Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ο Νότης Μαριάς αποκαλύπτει ότι η Επίτροπος Κρέτσου από το Νοέμβριο 2017 είχε καλέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δις ευρώ για πλημμύρες και πυρκαγιές

ΟΙ ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΈΔΕΙΞΑΝ ;;;;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ
Ο Νότης Μαριάς αποκαλύπτει ότι η Επίτροπος Κρέτσου από το Νοέμβριο 2017 είχε καλέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δις ευρώ για πλημμύρες και πυρκαγιές
Την σημαντική αποκάλυψη ότι από το Νοέμβριο του 2017 η Ευρωπαία Επίτροπος κα Κρέτσου είχε καλέσει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών έκανε μιλώντας χθες 2/8/2018 στον τηλεοπτικό σταθμό Νέο Κανάλι ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε εν προκειμένω ότι από 29/7/2017 η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει το 5% των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για εκτέλεση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και για αποζημίωση πληγέντων και μάλιστα αναδρομικά από το 2014. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 95% και είναι άμεσα διαθέσιμο για την Ελλάδα. Έτσι η κυβέρνηση καλείτο να συμβάλει με εθνικούς πόρους 37,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το κονδύλι των 750 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 1,3 δις ευρώ μέσω της αξιοποίησης όλων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και της κλιματικής αλλαγής που θα συγκέντρωνε τους παραπάνω πόρους και στη βάση ενός σύγχρονου Σχεδίου θα προχωρούσε στην εκτέλεση των απαραίτητων δράσεων.
Κατόπιν ο Νότης Μαριάς αποκάλυψε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος κα Κρέτσου μιλώντας στις 29/11/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας επισήμανε δύο φορές με έμφαση ότι βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας 1,3 δις ευρώ για αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Μάλιστα διάβασε και σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τα οποία η κα Κρέτσου είχε επισημάνει ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει 1,3 δις ευρώ τα οποία δεν είχαν δαπανηθεί και τα οποία ήταν διαθέσιμα για προσαρμογές στην κλιματική αλλαγή και για μέτρα πρόληψης κινδύνων.
Χρήματα τα οποία για να δαπανηθούν προϋπέθεταν βεβαίως σχέδια και μελέτες που έπρεπε να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση και οι περιφέρειες.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε ότι την κυβερνητική εγκληματική αμέλεια μη αξιοποίησης εδώ και ένα χρόνο του πακτωλού των παραπάνω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων δυστυχώς την πλήρωσαν δεκάδες αδικοχαμένοι συμπολίτες μας στο Μάτι. Κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές στόχους όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι η Πεντέλη, η Καλλιτεχνούπολη και ο Ν.Βουτζάς απ΄ όπου εξαπλώθηκε η φωτιά που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα στο Μάτι.
Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο με αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του Νότη Μαριά και της Επιτρόπου κα Κρέτσου στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 29/11/2017 για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα ιδίως από 0 έως 0:11 και 1:50 έως τέλος :                                                                                  ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: