Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

13ος Μακεδονομάχος

 


13ΟΣ    «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ»

Ενημέρωση  Υπεύθυνου Άσκησης

02-04/10/2020    ΕΛΑΦΙΝΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Συνολικά 21 Σταθμοί Εκπαίδευσης-Αξιολόγησης με τα εξής αντικείμενα :

 1)Ενημέρωση & Τελική διαταγή

2) Κατασκευή αμμοδόχου

3) Ενέργειες (αναγνώριση) επί του στόχου

4) Παρατήρηση από αθέατη ομάδα κινήσεων της περιπόλου κατά την διείσδυση και των ενεργειών επί  του στόχου

5) Επιστροφή σε φίλια τοποθεσία (Λόχος 1ης γραμμής) - Αναφορά περιπόλου

6) Παγιδεύσεις

7) Γρήγορες διαταγές μάχης

8 )Άμυνα

9) Ναρκοπέδιο

10)Διάβαση υδάτινου κωλύματος & μεταφορά τραυματιών

11) Επεισόδιο με εποχούμενη περίπολο

12) Ταχεία πορεία επανόδου (commando march)

13) Αίτηση πυρών Π/Β

14) Αναγνώριση οπλικών συστημάτων

15) Α’ βοήθειες μάχης βάσει πρωτοκόλλων TCCC (Meducation)

16) Εξάλειψη αερο-προγεφυρώματος

17) Διαχείριση  αιχμαλώτου

18) Εκκαθάριση οικίας/ μάχη εκ του σύνεγγυς

19) ) Μεταφορά πυρομαχικών και ρίψη χειροβομβίδας

19) Διαβιβάσεις

20) Απενημέρωση

21) Παραπλάνηση για συνέχισης αποστολής

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

Οι 22 ομάδες περιπόλων, που ήρθαν για 13η φορά απ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο, αφού ελέγχθηκαν με αυστηρές διαδικασίες για τον covid 19, κατατάχθηκαν με υπομονή και τοποθετήθηκαν σε όλο τον ειδικά διαμορφωμένο και  προσεκτικά προετοιμασμένο χώρο όπου και στρατωνίστηκαν ανά ομάδα.

Την Παρασκευή 02/10 14:00 ξεκίνησε η περίπολος εφέδρων  από τον (προσφάτως δοκιμασμένο) Έβρο και ακολούθησε περίπολος καταδρομέων από την Κύπρο μας.

Μετά την ενημέρωση, όπου δίνονταν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για την κατασκευή αμμοδόχου και την εκπόνηση τελικής  διαταγής, οι ομάδες άρχιζαν προετοιμασία και μετά από μια ώρα αξιολογούνταν στα δύο βασικά αντικείμενα. Κατόπιν άρχιζε η διείσδυση όπου εκτός του τοπογραφικού  προβλήματος που αντιμετώπισαν όλες οι περίπολοι στην πλοήγηση, υπήρχαν και θέματα που όσοι δεν είχαν σκεφτεί ότι θα αντιμετωπίσουν, απλά τα πέρασαν σαν να μην υπήρχαν. Αναφέρομαι  στις «τεράστιες ποσότητες  εκρηκτικών» κάτω από γέφυρα που βρισκόταν στο δρομολόγιο τους.

(Φυσικά dummy όπως και όλα τα «όπλα» κλπ. που διακρίνονται στις φωτογραφίες, αφού απαγορευόταν ρητά η κατοχή οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου ή εκρηκτικού, με σύσταση ότι οι τυχόν παραβάτες θα παραδίδονται άμεσα στις Αστυνομικές Αρχές).

Με την άφιξη στον στόχο (ένα εχθρικό φυλάκιο στο Π.Ο.Τ.) οι ομάδες άρχιζαν να τον παρατηρούν μέσα από το «παράθυρο» μιας ώρας που είχε δοθεί, μαζί με την οδηγία να μείνουν απαρατήρητοι και να μην προβούν σε άλλες ενέργειες χωρίς διαταγή. Έδιναν έναρξη παρατήρησης χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ότι υπήρχαν κάποιοι που  παρατηρούσαν αθέατοι όλες τους τις ενέργειες (ειδικά εάν ήταν απρόσεκτοι). Δηλαδή  ο εχθρός επίσης τους παρατηρούσε και αυτό εγκυμονούσε τον κίνδυνο έκθεσής τους. Κατά την διάρκεια έβγαινε ένας άνδρας με ένα νούμερο στα χέρια (μεγέθους πινακίδας σήμανσης) και αυτό ενείχε σήμα διαβίβασης αφού στην ενημέρωση που είχαν λάβει, ήταν ξεκάθαρο ότι οφείλουν να διαβιβάσουν άμεσα σε τρεις περιπτώσεις που αντιστοιχούσαν τρεις αριθμοί :

30 που αντιστοιχούσε σε φουσκωτά άρματα dummy

20 που αντιστοιχούσε σε συγκέντρωση αρμάτων και στρατευμάτων στο σημείο

59 που αντιστοιχούσε σε πλήρη  εγκατάλειψη των  θέσεών τους

Κατόπιν τούτου λάμβαναν εντολή να αποχωρήσουν (αλλιώς αποχωρούσαν με το πέρας του χρόνου).

Μετά από λίγα ακόμη χλμ. προσέγγιζαν Λόχο 1ης γραμμής όπου είχαν χρόνο μιας ώρας για να συντάξουν και να παραδώσουν αναφορά αναγνώρισης (ήταν μέσα στην βοηθητική ύλη που είχαμε προειδοποιήσει ότι πρέπει να υπάρχει εκτυπωμένη και πλαστικοποιημένη κατά  περιπτώσεις). Αυτό έπραττε ο περιπολάρχης και ακόμη ένας άνδρας της επιλογής του, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούσαν τον Αρχιλοχία του Λόχου ο οποίος ζητούσε την βοήθειά τους για να παγιδεύσουν δύο  δρομολόγια με νάρκες  claymore και Χ/Β, ελλείψει επαρκούς προσωπικού.

Ο σταθμός (ΣΤΕΚ) έκλεινε με εξέταση γνώσεων σε κλασσικά αντικείμενα επιβίωσης-διαβίωσης.

Η αναφορά αναγνώρισης - που έχει αντιγραφεί και μεταφραστεί από την Ο.Α.(Ομάδα Αναγνώρισης της ΛΕΦΕΔ) και πρόκειται για την πρόσφατη διαταγή του Βρετανικού Στράτου (που χρησιμοποιήσαμε  και στην Cambrian patrol) - παραδίδονταν στον Λοχαγό 1ης γραμμής για ΑΜΕΣΗ  προώθηση στα προϊστάμενα κλιμάκια και έπειτα λάμβαναν νέα συντεταγμένη για άμεση ενίσχυση Διμοιρίας στο Π.Ο.Τ.

Ήταν πλέον σαφές ότι:

Α) οι περίπολοι είχαν νέα αποστολή ως μάχης και όχι αναγνώρισης, όπως μέχρι στιγμής ήταν ο ρόλος τους.

Β) ο εχθρός προσπαθούσε να τους παραπλανήσει με ομοιώματα αρμάτων ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιοχή, ώστε να επικεντρωθούν εκεί και να μην αντιληφθούν τις πραγματικές του προθέσεις.

Στην αμυντική τοποθεσία της Διμοιρίας, δινόταν έμφαση στην από αέρος παραλλαγή/απόκρυψη των θέσεων, λόγω ευρείας χρήσης drone από τον εχθρό. Επίσης ενημερωνόταν ότι από συγκεκριμένο αζιμούθιο αναμενόταν η επιστροφή άλλης περιπόλου μας.

Στο σημείο και μετά την άμυνα, διατασσόταν μετά από ταχεία αναγνώριση, να εκπονήσουν γρήγορες διαταγές μάχης προς εξόντωση στοιχείου ανδρών του εχθρού που είχε πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων τις φίλιες θέσεις. Ένα βασικό αντικείμενο που χρήζει εξάσκησης και εμπειρίας, αφού συνήθως ακόμη και άριστο να είναι το σχέδιο δράσης του ομαδάρχη, δεν εκτελείται πάντα κατά γράμμα λόγω πολλών εξωγενών παραγόντων, όπως η αντίδραση του εχθρού (αφού κι αυτός έχει τα σχέδιά του), κούρασης των ανδρών, ή απροθυμίας ή ακόμη και μη κατανόησης μέσα στην σύγχυση και την ένταση της μάχης.

Μετά την πληροφορία ότι ο εχθρός συμπτυσσόταν, έπρεπε ελλείψει ναρκαλιευτών οι περίπολοι να διέλθουν από εγκαταλειμμένο ναρκοπέδιο του εχθρού, σημαίνοντας δρομολόγιο και παρακάμπτοντας αλλά όχι εξουδετερώνοντας τις νάρκες-παγιδεύσεις.

Κατά την ενέργεια  ακινητοποιούταν (τραυματισμένοι) ο περιπολάρχης και ο βοηθός, τους οποίους όφειλε η υπόλοιπη ομάδα της περιπόλου να τοποθετήσει σε φορεία και να μεταφέρει στην απέναντι όχθη με χρήση μιας λέμβου καθώς ο εχθρός κατά την σύμπτυξη κατέστρεψε φράγμα, δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες .

Νέο πρόβλημα ήταν το μικρό μέγεθος της λέμβου που με δυσκολία έπαιρνε τους δύο τραυματίες και τους σάκους της ομάδας, οπότε οι υπόλοιποι 6 έπρεπε να κολυμπήσουν μεταφέροντας την λέμβο στην απέναντι όχθη, απόστασης 30 μέτρων.

Στην συνέχεια οι δυο άνδρες (για την τάξη της άσκησης) επανέρχονταν κανονικά στα καθήκοντά τους .

Ένα από τα καινούργια αντικείμενα ήταν και η «τυχαία» επαφή με όχημα ειδικών επιχειρήσεων που εκτελούσε αναγνώριση.  Απευθείας και εντελώς αιφνιδιαστικά δέχονταν άμεσα πυρά (το βράδυ με τροχιοδεικτικά tracer BBs).  Ένα πολύ αληθοφανές περιστατικό που οι πιθανότητες να συμβεί είναι μεγάλες και η αντίδραση δύσκολη για τον πεζό.

Κατά την αποχώρησή του έπεφτε από το όχημα νεκρός από τα πυρά της περιπόλου ένας από  τους εχθρούς που τα στοιχεία που έφερε πάνω του ήταν (φυσικά για τους παρατηρητικούς)  μεγάλη πηγή πληροφοριών.

Εδώ να τονίσουμε ότι είχαν δοθεί πολλά έντυπα που έπρεπε να συμπληρώνονται σε κάθε  περίπτωση, όπως στο ναρκοπέδιο. Έτσι και δω λοιπόν έπρεπε να συνταχθεί αναφορά επαφής (S.A.L.T.A.report) η οποία ζητούνταν στην απενημέρωση.

Τα επόμενα 5 χιλ. έπρεπε να καλυφθούν ταχέως με χρόνο που καταγραφόταν και αξιολογούταν, με την εντολή να μεταβούν στο σχολείο του χωριού Ελαφίνα και να παρουσιαστούν στον εκεί Αξιωματικό, καθώς η τοποθεσία του Τάγματος δεχόταν επίθεση από  αεραποβατικά τμήματα.

Εκεί βρισκόταν ο εξομοιωτής βολών Π/Β (έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο) και δίνονταν το αίτημα βολής.

Η αναγνώριση οπλικών συστημάτων που έγινε  στο σημείο, είχε να κάνει με 10 από τα 100 οπλικά συστήματα που είχαμε στείλει στην προειδοποιητική διαταγή, ότι χρησιμοποιεί ο εχθρός.

Στην εκκλησία του χωριού υπήρχε τάξη όλμων 81 χιλ. όπου εξερράγη βλήμα και καλούνταν οι περίπολοι να σπεύσουν και να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες.  (Στημένο και οργανωμένο από την γνωστή σε όλους μας πλέον από τα πολύ διδακτικά σχολεία της, Meducation).

Ο εχθρός είχε καταλάβει κτήριο με ομάδα που έπρεπε να εξαλειφθεί - CQB (airsoft). Εκτός των άλλων  που αντιμετώπισαν οι ενεργούντες την εκκαθάριση είχαν να αντιμετωπίσουν και φίλιο αιχμάλωτο, του οποίου την ύπαρξη δεν γνώριζαν. Αυτός πετάγονταν χειροδέσμιος, με καλυμμένο πρόσωπο και πανικόβλητος, μπροστά τους ενώ η ομάδα ήταν σε πλήρη επιθετική δράση.

Πλησίον του κτηρίου βρισκόταν γήπεδα τα οποία ο εχθρός χρησιμοποιούσε ως χώρους  προσγείωσης Ε/Π. Η εντολή ήταν να αντιμετωπιστεί το όποιο αερο προγεφύρωμα, στο σημείο. Μεγάλη έκπληξη ανέμενε τις περιπόλους καθώς υπήρχε ομοίωμα  ελικοπτέρου σε φυσικό μέγεθος, από όπου αναπτυσσόταν έτοιμη για μάχη γυναίκεια ομάδα που αναπαριστούσαν οι ‘’Σπαρτιάτισσες’’.           

Μετά την συμπλοκή ο σταθμός δεν τελείωνε αλλά συνέχιζε με διαχείριση αιχμαλώτου, σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης και τις οδηγίες που έχουμε μεταφράσει και δώσει στην προαναφερθείσα ύλη.

Στο τέλος, λίγο ανέβασμα παλμών με μεταφορά κυτίων πυρομαχικών και ενώ ήταν όλοι κατάκοποι, από τα 30 χλμ. και με ρίψη χειροβομβίδων, ευθύς αμέσως και μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς.

Η αποστολή είχε πολλές λεπτομέρειες που έπρεπε να σημειώσουν και να αναφέρουν στην απενημέρωση που καλούνταν να αποδείξουν το κατά πόσο λειτούργησαν ως μάτια και αυτιά των προϊσταμένων τους, στο πεδίο. Εκεί ο «θείος» πίεζε τους ασκούμενους  να του αναφέρουν τα πάντα.

Και ενώ όλα φαίνονταν ότι είχαν τελειώσει, αφού είχαν βγάλει μέχρι και αρβύλες, καλούνταν να ετοιμαστούν για ακόμη μια αποστολή χωρίς να γνωρίζουν χλμ. Όσοι δεν δήλωσαν ότι αδυνατούσαν  να συνεχίσουν, επιβιβάζονταν σε ένα όχημα που τους μετέφερε στο άγνωστο. Μετά από περίπου 1 χλμ.+  ο οδηγός τους κατέβαζε λέγοντας ότι είχε  υποστεί μηχανική βλάβη και ότι έπρεπε να επιστρέψουν στην βάση για λήψη εντολών, όπου και τελικά ερχόταν η ώρα της λήξης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ενώ φαινομενικά οι 70 άνδρες και γυναίκες της οργανωτικής, φαντάζουν υπεραρκετοί για την υποστήριξη της άσκησης, ο αριθμός δεν ήταν πραγματικός υπό την έννοια ότι δεν ήταν και οι 70 από την Πέμπτη το μεσημέρι που «στήναμε» όπως ήταν επιθυμητό. Αντ’ αυτού περίπου 10-12 άτομα βρίσκονταν στον χώρο στρατοπεδίας (στήθηκαν 6 πολύ μεγάλες  σκηνές από αυτά τα άτομα) έως το βράδυ της Πέμπτης (με δεδομένο ότι Παρασκευή χαράματα ξεκινούσε η άσκηση). Πραγματικά οι περισσότεροι που απαιτούνταν ως ελάχιστο για την σωστή επάνδρωση των ΣΤΕΚ προσήλθαν Παρασκευή αργά το βράδυ, λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων. Αυτό το αναφέρουμε για να γίνεται κατανοητό πως διεξάγεται η μεγαλύτερη άσκηση εφέδρων-από εφέδρους της χώρας.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε αναπάντεχα ήταν ότι η πρώτη περίπολος ξεκίνησε 14:00 της Παρασκευής και έφυγε από την βάση 17:00 .  Εδώ να τονίσουμε ότι ο λόγος που ξεκινάμε Παρασκευή χαράματα και τελειώνουμε την άσκηση Κυριακή πρωί, είναι για να μην συνωστίζονται ομάδες σε ΣΤΕΚ, αφού ο «Μακεδονομάχος» είναι 24ωρος και όχι 48ωρος (όπως πχ στην Cambrian patrol), όταν οι ομάδες «μοιράζονται» από Παρασκευή πρωί η πρώτη, έως Σάββατο πρωί που ξεκινά η τελευταία, τότε οποιαδήποτε αναμονή οφείλεται πραγματικά σε κακή οργάνωση.

 Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε πάλι και αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των λίγων ατόμων που ήταν από Πέμπτη μεσημέρι έως Κυριακή πρωί. Φτάσαμε δε σε ένα σημείο, Σάββατο μεσημέρι να έρχονται συνάδελφοι που ήθελαν να βοηθήσουν πραγματικά αλλά δεν μπορούσαμε πλέον να τους μεταφέρουμε σε ΣΤΕΚ καθώς ήταν ανώφελο, αφού αργά το βράδυ του Σαββάτου άρχιζε το «μάζεμα» των ΣΤΕΚ, για να προλάβουμε την Κυριακή πρωί όπου εκτός των απονομών είχαμε να μαζέψουμε και όλη την περιουσία της ΛΕΦΕΔ που μεταφέραμε και σκορπίσαμε στο βουνό και να ξεστήσουμε σκηνές, τακτοποιήσουμε παραχωρηθέντες χώρους κλπ. με τελευταία απίστευτη κούραση την μεταφορά και αποκατάσταση υλικών στα γραφεία μας στην Θεσσαλονίκη, που ενώ τώρα ακούγεται κάτι απλό παρακαλώ να πιστέψετε ότι δεν είναι.

Το ιδανικό θα ήταν να γνωρίζαμε πότε θα έρχονταν ο κάθε άνδρας, αλλά ούτε αυτό ήταν εφικτό αφού και ίδιοι δεν γνώριζαν πότε τελικά μπορούσαν …..

Αυτά τα αναφέρω για να μη θεωρούν κάποιοι τα πάντα αυτονόητα.

Σχετικά με τα μέτρα για τον covid-19 δεν χρειάζεται να αναφέρω πολλά αφού οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους, όπως και οι ανακοινώσεις στο διαδίκτυο και φυσικά η πραγματική πιστή και αυστηρή εφαρμογή των ανακοινωθέντων μέτρων.

Καινοτομίες του φετινού «Μακεδονομάχου» ήταν το θαυμάσιο ομοίωμα ελικοπτέρου που κατασκεύασε ο εφ. Υπλγος (ΠΒ) Γ. Χ. της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ και δημιουργούσε ένα απίστευτο σκηνικό με τα strobelight κλπ.

Επίσης πολύ κοντά στην πραγματικότητα ήταν το όχημα αναγνώρισης ειδικών επιχειρήσεων, που ομάδα μελών της Μητροπολιτικής Λέσχης, με τόσο μεράκι δημιούργησαν.

Το έντυπο υλικό που παρακινούμε τους ασκούμενους  να εκτυπώσουν και να μελετήσουν, έχει τα περισσότερα από αυτά τα οποία χρειάζονται  για να συμμετάσχουν στην άσκηση, που πλέον δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά για έναν νεοεισερχόμενο στην τεράστια οικογένεια των ενεργών εθελοντών εφέδρων.

Φέτος είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αν δεν ήταν τα μέτρα για τον Κορωνιό, η συμμετοχή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, μένει να το διαπιστώσουμε του χρόνου.

Εις το επανιδείν λοιπόν.

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ (FEEDBACK)

H πιο σημαντική ωστόσο καινοτομία φέτος είναι η ανατροφοδότηση που με τόση προσπάθεια καταφέραμε να παράσχουμε μετά την λήξη της άσκησης στους περιπολάρχες και τους προέδρους των συλλόγων που εκπροσωπούσαν. Αυτό φυσικά είναι ακόμη ένα όφελος από την άσκηση Cambrian patrol και δίνει την δυνατότητα να λάβει γνώση η κάθε περίπολος πού τα πήγε καλά, τί λάθη έκανε, πού ήταν απροετοίμαστη κλπ.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν δημιουργήθηκαν ειδικές λίστες που συντάχθηκαν από τους ΣΤΕΚαρχους παράλληλα με αυτές της αξιολόγησης και προωθήθηκαν μετά την λήξη της άσκησης στον  Λοχαγό (ΚΔ) έ.α. Γ.Γ. για την ολοκλήρωση ανά ομάδα.

                           

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Δυστυχώς ο Ε.Σ. απουσίαζε από την τελετή λήξης, κάτι αναμενόμενο για φέτος αφού η προσπάθεια, που δεν τελείωσε από την άνοιξη έως τώρα, προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, τους έχει πραγματικά απομακρύνει από τις οικογένειές τους και τις οικίες τους.

Αποφασίσαμε να βραβεύσουμε ανθρώπους που υπερέβησαν εαυτόν στην προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και κατάφεραν να εκπροσωπήσουν επάξια και αξιέπαινα τους Πολίτες-Οπλίτες, με φόρμες παραλλαγής που με τόση περιέργεια αντικρίζουν οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Φυσικά όλοι οι παρευρισκόμενοι στην άσκηση και πολλοί άλλοι που δεν παραβρέθηκαν, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν συμμετάσχει, ιδρώσει, κουραστεί, ξενυχτίσει, καπνιστεί από τις φλόγες και τα αποκαΐδια μιας φωτιάς.

Παρόλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να βραβευτούν όλοι, αλλά στο πρόσωπο τους βραβεύτηκαν μόνο δύο άνδρες, ο εφ. Υπολοχαγός (ΚΔ) Τριανταφυλλίδης Ανδρέας του ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ και ο εφ. Στρ.(ΠΖ) Μακεδόνας Κωνσταντίνος της ΛΕΦΕΔ Πιερίας, τους οποίους ευχαριστούμε για το έργο και την αποτελεσματικότητά  τους.

Φέτος η συγκομιδή μεταλλίων μικρή, αλλά η αποκομισθείσα εμπειρία μεγάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: