Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Οι Κρυπτοέλληνες της Τουρκίας (πραγματική ιστορία)

4045
Η παρακάτω ιστορία ίσως είναι γνωστή στους Θεσσαλονικείς. Καταγράφτηκε σε βιβλίο Θεσσαλονικέως ιερωμένου και εν περιλήψει παρατίθεται:
Ο τελευταίος πασάς-διοικητής της Θεσσαλονίκης, ως γνωστόν, ήταν ο Χασάν Ταχσίν Πασάς. Εκείνος που αντέταξε απελπισμένη αντίσταση στον Ελληνικό Στρατό που προέλαυνε προς Βορράν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Εκείνος που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της. Αυτός λοιπόν, όταν έφυγε από την πόλη του, είχε σαν τελευταία επιθυμία να θαφτεί στη Θεσσαλονίκη που τόσο αγάπησε. Για διάφορους λόγους όμως, η επιθυμία του αυτή δεν έγινε πραγματικότητα.
Αρχικά τάφηκε στην Ελβετία, όπου και πέθανε. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι τάφηκε στο Αλβανικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Ως γνωστόν, ο ίδιος ήταν Ηπειρώτης, από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας.
Μερικά χρόνια την εποχή μας, παρουσιάστηκαν τα εγγόνια του στις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης και ζήτησαν άδεια να θάψουν τον παππού τους αλλού, πραγματοποιώντας την τελευταία του επιθυμία, έστω και καθυστερημένα. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί η Ελληνική καταγωγή τους, όταν στην έκπληκτη ερώτηση που δέχτηκαν για το πώς είναι δυνατόν να θέλουν κάτι τέτοιο, όντας...Τούρκοι, εκείνοι απάντησαν φυσικά (όσο και με νόημα) ότι οι πραγματικοί Τούρκοι έχουν Μογγολικά χαρακτηριστικά, ενώ εκείνοι όχι... Εν τέλει ο Χασάν Ταχσίν Πασάς θάφτηκε στο προαύλιο Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων, στο σημείο όπου παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες.
Το ερώτημα πάντως παραμένει: οι απόγονοί του, όπως ίσως και ο ίδιος, δεν αισθάνονται ούτε Τούρκοι, ούτε Αλβανοί, και για αυτό το λόγο δεν ήθελαν τον πρόγονό τους θαμμένο σε Αλβανικό νεκροταφείο; Πόσοι είναι οι ξεχασμένοι 'Ρωμιοί' που φοβούνται να δηλώσουν την καταγωγή τους, μέσα στο βάρβαρο και καταπιεστικό καθεστώς της Τουρκίας; Πόσοι Ηπειρώτες κρύβουν την Ελληνική τους καταγωγή για τον φόβο των Αλβανών;

Toμέας ενημέρωσης prisonplanet.gr
 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: