Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ανοίγει η ενεργειακή… βεντάλια


Υπογράφτηκαν τρεις διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο
Αναθεωρημένη Αεροπορική Συμφωνία, Συμφωνία για την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων, συμφωνία Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Children’s Cancer Hospital

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου, μετά την υπογραφή χθες στο Κάιρο τριών σημαντικών διμερών συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Πρωθυπουργού Hazem El-Bablawi, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο αντρών στην Αίγυπτο.
Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, υπεγράφησαν οι συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε Αναθεωρημένη Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων που εκτείνονται από τη μία πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη.
Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη, επίσης, μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Children’s Cancer Hospital του Καΐρου. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του Ινστιτούτου ο Δρ Φίλιππος Πατσαλής, Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας.

Ενισχύεται η συνεργασία

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα εκ μέρους του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησής μου να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες για την πρόσκληση, αλλά και για το ότι μέσα από τις συμφωνίες που σήμερα υπεγράφησαν ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.
Οι σχέσεις μας πάνε πίσω στην αρχαιότητα, ενισχύονται στη σύγχρονη εποχή μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας και την κατάκτηση της ανεξαρτησίας μας. Ενισχύονται ακόμη περισσότερο με τις θέσεις αρχής που τηρείτε απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και με την ελάχιστη ανταπόδοση από δικής μας πλευράς, σήμερα ως μέλη της ΕΕ, να στεκόμαστε στο πλευρό σας και να στηρίζουμε αυτό που κατά κύριο λόγο ο αιγυπτιακός λαός επιδιώκει μέσα από την επανάσταση: την αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Η Τριμερής
Αναφερόμενος στην υπογραφή των τριών συμφωνιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «δεν αποτελούν παρά την απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησής μου και της δικής σας να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας και μέσα από αυτές τις ενδυναμωμένες σχέσεις να βοηθήσουμε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.
Είμαι βέβαιος ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μας επιτρέψει μια στενότερη συνεργασία έτσι, ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και την ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις που φέρουν ανάλογες ανακαλύψεις.
Δεν έχω αμφιβολία ότι η τριμερής προσπάθεια που καταβάλλουμε μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου θα αποδώσει ακόμη περισσότερα στις κοινές προσπάθειες. Υποστηρίζουμε τα Συμπεράσματα της 12ης Νοεμβρίου και προσβλέπουμε στη στενότερη δυνατή συνεργασία έτσι, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας.
Οικονομικές σχέσεις
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «αυτή είναι μια σημαντική για τις δύο χώρες επίσκεψη και δίδει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω ενίσχυσή τους».
Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ιστορικοί και η Αίγυπτος προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τη συνεργασία ευρύτερα των χωρών της περιοχής.
Οι συνομιλίες μας δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, αλλά συζητήσαμε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως είναι η οικονομική συνεργασία και η διμερής μας συνεργασία και σε άλλους τομείς.
Σημειώνω την πολύ θετική στάση της Κύπρου εντός της ΕΕ, που στηρίζει σθεναρά τις αιγυπτιακές θέσεις και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί», σημείωσε.
Σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας
Κληθείς να πει πώς εκτιμά τις κινήσεις της Τουρκίας αναφορικά με τις απειλές της ή και παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός είπε ότι «πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος θα είναι μέσα από συνεργασία και διάλογο, που είναι πάντοτε ο καλύτερος τρόπος για επίλυση προβλημάτων μεταξύ των χωρών». Πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα».
Τόνισε, επίσης, ότι «όσον αφορά το Κυπριακό, θέλω να επιβεβαιώσω τη στάση αρχής της Αιγύπτου ότι υποστηρίζουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Εξάλλου, σε ερώτηση για τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε η Κύπρος και η Αίγυπτος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι μια νεοφανής συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που γίνεται κατά κανόνα με κράτη, τα οποία έχουν τεμάχια που εφάπτονται της ΑΟΖ τους ή παρεμβαίνει το ένα στο άλλο και συνεπώς δεν είναι κάτι το νέο, αλλά κάτι που συμβαίνει με όλα τα κράτη που έχουν ανάλογα τεμάχια».

Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει

Ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας «ιδιαίτερα τη σημασία της υπογραφής Συμφωνίας Συνεκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που βρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής, που θεμελιώνει τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα».                                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: