Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ S-400 ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ







Π. Καρβουνόπουλος
Οι Τούρκοι έχουν μπλέξει κι ας παριστάνουν τους άνετους και τους ισχυρούς.
Η εξίσωση S-400 με F-35 δεν “βγαίνει” με κανέναν τρόπο και γι΄ αυτό προετοιμάζονται για την μεγάλη στροφή,όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Κι αυτό έχει να κάνει με τα κέφια του Πούτιν από τον οποίο ο Ερντογάν “γατζώθηκε”!




Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τζανικλί πρόεσθεσε μια ακόμη δήλωση για τους S-400 από τη Ρωσία: “Μόνο οι λεπτομέρειες έμειναν για τη συμφωνία”, είπε θέλοντας να δείξει ότι η συμφωνία δεν κινδυνεύει. Αμέσως μετά παραδέχτηκε όμως ότι η Άγκυρα συμφώνησε με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία EUROSAM για την ανάπτυξη δικού της αντιαεροπορικού συστήματος. Η αλήθεια είναι ότι θα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα προσαρμοσμένο στις τουρκικές ανάγκες. Θα έχει η Τουρκία δύο διαφορετικές “αντιαεροπορικές ομπρέλες” ,μία ευρωπαϊκή και μία ρωσική; Πολλοί θα πουν πως και στην Ελλάδα συνέβη περίπου το ίδιο,αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η δική μας ρωσική ομπρέλα είναι πάντα μισάνοιχτη. Τα ρωσικά αντιαεροπορικά με μικρό βεληνεκές είναι εν λειτουργία. Οι S-300 που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη ζημιά σε πολύ μεγάλη απόσταση,μέχρι στιγμής έχουν κάνει μία εκπαιδευτική βολή. Αν η Τουρκία θέλει τους S-400 για τέτοια χρήση τότε η συζήτηση δεν έχει νόημα.

Η Τουρκία γνωρίζει πως αν επιμείνει στην προμήθεια των S-400,βάζει σε κίνδυνο την παραλαβή των F-35 από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δεν θα ΄χει κανένα πρόβλημα να καθυστερήσει όσο θέλει την παράδοση των νέων μαχητικών. Μπορεί να αναμένει την έξοδο του Ερντογάν από το προσκήνιο και την διαδοχή του από κάποιον πιο “συνεργάσιμο” Τούρκο ηγέτη. Φωνές Γερουσιαστών που προτείνουν να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία, ακούγονται πολλά χρόνια πριν η Τουρκία θέσει θέμα ρωσικών αντιαεροπορικών. Από τότε που το καθεστώς Ερντογάν ήταν ύποπτο συνεργασίας με το Ιράν. Μην ξεχνάμε ότι στις 27 Νοεμβρίου ξεκινά στις ΗΠΑ η πολύκροτη δίκη του ιρανο-τούρκου Ζαράμπ, ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες ενδέχεται να εμπλέξει τον Ερντογάν και το περιβάλλον του σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.



Ο Ερντογάν θα παίξει το παιχνίδι μέχρι τέλους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι περισσότερο και καλύτερο μπορεί. Δεν θα ΄ναι εύκολο και μάλλον θα το πληρώσει ακριβά. Ο Πούτιν δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι αξιόπιστος στο θέμα με τους S-400. Θα “ρεφάρει” το πιθανό πισωγύρισμά του με μια σειρά άλλων έργων που θα αναλάβει η Ρωσία στην Τουρκία. Με κέρδος μάλλον μεγαλύτερο απ΄ αυτό των S-400.

Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος θα πουν πολλοί και ίσως τολμήσει να κάνει το βήμα προς τη Μόσχα. Αν αναλογιστούμε πόσο πολύ επηρεάζεται η εύθραυστη τουρκική οικονομία από τη Δύση και ειδικά από το δολάριο, θα καταληξουμε οτι δεν εχει σχεδόν κανένα περιθώριο να κάνει αυτό το βήμα.

militaire.gr               ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: