Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τουρκική χειραγώγηση των Αλβανικών και Μουσουλμανικών κοινοτήτων στα νότια Βαλκάνια βλέπουν οι Σέρβοι


Τουρκικό δάχτυλο στην κρίση που βρίσκεται υπό εξέλιξη στα νότια Βαλκάνια βλέπει η Σερβία σύμφωνα με την εφημερίδα Vecernje Novosti.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στόχος των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στα νότια Βαλκάνια είναι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από το Βελιγράδι, το οποίο δέχεται ανησυχητικά μηνύματα από τα Τίρανα, το Κόσσοβο και το Πρέσεβο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στα νότια Βαλκάνια έχει ως αφετηρία της το Κόσσοβο, όπου οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες διατηρούν σημαντική παρουσία και υλοποιείται μέσω δύο μηχανισμών επικοινωνίας και επιρροής.
Ο πρώτος μηχανισμός υλοποίησης της Τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στα νότια Βαλκάνια, είναι η κρατική τουρκική Υπηρεσία Οργάνωσης και Συνεργασίας (ΤΙΚΑ), η οποία όπως αναφέρουν οι Σέρβοι δραστηριοποιείται έντονα στην νοτιοδυτική Σερβική επαρχεία Raška, καθώς και στην Σερβική Κοιλάδα του Presevo.
Η πρώτη επαρχεία έχει σύμφωνα με την απογραφή του 2011 συνολικό πληθυσμό 309.258 κατοίκους, εκ των οποίων οι 189.000 είναι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι (61,1%), ενώ οι Μουσουλμάνοι, οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι φτάνουν τις 111.000 (35,9%) συγκροτώντας μια ισχυρή μειονότητα.
Στον Δήμο του Presevo της επαρχείας Pčinja, οι Αλβανοί συνιστούν την τοπική πλειοψηφία με 31.098 άτομα (89%) επί  συνόλου 34.904 ατόμων που είναι ο συνολικός πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του 2002.
Ο δεύτερος μηχανισμός επιρροής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στην νότια Σερβία, περιλαμβάνει την συστηματική επικοινωνία Αξιωματούχων της ΜΙΤ με ηγέτες των τοπικών Αλβανικών κοινοτήτων στους Δήμους Presevo και Bujanovac της επαρχείας Pčinja.
Στον τελευταίο μάλιστα, οι Αλβανοί αποτελούν όπως και στο Presevo την πλειοψηφία, αφού από τους 43.302 κατοίκους οι Αλβανοί είναι 23.681 (54,6%), ενώ οι Σέρβοι μόλις 14.782 άτομα.
Όπως επισημαίνουν οι Σέρβοι, η έντονη παρουσία των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στην περιοχή επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Τούρκων να δημιουργήσουν ένα σοβαρό προγεφύρωμα στα νότια Βαλκάνια, αξιοποιώντας την Πρίστινα ως την περιφερειακή βάση επιρροής της Άγκυρας στην περιοχή.
Το μέλλον της περιοχής διαφαίνεται αβέβαιο με τους Αλβανούς συνεπικουρούμενους από τους Τούρκους να προετοιμάζουν σταδιακά το έδαφος για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους που δεν είναι άλλος από την απόσχιση των περιοχών αυτών από την Σερβική επικράτεια και την ένωση τους με την Αλβανία το Κόσοβο και το Τέτοβο διαμορφώνοντας την Μεγάλή Αλβανία.
viadiplomacy                                                          ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: