Συγκριτικό: Εθνική Φρουρά εναντίον Κατοχικών Δυνάμεων (Μέρος 1ο)
Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης,
αναδημοσιεύουμε από το defencereview.gr
Ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει φωτιστεί αρκετά στον ειδικό τύπο, είναι η Στρατιωτική Ισχύς των Δυνάμεων Κατοχής στην Κύπρο (Τ.Δ.Κ) και το Ισοζύγιο Δυνάμεων (Ι.Δ) με την Εθνική Φρουρά (Ε.Φ)
Μετά από απαίτηση των αναγνωστών μας, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα, όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μελέτη ενός Ι.Δ δεν αποτελεί απλά μια αριθμητική σύγκριση των μέσων και του προσωπικού, αλλά σύγκριση της Μαχητικής Ισχύος (Μ.Ι) που αυτά παράγουν. Το παράδειγμα που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε είναι αυτό του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς μετράμε την ενέργεια που παράγεται χωρίς να μας απασχολεί πόσες μηχανές ή πόσοι υπάλληλοι εργάζονται στο σταθμό.
Ακριβώς αυτό είναι και η Μ.Ι ενός Στρατού. Επιπλέον, κάτι που δεν συζητείται σχεδόν ποτέ, είναι ότι η Μ.Ι επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο καιρός, το έδαφος και η φύση των αποστολών.
Νεοπαραληφθέντα αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA B52 της ΕΦ
------------------------------------
Προσέξτε το εξής:
120 ρυμουλκούμενοι όλμοι με αμυντική αποστολή, παράγουν περισσότερη Μ.Ι από ακριβώς τους ίδιους όλμους με τους ίδιους υπηρέτες με επιθετικές αποστολές!
Προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο ποιος υπερτερεί στην Κύπρο, θα παραθέσουμε τα ποιοτικά και αριθμητικά στοιχεία ανά κατηγορία που βρίσκονται επί της Νήσου και ανήκουν οργανικά στις εκεί δυνάμεις και στο τέλος θα συνοψίσουμε την άποψή μας. Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν στάδιο με οπλισμό μικρότερο των 12,7χιλ και ατομικά υλικά.
Επίσης, τονίζουμε πως όλα τα στοιχεία που θα παρατεθούν, προέρχονται από ανοιχτές πηγές και μόνο.
Έμψυχο Δυναμικό:
Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι στα Κατεχόμενα υπάρχουν δύο Σχηματισμοί. Οι Τ.Δ.Κ και η «Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας».
Οι Τ.Δ.Κ, παρέμειναν στο νησί μετά την εισβολή του 1974. Μιλάμε για μια δύναμη του μεγέθους Σώματος Στρατού (δύο Μηχανοκίνητες (ΜΚ) Μεραρχίες Πεζικού (ΠΖ), μία Τεθωρακισμένη (ΤΘ) Ταξιαρχία, ένα Σύνταγμα Καταδρομών (ΚΔ), 1 Σύνταγμα Πυροβολικού (ΠΒ), ένα Σύνταγμα Διοικητικής Μερίμνης (ΔΜ), την ΤΟΥΡΔΥΚ και τη Διοίκηση Ναυτικού. Αυτές οι δυνάμεις είναι τουρκικές. Διοικούνται από Τούρκο Υποστράτηγο ο οποίος αναφέρει στη Διοίκηση (Δκση) Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας. Έδρα του Σχηματισμού αυτού η Κερύνεια.
Άσκηση ΤΘ Σχηματισμού των Δυνάμεων Κατοχής (Πηγή: Twitter Δ.Κ)
Η Δκση Δυνάμεων Ασφαλείας είναι επιπέδου Μεραρχίας η οποία διαθέτει δύο ενεργά Συντάγματα ΠΖ και άλλα δύο επιστρατευόμενα. Ουσιαστικά μιλάμε για τις τουρκοκυπριακές (τ/κ) δυνάμεις, οι οποίες όμως διοικούνται από τούρκο ταξίαρχο. Έδρα του Σχηματισμού αυτού το Μπογάζι Αγύρτας.
Χάριν συντομίας, και τους δύο Σχηματισμούς θα τους αναφέρουμε ως Δυνάμεις Κατοχής (Δ.Κ).
Οι ανοιχτές πηγές παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις στο μέγεθος του προσωπικού των Δ.Κ. Άπασες όμως συμφωνούν πως η δύναμή τους τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί λόγω μείωσης της θητείας και ανάγκης χρησιμοποίησης δυνάμεων σε άλλα μέτωπα που επιχειρεί η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συνολική δύναμη των Δ.Κ κυμαίνεται από 30.000 - 34.000 άτομα (ΤΔΚ: 27.000 ως 31.000 + τ/κ Δ.Δ.Α= 3.000 άτομα 15μηνης θητείας).
Σε περίοδο επιστρατεύσεως, δύνανται να στρατολογηθούν περί τις 26.000 τ/κ.
Από την άλλη, η Ε.Φ διαθέτει εν ενεργεία περί τους 9.000 μαχητές. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι 1.000 της ΕΛΔΥΚ. Ομιλούμε δηλαδή για μια ενεργή δύναμη της τάξεως των 10.000 ανδρών και γυναικών, δύναμη σαφώς μειωμένη από τις 15.000 της προηγούμενης δεκαετίας που οφείλεται αποκλειστικώς στη μείωση της θητείας (14μηνη).
Αν η επιστράτευση ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα αποφέρει 50.000 εφέδρους ηλικίας 25-50 ετών.
Στο κομμάτι του έμψυχου δυναμικού, δεν δυνάμεθα να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ποιοτική σύγκριση, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν κυκλοφορούν σε ανοιχτές πηγές.
Χερσαία Μέσα:
Οι Δ.Κ διαθέτουν τα πιο κάτω οπλικά συστήματα:
Άρματα Μάχης:
Το 2018 - 2019, οι Δ.Κ πρόσθεσαν στο αρματικό δυναμικό τους, 42 Leopard 2A4 τα οποία αντικατέστησαν ισάριθμα Μ-48Α5 Τ2. Τα άρματα αυτά μετακινήθηκαν από την Ανατολική Θράκη. Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να ισοσταθμιστεί κατά ένα μέρος η ποιοτική υπεροχή στον τομέα αυτό που απολάμβανε η ΕΦ με τα 82 Τ 80 U με τα πυροβόλα των 125 χιλ, τη δυνατότητα βολής του ΑΤ πυραύλου 9M119 Refleks με βεληνεκές 4km και τη δυνατότητα μάχης ημέρα και νύχτα με δυνατότητες Hunter Killer, πράγμα που στερούνταν τα 300 Μ-48Α5 Τ2. Μην ξεχνάμε να βάζουμε στη ζυγαριά τα Μ-48Α5 Molf της ΕΛΔΥΚ, τα οποία διαθέτουν καλύτερο ΣΕΠ και από τα Leo 2A4. Ουσιαστικά, ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση για τις Δ.Κ, παρότι αυτά τα 42 άρματα θα «λείψουν» από τη Θράκη.
Η πρώτη φωτογραφία των Leo2A4 των Δ.Κ, που είδε το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο (Πηγή: SIGMALIVE)
------------------------------------
Φωτογραφία από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στρατιώτη με καθήκοντα
σκοπού όρχου, που παρουσιάζει άρμα Leo 2A4 σε στρατόπεδο της κατεχόμενης
Κυθρέας. (Πηγή: Πηγή: isozygio.wordpress.com
)
---------------------------------------
Εδώ να πούμε, ότι πριν δύο χρόνια είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που έλεγαν πως οι γείτονες εν όψει της εισαγωγής σε υπηρεσία των νέων αρμάτων Altay, είχαν αποφασίσει την ανανέωση ολόκληρου του αρματικού δυναμικού των Δ.Κ με άρματα LEO 1A3T1 με εκσυγχρονισμένο ΣΕΠ Volkan II. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των παραδόσεων των Altay στον Τουρκικό Στρατό (Τ.Σ), καθυστέρησε το όλο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, η αντικατάσταση των Μ48Α5Τ2, δεν θα γινόταν με αναλογία 1:1, καθώς τα 300 άρματα υπερβαίνουν τον αριθμό που το κατεχόμενο έδαφος «αντέχει» από τακτικής άποψης. Η πυκνότητα που παρουσιάζουν οι Δ.Κ σε μέσα, ανά τετρ. χιλιόμετρο είναι τέτοια που σε συνδυασμό με το έδαφος και την επιθετική διάταξή τους, προσδίδει στην ΕΦ ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Άσκηση ΤΘ τμήματος στην περιοχή νοτίως του ΑΔ της Τύμβου (με βέλη τα σημεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση). Παρατηρείστε το έντονα αναπεπταμένο έδαφος που χαρακτηρίζει όλο το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, που ναι μεν διευκολύνει τη χρήση ΤΘ και ΜΚ τμημάτων, αλλά περισσότερο διευκολύνει τον αμυνόμενο. (Πηγή: Twitter Δ.Κ με δική μας επεξεργασία).
------------------------------------------------------
Επίσης να αναφέρουμε ότι εκκρεμεί αίτημα της Τουρκίας προς τη Γερμανία για την προμήθεια 120 αρμάτων Leo2A4 από τα πλεονάσματα της δεύτερης, γεγονός που προκαλεί λογικές σκέψεις πως ίσως ο αριθμός των 120 αρμάτων να είναι αυτός που θα μεταφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο (120 LEO 1A3T1 + 42 LEO 2 Α4 = 162).
Ένα στοιχείο που δεν έχει πιστοποιηθεί, τουλάχιστον από τις ανοιχτές πηγές, είναι αν τα Leo2A4 της 14ης ΤΘ Ταξιαρχίας στην κατεχόμενη Κυθρέα φέρουν σύστημα ενεργού αυτοπροστασίας. Καθότι, αν δεν το φέρουν, ολόκληρος ο στόλος των αρμάτων των Δ.Κ υπόκειται στις δυνατότητες καταστροφής των αντιαρματικών (ΑΤ) της Ε.Φ (ακόμη και των φορητών APILAS).
Η Ε.Φ διαθέτει:
Η ΕΦ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του αρματικού δυναμικού της. Η δύναμη των 82 Τ80 U θα πρέπει καταρχήν να εκσυγχρονισθεί και παράλληλα να αυξηθεί ή να πλαισιωθεί με άλλο άρμα που να μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Το Τ80 ναι, είναι το κορυφαίο άρμα στο νησί. Ισχυρότερο πυροβόλο, ευελιξία, χαμηλή σιλουέτα, καλύτερο λόγο ισχύος / βάρους απ' όλα τα υπόλοιπα άρματα. Και το κυριότερο με τριμελές πλήρωμα. Όμως, οι σύγχρονες τάσεις, μιλούν για άρματα με ενεργητική θωράκιση, συστήματα αυτοπροστασίας, σύγχρονα ΣΕΠ και σκοπευτικά. Για άρματα που έχουν αυξημένο βαθμό επιβιωσιμότητας και υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας στις βολές στον ελάχιστο χρόνο έκθεσης στον εχθρικό κίνδυνο. Μην ξεχνάμε ότι τα Τ80 της ΕΦ είναι τεχνολογίας 1990.
Εικόνα από το μέλλον; Εκσυγχρονισμένο Τ80 BVM (Πηγή: facebook)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου