Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί φόβους για τις καταθέσεις – οι υποψήφιοι χρεοκοπίας στην ΕΕ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΚΤ, Ελλάδα
Όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, η νέα δόση των 10,3 δις € που θα εκταμιευθεί με δόσεις, απλά μετακυλύει στο μέλλον τη χρεοκοπία της χώρας, η οποία είναι πλέον δεδομένη. Η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, τα μέτρα που επιβάλλονται από τους δανειστές την επιδεινώνουν, ενώ η άρνηση της ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες (waiver), όπως όλες τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης, δεν είναι ότι καλύτερο για τη ρευστότητα και για την κερδοφορία τους – οπότε προβληματικό για τις καταθέσεις, όπου είναι πιθανόν να μην αποφευχθεί το κούρεμα.
Βέβαια, η συμφωνία ηρέμησε σε κάποιο βαθμό τις αγορές, κρίνοντας από την πτώση των ασφαλιστικών συμβολαίων (CDS) στις 917 μονάδες, τα οποία είχαν αυξηθεί έντονα τον Απρίλιο – όπως είχε συμβεί το 2015, κατά τη διάρκεια των τότε διαπραγματεύσεων (γράφημα).
 164
Περαιτέρω, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι επόμενοι υποψήφιοι χρεοκοπίας, όσον αφορά την Ευρώπη – οι οποίοι φαίνονται στο επόμενο γράφημα, με κριτήριο την τιμή των CDS τους σε σχέση με την  Ελλάδα (πηγή). Πρώτη υποψήφια εμφανίζεται η Ιταλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία – ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι η Γαλλία, στην αμέσως επόμενη θέση, η οποία είναι αντιμέτωπη με κοινωνικές εξεγέρσεις, καθώς επίσης με μεγάλα τραπεζικά προβλήματα.
 165
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η Ευρωζώνη βαδίζει προς τη διάλυση της (άρθρο), ενώ η Γερμανία δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να την εμποδίσει, με το μοναδικό τρόπο που υπάρχει: με τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση της.
Ακόμη χειρότερα, όλες οι χώρες συνειδητοποιούν πως όταν ένα νόμισμα και μία κεντρική τράπεζα χρησιμοποιηθούν εκβιαστικά μία φορά (ανάλυση), τότε θα χρησιμοποιούνται πάντοτε – οπότε κανένας δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη.                                                     ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: