Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Δημιουργώντας πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής: Η περίπτωση των παράκτιων αντιπλοϊκών πυραύλων

 


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Δημιουργώντας πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής: Η περίπτωση των παράκτιων αντιπλοϊκών πυραύλων

Στόχος του παρακάτω άρθρου είναι η κατάδειξη της επιχειρησιακής αξίας της ασύμμετρης φιλοσοφίας πολέμου στην οποία στηρίζονται Κίνα και Ρωσία με σκοπό να εκδιώξουν τις Αμερικάνικες Moνάδες Ναυτικής Κρούσης από το περιβάλλον της Νοτιο-Σινικής Θάλασσας, του Αρκτικού, της Μαύρης Θάλασσας και της νοτιοδυτικής Συρίας.

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος

Με τον όρο ασύμμετρη φιλοσοφία πολέμου, εννοούμε την ανάπτυξη συστημάτων-δικτύων μάχης μέσω των οποίων οι πανάκριβες αεροναυτικές μονάδες μάχης των ΗΠΑ θα εκδιωχθούν από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα με το λιγότερο δυνατό κόστος (οικονομικό-ανθρώπινο) για τον αμυνόμενο.

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι cruise, εν πολλοίς, αποτελούν προϊόν του άνωθεν σκεπτικού καθώς μέσω της χρήσης τους η καταστροφή ενός πλοίου δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός γίνεται η αδρανοποίησή του και η τελμάτωση λειτουργίας του εντός του πολυχωρικού μοντέλου μάχης στο οποίο στηρίζονται οι ΗΠΑ. Η αντικατάσταση τέτοιων πλοίων εντός του προαναφερθέντος περιβάλλοντος είναι αρκετά δύσκολη και δαπανηρή με μεγάλο κόστος για την ναυτική δύναμη. 

Πολύτιμα χαρακτηριστικά θεωρούνται η μεγάλη ταχύτητα πτήσης, τα υψηλά επίπεδα ευελιξίας, η δυσκολία ηλεκτρονικής παρεμβολής κατά την πλοήγησή τους, αλλά και η χαμηλή ανιχνευσιμότητά τους. Επιπλέον χαρακτηριστικά είναι η εμπλοκή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις πέραν του πεδίου του ορίζοντα και η συνεχιζόμενη αναβάθμιση των δεδομένων πτήσης τους από δορυφορικά ή επίγεια μέσα.

Για κατηγορίες πυραύλων cruise που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία και συγκεκριμένα αεροσκάφη, ένας ελαφρύτερος και πιο συμπαγής σχεδιασμός είναι επίσης πολύτιμος, επιτρέποντας σε κάθε πλατφόρμα εκτόξευσης να αναπτύσσει περισσότερη ισχύ.  Με βάση αυτούς τους παράγοντες, δίνεται παρακάτω μια αξιολόγηση των πιο επικίνδυνων κατηγοριών ενεργών κατευθυνόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων οι οποίοι έχουν μεταβάλει τα δεδομένα της προβολής ναυτικής ισχύος.                                                                   ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ      https://defencereview.gr/dimioyrgontas-plegma-antiprosvasis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: