Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Σε φάση εκτέλεσης το έργο Σύζευξις ΙΙ των 588,5 εκατ.


Τηλεπικοινωνίες: Το ΥΨΠΤΕ ενέκρινε να προχωρήσει το πρόγραμμα με ένταξη στο ΠΔΕ

Από την έντυπη έκδοση 
Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr
Σε τροχιά υλοποίησης περνά το Σύζευξις ΙΙ (τηλεπικοινωνιακές υποδομές δημοσίου τομέα), με τις νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΠΤΕ) να κάνουν λόγο για εξοικονόμηση δαπανών του Δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 588,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να εκτελείται με συμφωνίες πλαίσιο. Ξεκίνησε το 2011 (τον Ιούνιο του έτους αυτού έγινε η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές), είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε και απεντάχθηκε. Εντέλει, η σημερινή κυβέρνηση αποφασίζει να το προχωρήσει, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο υπουργός ΨΠΤΕ Νίκος Παππάς το ενέκρινε.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και γι’ αυτό με την αρωγή της συμβουλευτικής υπηρεσίας jaspers θα επικαιροποιηθεί ο φάκελος μεγάλου έργου. Ωστόσο, προκειμένου να ξεκινήσει γρηγορότερα, πρόκειται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Προϋπόθεση για να προχωρήσει η κατακύρωση των διαγωνισμών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και γενικά να «τρέξουν» οι διαδικασίες του έργου είναι να υπάρξει ξανά διακομματική επιτροπή. Κύριος φορέας του έργου είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα το εκτελέσει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Αναλυτικότερα, αντικείμενο του Σύζευξις 2 αποτελεί η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού Δημοσίου και η παροχή δικτυακών υπηρεσιών που θα εξασφαλίζουν γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, ικανή να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες ενός ψηφιακού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει: Ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων - Παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots) - Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς - Δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών - Παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών - Πλήρη αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).
Υπενθυμίζεται ότι για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι και στις οκτώ νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ τμήματα) είναι ο ΟΤΕ ΟΤΕ+0,81% και η Cyta Ελλάδος (μένει να δούμε αν τη Cyta θα τη διαδεχθεί η Vodafone). Σε ορισμένες συμμετέχουν και οι Vodafone, Wind και Forthnet. ΦΟΡΘ Για τις υπηρεσίες κινητής ανάδοχοι είναι όλοι οι πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta ως εικονικός πάροχος).
Στις υποδομές και ειδικότερα στο μεγαλύτερο έργο «Ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση», προϋπολογισμού 133,4 εκατ. ευρώ, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems. Στο έργο «Κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft, ενώ στο έργο «Κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η Med-Nautilus. Σύμφωνα με το ΥΨΠΤΕ, η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης.                     ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: