Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Βασίλης Λύκος για ενεργειακή κρίση: Άγνωστες πτυχές συμφερόντων στα ενεργειακά - γεωπολιτικά και οι σπάνιες γαίες

 


Για την ενεργειακή κρίση αλλά και τα μεγάλα οικονομικά παιχνίδια με τις σπάνιες γαίες αναφέρθηκε ο Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βασίλης Λύκος στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4

Ο Βασίλης Λύκος, Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, αποκωδικοποιεί βαθύτερες αναγνώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικά στην Ελλάδα εξηγεί γιατί έχουμε μετατραπεί σε απόλυτα εξαρτημένη ενεργειακά χώρα, παραδίδοντας κρίσιμους ενεργειακά πόρους, σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα την ΛΑΡΚΟ, που θα μπορούσε να είναι στη πρωτοπορία της χώρας στο θέμα των σπάνιων γαιών και μάλιστα την ώρα που μιλάμε ως χώρα για μετάβαση-σοκ σε νέες μορφές ενέργειας.

Η χώρα, είπε, πληρώνει ακριβό τίμημα δια των πολιτών της με την ακρίβεια στο ρεύμα, που περνά σε όλες τις δραστηριότητες και την κατανάλωση στη χώρα, την ώρα που η ένταξη στο χρηματιστήριο των ρύπων του λιγνίτη δεν μας αφήνει καμία εναλλακτική για φτηνό καύσιμο παραγωγής ενέργειας, εν αντιθέσει με τους ρύπους για την παραγωγή ενέργειας από την καύση απορριμμάτων με εισαγόμενη γερμανική τεχνολογία.

Ο κ. Λύκος αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα οικονομικά παιχνίδια με τις σπάνιες γαίες και τις γεωπολιτικές απολήξεις τους, αλλά και στη παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας, που πλέον οδηγεί σε πλήρη χαλάρωση των πάντων  με πολιτική επιλογή να ονοματιστεί «λήξη» της πανδημίας , ενώ η πανδημία είναι εδώ και οι αριθμοί ρεκόρ σε νεκρούς καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν ποτέ στρατηγικά μέτρα δημόσιας υγείας.               <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/LAJuKDVIr-4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>                        https://www.neakriti.gr/article/kriti/1648722/vasilis-lukos-gia-energeiaki-krisi-agnostes-ptuhes-sumferodon-sta-energeiaka-geopolitika-kai-oi-spanies-gaies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: