Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Επί μνημονίων αν έλειπε ένα ευρώ «έγδερναν» τους πολίτες: Επί κορωνοϊού χάνονται 5 δισ. ευρώ το μήνα και... όλα καλά!

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Όλοι έχουν σε αυτή την χώρα μια εύλογη απορία: Επί μνημονίων εάν έλειπαν ακόμα και 100 εκατ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση από τους δανειστές οι τότε κυβερνήσεις γύρναγαν τους Έλληνες πολίτες «ανάποδα» για να τους πάρουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Τουτέστιν έκοβαν επιδόματα, μισθούς, συντάξεις, δε χρηματοδοτούσαν δημόσια έργα και φυσικά «πετσόκοβαν» τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έμεινα χωρίς εξοπλισμούς και χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για τη σωστή λειτουργία τους.

Για την Υγεία τα ξέρουμε και τα ζήσαμε, κλείσανε νοσοκομεία και όσα απέμειναν είχαν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά.

Εν πάσει περιπτώσει γινόντουσαν τα πάντα για να πληρωθούν οι δανειστές και για να εκταμιεύσουν τις περίφημες γνωστές «δόσεις» με τις οποίες αναχρηματοδοτούσαμε το ελληνικό χρέος.

Στην ελληνική αγορά από τις δόσεις αυτές δεν έπεφτε ούτε ένα ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό χρέος μετά από τρία μνημόνια ήταν μεταξύ του 175% και του 180%: Διαστημικό δηλαδή αλλά κατά τις αγορές και τους δανειστές... διαχειρίσιμο (ναι, έτσι μας λέγαν ενώ αντίθετα το 2009 όταν έφυγε ο Κ.Καραμανλής ο νεώτερος από την εξουσία και το χρέος ήταν 110% περίπου, τότε δεν ήταν διαχειρίσιμο, αλλά είπαμε εμείς δεν καταλαβαίνουμε από Οικονομικά).

Τώρα έχουμε μια νέα κρίση-«αποτεφρωτήρα» η οποία έχει κοστίσει στην ελληνική οικονομία δεκάδες δισ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση «κλείνει» την χώρα σε καραντίνα σα να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε χθες σε μία δήλωση-σοκ, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, αφού προέβλεψε πως λόγω των απαγορεύσεων το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Συγκεκριμένα ο κ.Σκυλακάκης δήλωσε ότι η χώρα βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει η απειλή ενός νέου μνημονίου! 

Όσον αφορά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προσδιόρισε το ύψος του σε 204% με 206%, (σσ. κάτι που όπως είναι λογικό θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια).

Ο ίδιος απέδωσε την εκτίναξη του χρέους όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί μικρότερο το ΑΕΠ του 2019 κατά 4 δις ευρώ και του 2018 κατά 5 δις ευρώ.

Όσον αφορά στην ύφεση του 2020, λόγω του δεύτερου lockdown της κυβέρνησης, ο κ.Σκυλακάκης την προσδιόρισε λίγο πάνω από το 10%, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις μέχρι τώρα προβλέψεις (βασικά και το 10% πολύ αισιόδοξο μας φαίνεται)

Όσο για την ανάπτυξη του χρόνου, υποστήριξε ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το... 5% αλλά την συνέδεσε σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό, ο οποίος η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% σε σχέση με το 2019, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί μια σίγουρη εξέλιξη ειδικά σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος θα έχει βυθιστεί σε ύφεση και κρίση. 

Δηλαδή μέχρι τώρα είχαμε μια κυβέρνηση και ένα σύνολο φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που τα βλέπουν όλα μια χαρά και δεν ανησυχούν καθόλου για την πορεία της νεκρής ελληνικής οικονομίας.

Κάθε μήνα η καραντίνα στοιχίζει στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ αλλά όλα καλά...

Μάλιστα ενώ επί μνημονίων με μικρότερο χρέος οι αγορές δεν μας δάνειζαν με τίποτα για να δανειζόμαστε.. μόνο «μνημονιακά», τώρα που το χρέος είναι γαλαξιακό μας δανείζουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια (μας δανείζουν όμως, το χρήμα αυτό πρέπει να επιστραφεί).

Ε λοιπόν δεν είναι όλα καλά. Το ότι παράγεται, «κόβεται» και τυπώνεται «φανταστικό χρήμα» σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι γεγονός, όμως «φανταστικό» ή όχι (το πως παράγεται χρήμα από τον αέρα είναι μια άλλη συζήτηση), το χρήμα αυτό θα ζητηθεί πίσω από αυτούς που τους δόθηκε μόλις τελειώσει η πανδημία και αρχίσουν και πάλι τα «ψεύτικα» χαμόγελα από τους «γραβατωμένους» κυρίους and the fat lady sings όπως λένε οι Βρετανοί...

Οπότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε προς τι το ανετηλίκι της κυβέρνησης η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην χώρα σα να μην τρέχει τίποτα.

Δηλαδή επί μνημονίων δεν είχαμε λεφτά και τώρα έχουμε; Πλάκα κάνουμε;

Τώρα ασχολούνται όλοι με τον κορωνοϊό. Αυτός όμως σε ένα, δύο, τρία χρόνια θα είναι παρελθόν, αλλά τον λογαριασμό της «επιτυχούς αντιμετώπισής» του, θα τον δουν στην πόρτα τους όλοι οι Έλληνες.


Έναν λογαριασμό που δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν ούτε αν πουλήσουν όλα τα υπάρχοντά τους και τους εαυτούς τους μαζί με τις οικογένειές τους.

                   https://www.pronews.gr/opinion-makers/933713_epi-mnimonion-eleipe-ena-eyro-egdernan-toys-polites-epi-koronoioy-hanontai-5

Δεν υπάρχουν σχόλια: