Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ρωσία: «Σκηνοθετημένη η χημική επίθεση στην Ντούμα – Ψέμα τα 500 θύματα»


Ρωσία: «Σκηνοθετημένη η χημική επίθεση στην Ντούμα – Ψέμα τα 500 θύματα»
Η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις - Μέι: Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συριακές αρχές βρίσκονται πίσω από την επίθεση με τα χημικά
Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση αυτή.
«Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.
Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα.
Ανέφερε επίσης ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. «Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.
Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου σημείωσε ότι η Ρωσία προσκάλεσε αξιωματούχους του ΠΟΥ να επισκεφθούν την Ανατολική Γούτα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Άλλη μια ομάδα αναμένεται να πάει στη Συρία την Παρασκευή.
Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναλάβει επίσης από αύριο Πέμπτη την τήρηση της τάξης στην Ντούμα.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν έχουν αναφερθεί εχθροπραξίες στην Ανατολική Γούτα και η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. «Μια μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας θα αναπτυχθεί από αύριο στην πόλη για να φροντίσει για την ασφάλεια, τη διατήρηση της τάξης και να οργανώσει την παροχή βοήθειας στους κατοίκους», ανέφερε ο στρατηγός.
Σημειώνεται ότι από τις 28 Φεβρουαρίου έχουν φύγει από το θύλακα περισσότεροι από 165.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 20.389 μαχητές. Τις τελευταίες ημέρες περίπου 60.000 κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό γενικό επιτελείο.
ΠΟΥ: Περίπου 500 ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πάντως νωρίτερα πως περίπου 500 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες» έπειτα από επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός θύλακα των Σύρων ανταρτών ακριβώς πριν από την πτώση του.
Ο ΠΟΥ καταδίκασε το συμβάν και ανέφερε πως τουλάχιστον 500 άνθρωποι από την Ντούμα έλαβαν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα δηλητηρίασης με αέριο.
«Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επίσημο ρόλο στις έρευνες των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση χημικών όπλων. Διεθνείς επιθεωρητές χημικών όπλων ζητούν διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό για ασφαλή διέλευση προς και από την Ντούμα προκειμένου να προσδιορίσουν αν έγινε χρήση διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών.
Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης πως περισσότεροι από 70 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε υπόγεια εξαιτίας των βομβαρδισμών στον πρώην ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, όπου βρίσκεται η Ντούμα, φέρεται ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους.
Ανέφερε, δε, πως 43 από αυτούς τους θανάτους «συνδέονταν με συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε υψηλού βαθμού τοξικές χημικές ουσίες», επικαλούμενος αναφορές από τους τοπικούς εταίρους του στον τομέα της υγείας.
«Θα έπρεπε όλοι να έχουμε σοκαριστεί από αυτές τις φρικτές πληροφορίες και εικόνες από την Ντούμα», δήλωσε ο Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.
«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», είπε.
Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 800 Σύρους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς για έκθεση σε χημικά όπλα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ διένειμε αντίδοτα για νευροτοξικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης και της ανατολικής Γούτα, πέρυσι.
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γούτα, ανέφερε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απαιτώντας πρόσβαση στην περιοχή.
«Περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν διαφύγει από την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες», κατέληξε.
Μέι: Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συριακές αρχές βρίσκονται πίσω από την επίθεση με τα χημικά
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε από την πλευρά της ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες.
«Η επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε το Σάββατο στην Ντούμα στη Συρία ήταν μια σοκαριστική και βάρβαρη ενέργεια» σημείωσε η Μέι μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία.
«Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Έχουμε αρχίσει με ταχείς ρυθμούς να κατανοούμε τι συνέβη στο μέτωπο», επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται και εργαζόμαστε με τους στενότερους συμμάχους μας για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και επίσης πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί η χρήση χημικών όπλων στο μέλλον», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα εάν θα ζητήσει να συγκληθεί το βρετανικό κοινοβούλιο, η Μέι απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται με τους συμμάχους για την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: