Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Spike Nlos: Ο ρόλος των νέων πυραύλων στην άμυνα των ελληνικών νησιών

 


   Ένα υπερόπλο με πολλά τακτικά πλεονεκτήματα για την ελληνική άμυνα, αλλά και με χαμηλό κόστος, είναι οι πύραυλοι Spike Nlos, που προμηθ...

  



Ένα υπερόπλο με πολλά τακτικά πλεονεκτήματα για την ελληνική άμυνα, αλλά και με χαμηλό κόστος, είναι οι πύραυλοι Spike Nlos, που προμηθεύονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.



To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων και μπορεί να εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση. Είναι ισραηλινής κατασκευής και οι Ισραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία, ενώ πριν από 3 μήνες, εμφανίζονταν εξαιρετικά θετικοί στην προοπτική για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα, όπως έγραψε το enikos.gr, πέρσι τον Δεκέμβριο.



Ο πύραυλος μπορεί να εμπλέξει και να καταστρέψει στόχους εντός της οπτικής γωνίας του εκτοξευτήρα (“fire-and-forget”, πυροβολείς και ξεχνάς)) και ορισμένες παραλλαγές του μπορούν να κάνουν άλλου είδους επίθεση την λεγόμενη «fire, Observer and update πυροβολείς, παρατηρείς και ενημερώνεις ) αφού ο στόχος είναι κλειδωμένος. Ο στόχος κλειδώνεται πριν από την εκτόξευση και μετά, ο πύραυλος έχει αυτόματη αυτοκαθοδήγηση, αφού είναι εξοπλισμένος με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του enikos.gr, η προμήθεια, ύψους περίπου 350 εκατ. περιλαμβάνει 17 αυτοκινούμενα συστήματα για τον Στρατό Ξηράς. Τα 9 θα προμηθευτεί η Αεροπορία Στρατού για τα ελικόπτερα Apache AH-64A, 4 θα πάνε στον εξοπλισμό των κανονιοφόρων κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ» και άλλοι 4 θα πάνε στις «σαΐτες», τα ταχύπλοα MARK-V που χρησιμοποιούν οι «Σκιές το Το μεγάλο πλεονέκτημα που αποκτούν πλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει δυνατότητα ελιγμών, εγκατάλειψης χτυπήματος ακόμη και αλλαγής στόχου, ενώ βρίσκεται εν πτήσει. Επιπλέον, μπορεί να προσβάλει στόχους που είναι αθέατοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πλεονέκτημα ασφάλειας που θα έχουν τα ελληνικά πληρώματα.

Oι Spike NLOS θεωρούνται «υπερόπλα» που μπορούν με ευκολία να καταστρέψουν άρματα μάχης, αποβατικά σκάφη και ταχύπλοα, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα. Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών τους, θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία προγεφυρώματος στα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πώς φτάνουν σε αυτά οι εχθρικές δυνάμεις,, δηλαδή από αέρα η από την θάλασσα.                 https://www.stoxos.gr/2023/08/spike-nlos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: