Το πυροβόλο είναι σταθεροποιημένο και έχει ανύψωση από -10 μοίρες έως +60 μοίρες και διαθέτει μονή/διπλή τροφοδοσία με ελάχιστο αριθμό των 155 βολών. Επίσης διαθέτει σύστηαμ αντιαρματικών πυράυλων για προσβολή τεθωρακισμένων και οχυρώσεων στην ακτή. Γενική διάταξη της έκδοσης X18 ATC

Η έκδοση X18 Tank Boat έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα έως 20 στρατιώτες τοποθετημένους σε δύο σειρές καθισμάτων στις δύο γάστρες και έχει πλήρωμα πέντε ατόμων. Οι στρατιώτες αποβιβάζονται στην ακτή μέσω ράμπας που βρίσκεται στο μέσο και μπροστινό μέρος του σκάφους. Ο πύργος είναι ο Cockerill 3105 με πυροβόλο 105 χιλιοστών και διαθέτει επίσης θωράκιση level 4 κατά STANAG 4569.

Το σύστημα αυτό βασίζεται σε ένα ευέλικτο και ισχυρό πυροβόλο υψηλής πίεσης χαμηλής ανάκρουσης των 105 mm. Πλήρως σταθεροποιημένο, ακριβές κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας και ικανό να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών των 105 χιλιοστών κατά ΝΑΤΟ, αυτό το οπλικό σύστημα εμπλέκει άμεσα ένα ευρύ φάσμα στόχων σε εμβέλεια έως και 5.000 μέτρα και εμπλέκεται έμμεσα με στόχους έως βεληνεκές 10.000 μέτρων. Το ισχυρό, ακριβές και ευέλικτο οπλικό σύστημα Cockerill C3105 δίνει στον κυβερνήτη του σκάφους ένα ευρύ φάσμα τακτικών επιλογών σε όλα τα στάδια της αποστολής του. Το πυροβόλο των 105 χιλιοστών είναι επίσης ικανό να εκτοξεύσει το πύραυλο Cockerill Falarick 105 Gun Launched Anti-Tank Guided Missile (GLATGM). Με ανύψωση στις +42° το όπλο προσφέρει εξαιρετική ικανότητα εμπλοκής σε περίπλοκες καταστάσεις και το GLATGM επιτρέπει την εμπλοκή σκληρού και Σημειακού στόχου σε εκτεταμένες εμβέλειες (έως 5 km).

 
Γενική διάταξη της έκδοσης X18 Tank Boat

Το σκάφος κινείται από δύο ντηζελομηχανές MTU 12V 2000 M86 στους 1700 ίππους ή MAN στους 1200 ίππους οι οποίες κινούν ισάριθμα Waterjet τύπου MJP 550. Η ισχύς αυτή προσδίδει στο σκάφος μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και ταχύτητα πλεύσης 30 κόμβων. Η μέγιστη εμβέλεια με 9-10 κόμβους είναι στα 600 ν.μ.

Στο ανοιχτό κατάστρωμα στο πίσω μέρος του σκάφους μπορεί να μεταφερθεί μία πνευστή βάρκα τύπου RHIB είτε ένα jet ski για υποστήριξη ειδικών δυνάμεων, είτε ένα UAV κάθετης από/προσγείωσης.

Το σκάφος διαθέτει ραντάρ επιφανείας, δύο GPS, AIS, GMDSS, γυροπυξίδα, μαγνητική πυξίδα και αυτόματο πιλότο. Για επικοινωνίες διαθέτει ασυρμάτους VHF και SBB.

Τη δεδομένη στιγμή το σκάφος στην έκδοση X18 ATC έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές θαλάσσης και καλής λειτουργίας των οπλικών συστημάτων και αναμένει την αποδοχή του από τον ινδονησιακό στρατό.   https://defencereview.gr/amyna-aigaioy-mia-epanastatiki-prota/

Δεν υπάρχουν σχόλια: