Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Σιωπηρή διπλωματία για τα Σκόπια!

____________Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την ταχεία επίλυση του ονόματος.

Της Αγγελικής Σπανού
Σιωπηρή διπλωματία, με σκοπό την ταχεία επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ασκείται στο παρασκήνιο, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ούτε από την Αθήνα ούτε από τα Σκόπια, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη Πέμπτη, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Αίσθηση, άλλωστε, προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Ισπανίας Α. Μορατίνος εξέφρασε σε σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο την εκτίμηση ότι η λύση είναι κοντά.
Είναι απολύτως ενδεικτικό υπόγειας κινητικότητας το γεγονός ότι στη συνάντηση του αναπληρωτη υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον αμερικανό ομόλογό του Τζ. Στάινμπεργκ το Σκοπιανό συζητήθηκε για δεκαπέντε λεπτά, επί συνόλου σαράντα πέντε λεπτών συνομιλίας, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές.
Είναι επίσης ενδεικτικό το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, το οποίο ανακοινώθηκε μονομερώς από την πλευρά των Σκοπίων, κατά το οποίο ζητήθηκε συνάντηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ακούγεται ότι θα επισκεφθεί την περιοχή στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να δρομολογήσει -σε επίσημο επίπεδο- μία νέα πρωτοβουλία, ενώ οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ υιοθετούν στα κείμενά τους τον όρο state language αντί του macedonian language, προκειμένου, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες συμφωνούν στην ανάγκη τεμαχισμού της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί σύνθετο όνομα για διεθνή χρήση, προκειμένου να ενταχθεί με αυτό η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., και στη συνέχεια να γίνει διάλογος για όλα τα άλλα θέματα. Την ίδια ώρα ασκείται πολιτική πίεση για υποχωρήσεις στον υπερεθνικιστή πρωθυπουργού των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι, μέσω του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI, που ζητά συμβιβασμό, και της συμμαχίας 12 μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον τέως πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, εάν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δεν δείξει στοιχειώδη διαλλακτικότητα, παρά τις πιέσεις που της ασκούνται στο παρασκήνιο από την αμερικανική διπλωματία. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ στις παρασκηνιακές συνομιλίες της με ξένες κυβερνήσεις εγκαταλείπει τη λογική της διπλής φόρμουλας, αλλά θέτει ως απαράβατο όρο (κόκκινη γραμμή) να μη γίνει συνταγματική τροποποίηση, ώστε να μην καταργηθεί πλήρως το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Εγείρει επίσης το ζήτημα της ταυτότητας, διεκδικώντας τον προσδιορισμό της εθνικότητας ως “μακεδονικής”.

Το πρόβλημα για την Αθήνα Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι ως προς το ζήτημα της ταυτότητας η κυβέρνηση Γκρούεφσκι φαίνεται ότι βρίσκει κατανόηση από εταίρους και συμμάχους, ενώ ακόμη και η φιλική προς την ελληνική πλευρά ισπανική προεδρία της Ε.Ε. επιδιώκει καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΠΓΔΜ τον Μάρτιο, στην εαρινή σύνοδο κορυφής.

Στα Σκόπια αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στα Σκόπια για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή. Αναμένεται να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι πρέπει να εγκαταλείψει τους αναχρονισμούς και να δείξει ευελιξία.  Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” έλληνας ευρωβουλευτής, το πρόβλημα είναι ότι “οι ξένοι εταίροι αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο το Σκοπιανό, το οποίο άλλωστε αντιμετωπίζουν ως μία ακόμη ιδιορρυθμία της χώρας που κλέβει στα οικονομικά και ζητάει πολλά στην εξωτερική πολιτική”.


  • Ελληνοαμερικανικό χάσμα. Για την ελληνική κυβέρνηση το Σκοπιανό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, γιατί παρεμποδίζει την προσπάθεια ανάκτησης ηγετικού ρόλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (μέσω της “ατζέντας 2014” για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.), ενώ ενισχύει την πολιτική απόσταση Αθήνας-Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση Στάινμπεργκ-Δρούτσα δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, ως είθισται, αποτελεί σαφή ένδειξη για το ελληνοαμερικανικό χάσμα: λόγω μη αποστολής στρατού στο Αφγανιστάν, μη αναγνώρισης του Κοσόβου, εκκρεμότητας στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό και της αμερικανικής ανησυχίας ότι ισλαμιστές φονταμενταλιστές περνούν από το ελληνικό έδαφος στη Δύση μέσω της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα.
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=50899

Δεν υπάρχουν σχόλια: