Μεταξύ των ομιλητών ο Αντιπτέραρχος ε.α Βαγγέλης Γεωργούσης. Η ομιλία που έκανε εμπεριστατωμένη, αποτελεί ένα “καμπανάκι κινδύνου”. Ο κ.Γεωργούσης δεν “σπέρνει τουρκοφοβία”. Αντιθέτως προτείνει συγκεκριμένες λύσεις αντιμετώπισης της απειλής λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.
“Κατ’ αρχήν το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ισχύει, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, συνοψίζεται στην φράση: ‘’…και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.’’
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία , τουλάχιστον όσο υπάρχει στο τιμόνι ο Ερντογάν, θα επιδιώκει να ακολουθεί την δική της ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Και με τις ΗΠΑ και με την Ρωσία. Με ισχυρή οικονομία και σύναψη σχέσεων με όλες ή σχεδόν όλες, τις πρωτεύουσες που οι ΗΠΑ έχουν διαφορές, με επιδίωξη να διαμορφωθεί ένας αντιαμερικανικός πόλος, τον οποίο θα τον χρησιμοποιεί ανάλογα προς τα συμφέροντα της.
Παράλληλα, εφαρμόζει ,χρόνια τώρα και συνεχίζει με μεγαλύτερη έμφαση, σχέδιο για την απεξάρτηση της από το εξωτερικό, των αναγκών της σε εξοπλισμούς ,κυρίως στο Π.Ν της και την Π.Α. της.
Το άλλο νέο σοβαρό στοιχείο του παρόντος, αλλά και του ορατού μέλλοντος, είναι οι δικές μας περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες για την υποστήριξη της αναγκαίας στρατιωτικής ισχύος, που θα συνεχίσει να μας εξασφαλίζει αποτροπή. Αυτό σημαίνει ότι οι Κατευθύνσεις της Αμυντικής Πολιτικής πρέπει να δίνουν έμφαση σε νέες φτηνές , έξυπνες και αποτελεσματικές τεχνολογικές λύσεις στις εξοπλιστικές ανάγκες, σε αρκετούς τομείς. Φαίνεται ότι είναι οικονομικά ανέφικτο να στηρίζουμε την αμυντική στρατιωτική ισχύ μας, μόνο σε κλασικές δαπανηρές πλατφόρμες.
Αυτό που φαίνεται εντελώς αναγκαίο να διατηρηθεί, ως χαρακτηριστικό της στρατιωτικής μας ισχύος είναι η ικανότητα της να επιφέρει σοβαρά στρατηγικά πλήγματα στο σύνολο της επικράτειας της απειλής. Κάποτε η έρευνα για εφαρμογή στην αμυντική βιομηχανία και τα οπλικά συστήματα, τροφοδοτούσε με λύσεις και εφαρμογές τον πολιτικό τομέα. Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Drones κάθε είδους και μεγέθους, για παράδειγμα, μικρού σχετικά κόστους, μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλη γκάμα στρατιωτικών αναγκών, όπως συλλογή πληροφοριών, Η.Π., παραπλάνηση, σύγχυση, αιφνιδιασμό και εξουδετέρωση πανάκριβων κλασικών οπλικών συστημάτων και μέσων.
Επίσης είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι οι έννοιες Ασφάλεια και Άμυνα, σήμερα, έχουν πολλούς κοινούς τομείς και δράσεις. Ήδη η Ε.Ε υποστηρίζει προγράμματα που σχετίζονται με την Ασφάλεια άμεσα, αλλά εμμέσως και με την Άμυνα, όπως PESCO,CARD και δημιουργεί ειδικό ταμείο, EDF, με ετήσια διάθεση 1,3 δις ευρώ. Αυτά η Αμυντική μας Πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα αγνοήσει, κατά τη γνώμη μας.
Όπως επίσης δεν μπορεί να αγνοηθούν, αντίθετα πρέπει να είναι βασικά στοιχεία της Άμυνας οι δυνατότητες μας σε έρευνα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και αυτές της Αμυντική μας Βιομηχανία, που πρέπει να υποστηριχθεί για να μπορεί να στηρίξει την μελλοντική Αμυντική Πολιτική. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η εγκριθείσα από τον Μάρτιο του 2017, ‘’Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική’’ . Όμως το προβλεπόμενο’’ Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας’’ , αναγκαίο για να αρχίσει η λειτουργία της, δεν έχει ακόμα συσταθεί.
Σε όλο αυτό το πλέγμα, παλαιών και νέων δεδομένων και προοπτικών, που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την σχεδίαση της Αμυντικής μας Πολιτικής, προσθέστε και τα νέα ενεργειακά δεδομένα της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου και το τεράστιο Γεωπολιτικό ενδιαφέρον που αυτά προκαλούν . Θεωρώ, ότι οι έχοντες την ευθύνη σχεδίασης της σημερινής και αυριανής Αμυντικής Πολιτικής της Χώρας, δεν θα βασίσουν μεγάλο μέρος αυτής στις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου , επειδή σε μεγάλο βαθμό το έχομε με το μέρος μας. Ούτε επίσης και στις καλές, αυτή την περίοδο, διακρατικές μας σχέσεις, που είναι γνωστό ότι πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξουν, αφού είναι θέμα κυρίως συμφερόντων. Καλό είναι να θυμόμαστε συνεχώς τον Θουκυδίδη και τα διδάγματα που μας άφησε για τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Η Δύναμη και η Ισχύς είναι αυτό που τις καθόριζε, από την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου μέχρι σήμερα και από ότι φαίνεται στο μέλλον αυτό θα είναι περισσότερο έντονο”. ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου